Jälleenrakennettu Batticaloa on rantaparatiisi vailla turisteja

Batticaloa eli tuttavallisemmin Batti on Sri Lankan isoista tamilikaupungeista eteläisin. Tavallisesti reissaajat menevät pohjoiseen Jaffnaan tutustuakseen tamilikulttuuriin. Batticaloa on kuitenkin lähempänä useimpien matkaajien reittiä. Kun suuntasin nokkani kaupunkiin, en tiennyt, mitä odottaa. Löysin syvää tuskaa ja paratiisin.

Miksi ihmeessä Batticaloaan?

– Pasikudan bussi? Pasikudan bussi on tuolla. Ai ette mene Pasikudaan. Arugamiin?

Paikallisten on vaikea käsittää, miksi reppureissaaja matkustaisi tuntikausia ääriään myöten täyteen pakatussa bussissa 35 asteen helteessä vain nähdäkseen heidän kaupunkinsa. Turistit eivät yleensä jää Batticaloaan. Rannikkoa pitkin molempiin suuntiin löytyy maineikkaita hiekkarantoja. Battissa vain vaihdetaan bussia.

Kun turistialalla työskentelevä Devinderan kuulee, että aiomme viettää viikon Batticaloassa, hän nauraa. Miksi Batticaloassa? Miksi niin pitkään? Tuossa vaiheessa en vielä tiennyt vastausta.

Sri Lankan 25 vuotta kestäneessä sisällissodassa Batticaloan piirikunta oli yksi Tamilitiikereiden tukikohdista. Sota jätti kaupungin rutiköyhäksi ja runnelluksi. Kun sota tällä alueella päättyi vuonna 2007, lukuisat kansainväliset järjestöt tukivat jälleenrakentamista. Siksi köyhän kaupungin tiet ja talot ja sillat ovat yllättävän hyvässä kunnossa.

Bussin kyljessä on mainos, jossa joukko iloisia lapsia heiluttelee ilmassa viittä sormea. Viesti kuuluu: olemme eläneet viisivuotiaiksi asti! Valistusmainoksella torjutaan lapsikuolleisuutta. 2000-luvun alkuvuosina Batticaloan lapsikuolleisuus oli kahden prosentin luokkaa. Tätä nykyä se on pudonnut alle puoleen tästä.

Paratiisi keskellä kaupunkia

Kaupunkialueelta voi kävellä Kalladyn sillan yli pitkänomaiselle kannakselle, jota huuhtovat yhdeltä puolelta Batticaloan laguunin leppoisat aallot ja toiselta puolelta Bengalinlahden jykevät mainingit. Joskus mainingit ovat olleet liiankin jykeviä: niin kuin sisällissodassa ei olisi ollut tarpeeksi kestämistä, tasaiselle maalle rakennettu Batticaloa kärsi vuoden 2004 tsunamista pahemmin kuin mikään muu kaupunki Sri Lankassa. Aallot nousivat jopa kymmenen metrin korkeuteen. Piirikunnan rakennuksista 15 prosenttia vaurioitui. 3654 ihmistä kuoli tai katosi.

Nykyään kannaksella on kourallinen majapaikkoja, jotka on suunnattu lähinnä srilankalaisille turisteille ja liikematkalaisille. Tunnetuin niistä on Riviera Resort. Se sijaitsee laguunia reunustavalla laajalla kookospalmujen ja muiden puiden varjostamalla maa-alueella. Palmujen lomaan on sijoiteltu joukko rakennuksia, joista halvemmissa on tuulettimella varustettuja kohtuullisen siistejä huoneita, kalliimmissa ilmastointi.

Näkymä Riviera Resortilta keskustan suuntaan.

Näkymä Riviera Resortilta keskustan suuntaan.

Laguunin rannalla on penkkejä ja riippumattoja. Pienet kalastajaveneet lipuvat ohitse. Lomakylän maat ovat kyllin laajat, että rauhallinen soppi löytyy aina. Aurinko laskee laguunin taakse. Täällä on helppo päästää irti huolistaan.

Myöhemmin tosin paljastuu, että laguunissa elää paitsi suistokrokotiileja myös massoittain crambionella-meduusoja. Ei siis mikään paratiisimainen uimavesistö.

Se ei haittaa, sillä kilometrin päässä, kannaksen toisella reunalla, aukeaa suunnaton hiekkaranta. Muutama irtonainen siima ja muovipullo toivottavat uimarin tervetulleeksi, mutta ranta ei silti ole roskaisimmasta päästä. Kalamiehet istuvat varjoisissa katoksissa ja setvivät verkkoja. Kalastusveneet makaavat hiekalla rivissä ja varikset ja bramiinihaukat kärkkyvät kalastajien saaliita. Rapuarmeija kaivaa koloa kolon viereen. En näe muita matkaajia. Aallot jyskivät rantaan voimakkaina.

Reppumatkaaja on tervetullut kummajainen

Sri Lankan turistikohteissa kauppiaat ja tuk-tuk -kuskit ovat aggressiivisia ja uupumattoman yritteliäitä. Battissa ei olla vielä opittu rahastamaan matkustajia. Nähdessään valkonaamoja tuk-tuk -kuskit eivät edes hidasta, vaan kyytiä saa metsästää. Kukaan ei yritä kaupitella mitään. Paikalliset nuoret moikkailevat iloisesti ja kikattelevat keskenään hassunvärisille vieraille. Osa haluaa poseerata valokuvissa. Useimmissa ravintoloissa ei ole englanninkielisiä ruokalistoja.

Speed thrill but kill

Kansalaisvalistus on iso hitti Batticaloan kaduilla.

Moniongelmainen paratiisi

Väsymys kuultaa täällä monien kasvoilta. Kaupunki on kärsinyt vuosikymmenten saatossa paljon ja kärsii yhä. Paikalliset tamilit eivät yleensä halua jakaa kokemuksiaan, mutta rivien välistä totuus puskee läpi: Rasistiset ennakkoluulot Sri Lankassa valtaa pitäviä sinhaleja kohtaan ovat arkipäivää. Tappion katkeruus painaa useita ja henkilökohtaiset menetykset jokaista. Perheet ovat särkyneet, monia lapsia on kadonnut, miehiä tapettu, naisia raiskattu. Tässä kaupungissa hiljainen murhe tihkuu nurkista sisään. Vuosien kärsimykset haluttaisiin karistaa jo niskasta, mutta se ei ole mahdollista. Surut ovat yhä ajankohtaisia.

Juttelen jälleen Devinderanin kanssa. Kehaisen naiivisti, miten rento paikka Batticaloa on matkaajan näkökulmasta. Hän sanoo:

– Se johtuu sodasta. Siksi täällä on niin rauhallista.

Ja kiusaantunut nauru siihen päälle.

Etninen konflikti elää ja voi hyvin

Australialainen oikeustieteen tohtori Martina Nicolls kävi syksyllä Batticaloassa selvittelemässä sisällissodan jälkipyykkiä ja paluumuuttajien integroitumista. Koska batticaloalaiset eivät halua puhua huolistaan ulkopuolisille, kertokoon tohtori totuuden.

Nicollsin mukaan eräs Batticaloan suurimmista ongelmista liittyy kalastusvesien käyttöön ja maanjakoon. Tamilikalamiehet valittavat sinhali- ja intialaiskalastajien tunkeutuvan heidän vesilleen. Kalastajien mielestä kyse on hallituksen tarkoituksellisesta yrityksestä tuhota tamilien elinkeino. Nicolls tyrmää tämän vainoharhana:

– Kyseessä ei ole hallituksen tai armeijan juoni. Syyllisiä ovat yksittäiset kalastajat ja kalastajaryhmät, jotka yrittävät laajentaa pyyntialuettaan.

Sodan vuoksi Batticaloasta paenneilla tai sodan loppuvaiheessa vangituilla ihmisillä on tätä nykyä vaikeuksia löytää paikkaansa yhteisöstä. Valtaosa paluumuuttajista kärsii ainakin osittaisesta työttömyydestä. Maanjaossa suositaan sinhaliväestöä. Hallitus ei ole kiinnostunut purkamaan eriarvoistavia rakenteita. Tamilipoliitikot puolestaan suhtautuvat sinhalimuuttajiin lähes poikkeuksetta tunkeilijoina.

Nicollsin suurin pelko liittyy juuri resurssien jakoon. Myös pienemmät etniset ryhmät, kuten muslimit, ovat kärsineet epäreilusta kohtelusta, ja jos tilannetta ei saada korjattua, nurkan takana odottaa lisää väkivaltaisuuksia.

Gandhi

Gandhi-patsas kärsii toisinaan ilkivallasta. Kukkaset kohottavat hänen viiksensä kuitenkin hellään hymyyn.

Naisten asema on kehno

Batticaloan naisilla ei mene hyvin. Vuonna 2010 koko Itäisen provinssin alueella oli 49 000 sotaleskeä. Jopa 60 % naisista kärsii lähisuhdeväkivallasta. Vallitsevan käsityksen mukaan etenkin naisiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta on lisääntynyt viime vuosina. Raiskaustapauksista vain arviolta 3 % etenee syytteeseen asti, koska todisteita ei osata kerätä ja poliisi syyllistää uhreja.

Sri Lankan hallituksella ei ole tahtoa sovitteluun tai anteeksiantoon. Batticaloan entisiä tamilitiikereitä vainotaan. Kun Nicolls vieraili erään naispuolisen entisen tamilitaistelijan luona, armeijan sotilaat seurasivat häntä ja jäivät odottelemaan talon ulkopuolelle. Vierailun jälkeen sotilaat tunkeutuivat asuntoon ja kuulustelivat naista. Tämä on ilmeisesti täysin normaalia toimintaa, vaikkakaan ei virallisten ohjeiden mukaista.

Sri Lankassa ei ole journalistista vapautta. Etenkin tamilitoimittajien kirjoituksia valvotaan jo toimitusvaiheessa. Lehdet sensuroivat itse itseään. Liian innokkaita toimittajia on myös vangittu ja ajettu maasta. Jos tämä artikkeli päätyisi jotakin reittiä Sri Lankan viranomaisten silmiin, minulla saattaisi olla jatkossa vaikeuksia saada viisumia.

Työttömyys ja muut ongelmat ovat viime vuosina ajaneet tuhansia srilankalaisia venepakolaisiksi. Batticaloan pienet kalastusveneet kuljettavat ihmisiä Australiaan. Turhaan. Ne pakolaiset, jotka selviytyvät hengissä perille, pakkosiirretään yleensä suoraan Papua-Uuteen-Guineaan.

Miksi Batti?

Nyt osaan vastata kysymykseen, miksi Batticaloaan kannattaa mennä – ja miksi minä aion mennä sinne uudestaan. Harvassa paikassa pystyy aistimaan yhtä välittömästi Sri Lankan lähihistorian painolastin. Kokemus on opettavainen. Samalla ihmiset ovat kuitenkin välittömiä ja ystävällisiä. Suomalaiseen kulkuriin suhtaudutaan hassun värisenä ihmisenä, ei kävelevänä kukkarona. Luonto on kaunista ja läsnä myös keskellä kaupunkia. Ruoka on halpaa.

Tiedostavan kulkurin on vaikea auttaa Batticaloaa. Yksityisiltä ihmisiltä ei aktiivisesti kerätä lahjoituksia. Tätä nykyä käynnissä on lähinnä pienimuotoisia elinkeinoelämää, demokraattista prosessia ja reilumpaa maanjakoa kehittäviä aloitteita. Suuret avustusjärjestöt, kuten UNICEF, ovat vetäytyneet kaupungista sodanjälkeisen välittömän kriisin päätyttyä.

Nicollsin resepti Batticaloan ja koko Sri Lankan pelastamiseksi kuuluu näin:

 • totuus ja sovinnonteko
 • oikeudenmukaisempi maanjako
 • vapaat vaalit
 • kansalaisten osallistaminen päätöksentekoon
 • vapaampi media
 • uusien taloudellisten mahdollisuuksien luominen
 • nuorison työllistäminen
 • ihmisoikeustilanteen kohentaminen.

Matkaaja voi iloita siitä tiedosta, että hänen visiittinsä kehittää Batticaloan turismielinkeinoa ja auttaa työllistämään paikallisia. Moni kulkuri voi olla sitä mieltä, että parempi vain, ettei laguunin rantojen rauha riku. Minä sanon, että sinne vaan kulkurit ja turistit. Battin elinkeinoelämä on saatava käyntiin ja työttömyys laskuun. Tämä on edellytys yhteiskunnalliselle rauhalle. Massaturismista kitisevien reppureissaajien mielenrauha on siitä halpa hinta.

Kuusi vinkkiä Batticaloan-kävijälle:

 1. Moniaalla mainitussa Dutch Fortissa ei ole mitään erityistä. Se on lähinnä virastokäytössä.
 2. Riviera Resort on rauhallinen, siisti ja luonnonläheinen majapaikka, jonne on helppo unohtua. Ruoka on hieman kallista. Jos kuitenkin syöt siellä, kannattaa kokeilla brinjol fry currya, jonka pääainesosa on kermamaisen pehmeäksi haudutettu srilankalainen munakoiso.
 3. Halpaa ruokaa on hyvä etsiä keskustasta, Jami-Us-Salam Jummah Masjid -moskeijan kupeesta. Sen lähettyvillä on useita muslimien pitämiä ravintoloita, joista saa muun muassa hyvää perinteistä kasvisruokaa.
 4. Cafe Chill on miellyttävä pieni kahvila Pioneer Roadilla, lähellä Lady Manning Drivea. Sieltä saa halpaa jääkahvia jäätelöllä ja netti toimii hyvin.
 5. Pidä silmäsi auki, kun vilkuilet laguunille. Pienemmät suistokrokotiilit pysyttelevät varjoissa, mutta eräs järkälemäinen yksilö käy toisinaan näyttävällä uintikierroksella keskellä päivää.
 6. TripAdvisor ja muut vastaavat sivustot eivät ole vielä kovin hyödyllisiä Battissa. Sen sijaan Welcome to Batticaloa -sivustolta löytyy tietoa majoituksesta ynnä muuta hyödyllistä.
Bramiinihaukat

Bramiinihaukkoja rannalla.

Iso suistokrokotiili iltapäiväuinnilla.

Iso suistokrokotiili käy toisinaan iltapäiväuinnilla.

Myös meduusat viihtyvät laguunissa.

Myös meduusat viihtyvät Battissa.

Lehmä

Lehmien viihtyvyydestä en menisi takuuseen.

Juha Matias Lehtonen

Journalisti, teologian maisteri, tekstisuunnittelija, koditon kulkuri. Rehellinen ja vihainen hippi, joka tykkää kirjallisuudesta, tiedosta ja vapaudesta. Tunnistaa melkein kaikki tähtikuviot. Juoksee lujaa. Toimittaa Kulkuri.org -sivustoa.
Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>