Keltapaidat vs. punapaidat – Bangkokin kovin nähtävyys

Bangkokin kiinnostavin turistinähtävyys on kausiluontoinen. Se nousee esiin poliittisten tuntojen kärjistyessä. Tällöin homo sapiensit riisuvat hillityt kauluspaitansa ja mikkihiiritoppinsa ja verhoutuvat räikeän keltaisiin tai punaisiin asuihin jalkautuen kaduille kimeiden soidinvihellysten saattelemina.

keltapaita5

Kyse on Thaimaata vuodesta 2006 rieponeesta poliittisesta draamasta, joka näytellään uudestaan vuodesta toiseen Bangkokin toreilla ja kaduilla. Suomen ulkoministeriö kehottaa matkustajia välttelemään mielenosoituksia. Sinällään ymmärrettävää: vuoden 2010 katutaisteluissa kuoli vähintään 85 ihmistä, luultavasti yli sata. Tänä syksynä kaksi on menehtynyt ja lisää vainajia on näköpiirissä.

Demokratian monumentin juurella demokratiaa vastaan

Marraskuun 25. päivä. Bangkokin Demokratian monumentin ympärillä velloo satatuhatpäinen keltainen massa. Lava-autot kuljettavat vesipulloja ja ne lastataan vuoriksi mielenosoittajien nesteyttämistä varten. Keltaiset puomit tukkivat kaupungin valtaväylän. Tien reuna löyhkää virtsalta. Kädetön nainen istuu keltaisessa pyörätuolissa Thaimaan lippuja sylissään.

PAD-puolueen johtavat politiikot pitävät palopuheita monumentin juurella. Jättiläisnäytöt ja päättymättömät kaiutinrivit välittävät viestin kaikille keltapaidoille. Iskulauseiden välissä korvia viiltää tuhansien muovipillien kimakka ujellus.

Kuningasparin kasvot leijuvat väkijoukon yllä piittaamattomina ja koskemattomina.

Keltapaitaista PAD-puoluetta ei voida pitää demokratian airuena. Ylemmän keskiluokan suosima konservatiivipuolue puolustaa kuningashuoneen valtaa, suhtautuu epäillen parlamentaariseen demokratiaan ja muistelee lämmöllä vuoden 2006 sotilasvallankaappausta. PAD ei ole todellisuudessa vihainen valtapuolue UDD:n epädemokraattisuudesta, vaan siitä, että hallitus tahtoisi armahtaa sotilasvallankaappauksessa maanpakoon ajetun pääministeri Thaksin Shinawatran.

Tavallinen kansa ei katso maailmaa keltaisten lasien läpi

Tavallinen kansa ei ole kaduilla PAD-puolueen tai Thaksinin muiston innoittamina, vaan nykyisen hallituksen suututtamina. Muutama vuosi sitten Bangkokin kouluttamattomat taksikuskit olivat pääosin punapaitoja, mutta epäilyt hallituksen korruptiosta ovat saaneet monet vaihtamaan väriä. Viestit leviävät Facebookissa arabikevään tapaan ja viime vuosina muissa maissa tutuksi tulleet kadun- ja talonvaltaustaktiikat ovat ahkerassa käytössä.

Pienen baarin omistaja istuu kadulla tupakalla ja kertoo, miksi hän tukee keltapaitoja:

– Punapaitoja hallitsee yksi suku. He ostavat ääniä maaseudun kouluttamattomilta ihmisiltä ja laittavat loput rahat omiin taskuihinsa.

Tämä on ilmeisesti totta. Punapaitahallitus on ostanut Pohjois-Thaimaan maanviljelijöiltä riisiä melkein 50 % markkinahintoja kalliimmalla. Tarkoitus oli paitsi houkutella maajussit vaaliuurnille myös keinotella riisin kansainvälisellä hinnalla. Juoni epäonnistui. Thaimaa menetti asemansa maailman suurimpana riisinviejänä, kun Kiina ja Vietnam rynnivät kaappaamaan keinottelussa vapautuneen markkinaosuuden.

Punapaidat ovat myös vastustaneet kuningasperheen valta-asemaa. Tämä saa useimmat thaimaalaiset näkemään keltaista. Kuningasta rakastetaan ihan pöljänä. Punapaitojen yritykset vahvistaa parlamentaarista demokratiaa nähdään Bangkokin kaduilla maanpetturuutena. Kaikilla keltapaidoilla eivät muutenkaan ole demokratian perusteet aivan hallussa. Baarimikko jatkaa:

– Ei ole oikein, että kaikkien ääni on samanarvoinen. Koulutettu tai kouluttamaton, molemmilla on vain yksi ääni.

Tämä kuvastaa monen mielenosoittajan tunteita: pohjoisen köyhällä maalaisväestöllä on liikaa valtaa, ja tämän muuttamiseksi pitää olla valmis vaikka vallankumoukseen.

”Miksi sinulla on keltainen paita?”

Juttelen keltapaita-aktivistin kanssa. Haluan tietää. Miksi juuri hän on verhoutunut keltaiseen?

– Thaksin hallitsee yhä maata. Hänen perheensä on vallassa. Olemme väsyneitä siihen.

Pelkäätkö mielenosoitusten muuttumista väkivaltaisiksi?

– En usko, että tällä kertaa armeija puuttuu asiaan. Hallituksen on pakko antaa periksi.

Keskellä mielenosoitusaluetta tapaan myös erään vähemmän innostuneen oloisen miekkosen. Hän on pukeutunut harmaaseen. Kysyn häneltä, mitä tunteita Bangkokin mellakat hänessä herättävät:

– Olen kotoisin Pohjois-Thaimaasta.

Enempää hän ei halua sanoa, mutta ei tarvitsekaan. Asia tuli selväksi.

Bangkokin paras nähtävyys!

Keltapaitojen ja punapaitojen maaottelu on kiinnostavinta, mitä Bangkokin tunkkaisella turistielämällä on tarjota. Sen sijaan, että matkaaja katselisi isoja taloja tai sijoittaisi rahansa toinen toistaan kuvottavampiin hyväksikäytön muotoihin, hän voi todistaa, miten historiaa kirjoitetaan. Sillä sitä thaimaalaiset tällä hetkellä tekevät, halusivat he tai eivät.

Kahtia jakautunut kansakunta yrittää löytää suuntaansa. Keltapaidat provosoivat punapaitahallitusta ja vaativat pääministerin eroa. He tukkivat katuja, jakavat poliiseille kukkia ja miehittävät hallintorakennuksia. Punapaitainen hallitus hillitsee himonsa ja yrittää pidättäytyä liiallisesta väkivallasta.

Pää alas, matkailija!

Jos jakautunut Thaimaa löytää reitin ulos konfliktista ilman näyttävää verenvuodatusta, kyseessä on historiallinen tapahtuma. Haasteellisen tehtävästä tekevät kuusi miljoonaa rekisteröimätöntä käsiasetta, joita sekoboltsimmat bangkoklaiset kernaasti käyttävät ihan arkisissakin neuvottelutilanteissa.

PAD-puolueesta muodollisesti eronnut protestijohtaja Suthep Thaugsuban on karismaattinen. Mielenosoittajat kuuntelevat häntä ja käskyt leviävät nopeasti sosiaalisissa viestimissä. Siksi nämä Suthepin toimittajille kähisemät sanat herättävät huolta:

Suosimme rauhanomaisia menetelmiä. Mutta jos emme onnistu [kaatamaan hallitusta], olen valmis kuolemaan taistelukentällä.

Lauantaina ammuttiin ensimmäiset laukaukset, kun joukolta keltapaitaopiskelijoita lähti mopo lapasesta. Nyt sotilaat partioivat katuja, mutta vielä tällä hetkellä pääosin aseistamattomina. Upseerit ovat vastahakoisia. He eivät halua taistella mielenosoittajia vastaan. Mellakkapoliisit ovat turvautuneet kyynelkaasuun.

Tilanne kärjistyi entisestään tänään sunnuntaina, kun pääministeri Yingluck Shinawatra siirrettiin salaiseen turvapaikkaan. Oppositiojohtajat ovat julistaneet sunnuntain olevan ratkaisun päivä.

Kulkuri.org ystävällisesti kehottaa kaikkia rohkeita ja uteliaita Bangkokin-matkaajia pitämään päät matalalla. Melakka voi olla kiehtova nähtävyys, mutta kumiluodeille ja kyynelkaasulle altistumista kannattaa välttää.

Vesipulloja

Röykkiö vesipulloja

Mielenosoittaja

Mielenosoittajat poseeraavat mielellään turisteille

Kadunvaltaus

Mielenosoitusten ensimmäinen viikko kului vahvasti näissä merkeissä: väki istui persauksillaan ja tukki katuja ja virastoja.

Juha Matias Lehtonen

Journalisti, teologian maisteri, tekstisuunnittelija, koditon kulkuri. Rehellinen ja vihainen hippi, joka tykkää kirjallisuudesta, tiedosta ja vapaudesta. Tunnistaa melkein kaikki tähtikuviot. Juoksee lujaa. Toimittaa Kulkuri.org -sivustoa.
Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>