Kolmossivun kulkuri: Joni

Joni Soininen

1. Miksi kulkuroit?

Syitä lienee monia. Yleensä sanon, että matkustan hyvien maisemien vuoksi, mutta olen myös utelias ja levoton sielu, enkä ole päässyt paikkaan kiintymään.

2. Mikä on juuri nyt paras paikka maailmassa?

Juuri nyt paras paikka on vuokra-asunto, eli koti Suomaan Tampereella, jossa pääsen lepuuttamaan luitani. Rinkan kantaminen on alkanut pikkuhiljaa vaatimaan veronsa ja taas puolentoista vuoden haahuilun päälle tuntuu mukavalta, kun on katto ja seinät, sähkö ja lämmin vesi, keittiö ja pesukone – sekä tietenkin oma sänky!

3. Oudoin reissu, jonka olet tehnyt?

Oudoin on luonnollisesti tapahtunut oman pääni sisällä ja täytyy samaan hengenvetoon tunnustaa, että olen niin outo itsekin, etten taida enää edes hahmottaa, mikä on outoa.

Oudoimpia reissuja lienee ollut joskus lähteä 300 € taskussa liftaamaan kaverin kanssa keskeltä tammikuun nietoksia kohti Eurooppaa. Puoli vuotta vierähti ja päädyin lumen ja rännän lävitse talonvaltailun ja varastotyöntekijän pestien kautta lopulta tekemään hiekkaveistoksia Andaluciaan ja elämään rannalla – erittäinkin tyytyväisenä.

4. Karuin vamma tai tauti, josta olet matkoillasi kärsinyt?

Kerran sain Nepalissa tavallista ilkeämmän bakteeri-infektion, joka heikensi minut kuumeiseksi ja erehdyksessä annoin hotellini isäntien johdattaa minut sellaiseen sairaalaan, joka ei ollut vakuutusyhtiöni suosittelema. Houreissani allekirjoitin jonkin vastuuvapautussopimuksen, jotta “pääsisin hoitoon”.

Myrkyttivät minut sitten oikein tehokkaasti. Bakteeri kyllä otti ja kuoli, mutta niin meinasi maksanikin sanoutua irti. Tajusin päivien perästä, ettei ollut ihan puhtaat jauhot heilläkään pussissa, kun määräsivät vain happosalpaajaa oksenteluuni, samalla kun silmät ja iho alkoivat muuttua keltaisiksi. Kirjauduin ulos sairaalasta, jossa ei ollut kovin paljoa asiakkaita…

Myöhemmin paljastui, että olin ollut sairaalalle erittäin tuottoisa asiakas. He olivat laskuttaneet vakuutusyhtiöltäni useita tuhansia euroja.

Vatsani oli sairaalareissun jälkeen niin huono, etten kyennyt syömään mitään useaan päivään. Pidin itseäni yllä hedelmäsokerilla. Seurasi joulu sekä uusi vuosi, jotka kuluivat sinä vuonna hieman vähemmän rattoisasti yksin Katmandussa.

5. Vaarallisin hetki matkoillasi?

Pelottavaa ja vaarallista oli tulla huumatuksi ja ryöstetyksi Bangkokissa.

6. Kaunein hetki matkoillasi?

Ne auringonnousut ja -laskut erityisesti tropiikissa. Tai se, kun on tajunnut jotain itsestään.

Pyhiinvaellus

Esimerkkinä toimikoon vaikka tämä auringonlasku O Pindo -vuorella Galiciassa pyhiinvaelluksen päätteeksi. Kuvan ottamisen jälkeen tuuli yltyi ja minun oli halattava vuorta kaksin käsin, etten olisi pudonnut alas. Tuuli ulvoi vaikuttavasti tuhansista kallionkoloista. Olin kiitollinen, kun lopulta pääsin takaisin alempana olevaan pieneen tammilehtoon ja siellä odottavaan riippumattooni.

Tuolla samaisella matkallani olin tajunnut, etten koskaan pääsisi perille, vaan olisin aina matkalla – niin henkisesti kuin fyysisestikin. Enkä voisi koskaan oikaista tai olla nopeammin tulevaisuuden haaveiden itseni, vaan määränpää ja keinot tai niiden puuttuminen määrittelevät niin matkan kuin itse ihmisenkin.

(Koko pyhiinvaelluskuvasarja löytyy Facebook-kansiosta.)

7. Kerro yhdestä kiinnostavasta ihmiskohtalosta, jonka olet matkatessasi kohdannut.

Erityisesti minua innostavat ihmiset, jotka onnistuvat luomaan elämänsä tien päälle tiedoillaan ja taidoillaan. Yleensä he ovat jonkin sortin taiteilijoita tai artesaaneja, mutta skaala on valtava. Voisin kertoa Malesian pusikoissa tapaamastani orkideanmetsästäjästä, joka keskittyi vähemmän harvinaisiin orkideoihin. Hän oli luonut itselleen mukavan Thaimaata, Malesiaa, Filippiinejä ja Indonesiaa kattavan trooppisen kierroksen. Pyörillä kulkevan suuren matkalaukun kanssa hän sitten kulki tätä kierrostansa.

Hän tarjosi hotelleille ja hostelleille kasveja ja vastineeksi sai pitää niissä omia puutarhojaan. Hänen työtään oli kerätä orkideoja sekä muita koristekasveja, istuttaa niiden siemeniä puutarhaan esikasvatettavaksi, sitten poimia kasvit ja pestä mullasta ja lopuksi lähettää lentorahtina kysynnän mukaan agenteille ympäri maailman.

8. Mitä vihaat kulkurielämässä?

Huolta matkatavaroista, joita päädyn kantamaan mukanani torjuakseni epämukavuuden uhkaa. Matkatavaramäärän kasvaessa epämukavuus ja huoli kuitenkin vain lisääntyvät.

9. Mitä kaipaat kotimaastasi?

Kesäöitä, eloveenatyttöjä sekä kesäpäissänsä hummaavia maanisia suomaalaisia.

10. Oletko sinkku?

Olen niin hurjanlainen!

Joni Tiibetissä

Jonin tyylinäyte. Renkaiden alla Tiibet.

Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>