Kolmossivun kulkuri: Philip

Philip

1. Miksi kulkuroit?

Juuri nyt olen Sri Lankassa päivittämässä kontakteja ja valmistelemassa seikkailumatkaa ja elokuvaprojektia, jotka aion vetää maaliskuussa. Vuonna 1998 kuvasimme täällä dokumenttielokuvan Elephants of Paradise, mutta suurin osa kontakteistani on sittemmin jäänyt eläkkeelle ja maa on muuttunut.

Yleisesti ottaen minun on lähdettävä vähintään kaksi kertaa vuodessa matkalle, mieluiten uusiin ja eksoottisiin kohteisiin. Minulle tulee klaustrofobinen olo, jos en lähde. Parikymmentä vuotta sitten tämä johti siihen, että aloin työskennellä osa-aikaisesti eräälle dokumenttielokuvaohjaajaalle. Ja viime aikoina olen keskittynyt suunnittelemaan ja opastamaan seikkailumatkoja, pääasiassa Intiassa, Kiinassa ja Sri Lankassa.

2. Mikä on juuri nyt paras paikka maailmassa?

Sri Lanka. Sodan loppuminen on nostanut maan maailmankartalle turvallisena ja eksoottisena kohteena. Joka puolella maata on nyt vilkas reppureissaajaskene. Täällä on edullisia uusia ravintoloita ja hotelleja – ja samaan aikaan paikalliset ovat vilpittömiä, ystävällisiä ja aitoja.

3. Oudoin reissu, jonka olet tehnyt?

Olen ollut norsun takaa-ajamana, hai on hyökännyt kimppuuni, olen juossut vaeltajamuurahaisten muodostaman maton poikki, ja hevonen ja ratsastaja, jotka yrittivät myydä minulle ratsastusretkeä pyramideille, ovat törmänneet minuun – kaikkia näitä voidaan pitää aika outoina kokemuksina.

Mutta kaikista oudoista reissuista lempparini oli seitsemisen vuotta sitten Egyptissä. Olin kuullut egyptiläisestä geologista, joka tiesi, mistä kuningas Tutankhamonin kuolinnaamion kulta oli otettu. Olen itsekin geologi ja halusin nähdä paikan. Löysin naisen läheltä Sudanin rajaa ja palkkasin hänet opastamaan meidät perille. Paikan päällä näimme jauhinkiviä lojumassa aavikolla 3300 vuotta sen jälkeen kun niitä oli käytetty. Geologi ei ollut ollut varma, löytäisikö hän ne uudestaan, koska hänen viime käynnistään oli useita vuosia, mutta nyt hän pääsi ilokseen merkitsemään paikan GPS-koordinaatit ylös tulevaa käyttöä varten. Itse olin yhtä iloinen siitä, että voisin ehkä myöhemmin viedä sinne vierailijoita. Valitettavasti Egyptissä ei ole nyt turvallista, eikä varsinkaan kyseisellä alueella.

4. Rujoin vamma tai tauti, jonka olet matkoillasi kärsinyt?

Toimin usein oppaana kahdenkymmenen päivän koskenlaskuretkillä Coloradon Grand Canyonilla. Yhdellä tällaisella retkellä yksi täyteen lastatuista rahtiveneistäni kääntyi äkisti nurin eikä sitä yli tuntiin saatu pois keskeltä jokea. Aurinko porotti veneen alapuolen mustaan kumiin, kaikki ilmaputket pullistuivat ja kumivene käytännössä repesi kahtia. Muut veneemme eivät pystyneet kuljettamaan kaikkia varusteita, joten minun oli käytettävä kaikki korjausmateriaalit, mitä meidän veneistämme ja ohimenevistäkin löytyi, ja viettää kokonainen päivä liimaten ja paikaten venettä taas kokoon.

Kuljetus helikopterilla pois kansallispuistosta olisi ollut yksi vaihtoehto, mutta onnistuimme pääsemään ulos turvallisesti näinkin. Veneen keikahdus nurin ja sen jälkipyykki ovat nyt osa Grand Canyonin veneilijöiden suullista kansanperinnettä.

Philip

5. Vaarallisin hetki matkoillasi?

Se, kun meidät pysäytettiin ilman mitään syytä matkustaessani yöjunalla entisessä Jugoslaviassa Titon kuolemaa seuranneella epävakaalla vuosikymmenellä. Konekivääreitä kantavat sotilaat olivat ohjanneet ainoastaan englantia puhuneet matkustajat – siis amerikkalaiset, kanadalaiset ja australialaiset – pois junasta ja tilapäiseen pöytään raiteiden viereen. Käytännössä he vaativat ”lunnasrahoja” ”viisumista” eli luvasta jatkaa matkaa Jugoslavian läpi. Se oli kohtuuton pyyntö, enkä ollut ainoa, joka kieltäytyi maksamasta. Koska reilusti myöhästyneessä junassa oli viitisensataa matkustajaa odottamassa meitä, sotilaat kävivät vähitellen yhä hermostuneemmiksi. He antoivat meidän kaikkien palata junaan saatuaan ystävällisiltä kanadalaisilta nimellisen maksun.

6. Kaunein hetki matkoillasi?

Ollessani kahdenkymmenenviiden tapasin kauniin eteläafrikkalaisen tytön ja rakastuin häneen pitkällä yölauttamatkalla Kreikan ja Italian välillä. Se oli kuin suoraan Titanic-elokuvan romanttisista kohtauksista.

7. Kerro yhdestä ihmiskohtalosta, jonka olet matkatessasi kohdannut.

Intialainen PK Mahanandia. Teimme hänestä dokumenttielokuvan. Hän oli kastiton eli dalit, joka työskenteli katutaiteilijana New Delhissä – hän maalasi pilakuvia ihmisistä, enimmäkseen turisteista. Hän tapasi ruotsalaisen turistin, maalasi tämän muotokuvan ja rakastui naiseen muutaman istunnon jälkeen. Heillä oli paljon flirttiä, ja PK lupasi etsiä naisen Ruotsista ja mennä hänen kanssaan naimisiin. Hän teki sen. Pyöräili Intiasta Ruotsiin ilman passia tai viisumeita ja runoili tiensä jokaisen rajan yli.

PK on karismaattisin mies, jonka olen koskaan tavannut, ja minulle on suuri kunnia olla hänen ystävänsä. Hän päätyi myös maalaamaan koko Gandhin perheen muotokuvat. Ne löytyvät Gandhin kotimuseosta. Myöhemmin hänet nimitettiin Intian kulttuurilähettilääksi – ensimmäisenä dalitina. Vedän vuosittain matkoja Orissaan ja heimoalueille, missä PK syntyi ja missä hänen sukulaisiaan yhä asuu.

8. Mitä vihaat kulkurielämässä?

Sitä, kun minusta tuntuu, että olen liian ulkopuolinen voidakseni todella auttaa ratkomaan kohtaamiani ympäristöongelmia tai sosiaalisia ongelmia. Kun matkustan, olen poissa kotiseudultani, missä toisinaan vaikutan omaan kulttuuriini ja yhteisööni. Matkustaessaan ihminen joutuu usein avaamaan silmänsä maailman ahdingolle, mutta on samalla heikosti varustautunut tehdäkseen asialle mitään. Siksi kai yritän vetää eko- tai tiedesuuntautuneita matkoja ja työskennellä dokumenttielokuvien parissa.

9. Mitä kaipaat kotimaastasi?

Ajanviettoa tarkkaan valikoidun ystäväpiirini kanssa, hyvin ja usein syömistä sekä harrastuksiani – laskettelua, maastopyöräilyä ja päivittäisiä harjoituksia ystävieni joogasalilla.

10. Oletko sinkku?

Kyllä, enkä ole tottunut siihen.

(Ota Philipiin yhteyttä Geowandering-sivuston kautta. Duuni- ja deittitarjouksia otetaan vastaan.)

Oletko sinäkin kulkuri? Lähetä vastaukset yllä oleviin 10 kysymykseen toimituksen sähköpostiin. Liitä mukaan 2-4 kuvaa sinusta tien päällä.

 

Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>