Kolmossivun kulkuri: Angel

Angela harvinaisella helikopterimatkalla

1. Miksi kulkuroit?

Ryhdyin kurttuiseksi kulkuriksi, kun ei ollut muutakaan tekemistä. Seikkailullani oli kaksi päämäärää: En ollut aiemmin käynyt oikeastaan missään ja koko suuri maailma tuntui odottavan juuri minua. Kävin myös läpi uutta teini-ikää. Tunsin oloni levottomaksi, kapinalliseksi ja uskaliaaksi. Siispä lähdin matkaan eväinäni mystinen keskustelu sheikin kanssa Heathrow’n lentokentällä sekä erään meedion ennustus, jonka mukaan minua odottaisi Intiassa elämää mullistava kokemus.

2. Mikä on juuri nyt paras paikka maailmassa?

Paras paikka maailmassa voisi olla missä tahansa tai kaikkialla riippuen ihan perspektiivistä ja mieltymyksistä. Minä pidän aivan erityisesti Uttar Pradeshin osavaltiosta Intiassa, etenkin Mathuran ja Varanasin kaupungeista. Niissä vallitsee jonkinlainen aikavääristymä – ne ovat täynnä temppeleitä, pyhiä miehiä, jännitystä ja mystiikkaa.

3. Oudoin reissu, jonka olet tehnyt?

Yleensä keskityn enemmän päämäärään kuin matkaan. Monet määränpääni ovat olleet erikoisia, etenkin Intiassa, jossa olen viettänyt suurimman osan nomadielämästäni. Intialaiset junat ovat kokemus sinänsä. Niissä on käynnissä jatkuva viihde-esitys, kun ruokakauppiaiden, kerjäläisten ja kaiken maailman myyntimiesten paraati marssii pitkin käytävää. Suosikkejani ovat teekauppiaat, jotka huutavat ”chai-ah, chai-ah, chai-ah” ja jakavat matkustajille hienostunutta juomaansa. Minulla on ollut intialaisessa junassa myös kyseenalainen kunnia todistaa kanssamatkustajan avaavan housunsa siinä toivossa, että tarjoaisin hänelle pikahoidon, josta kieltäydyttyäni sain lahjaksi kuuman samosan.

4. Karuin vamma tai tauti, josta olet matkoillasi kärsinyt?

Kaikeksi onneksi olen onnistunut välttämään pahemmat vammat. Ainoastaan kerran Malakassa sain päähäni haavan. Aioin osallistua portugalilaisen kylän festivaaleille. Kojuja pystytettiin, lava oli valmis esiintyjiä varten, suurista kaiuttimista pauhasi Michael Jacksonin musiikki, ja miehet kerääntyivät katselemaan värikkäitä veneitä. Yksi heistä ilmeisesti seurasi minua, kun poistuin paikalta, sillä pian joku porhalsi ohitseni moottoripyörällä ja nappasi vauhdista olkalaukkuni. Kaaduin rajusti katuun ja kun nousin ylös, päästäni valui verta.

”Tule takaisin, kunhan juhlat ovat käynnissä”, paikallinen mies sanoi minulle. Mutta en ollut varma, olisiko se ollut hyvä idea, joten jäin huoneeseeni.

5. Vaarallisin hetki matkoillasi?

Vaarallisimmat hetket koin pelottavalla bussimatkalla McLeod Ganjissa Intiassa. Kuski ei vaikuttanut oikein hallitsevan ajoneuvoansa, kapea tie kiemurteli alas jyrkkää rinnettä, ja tien reunan takana ammotti tyhjyys. Selvisimme kuitenkin loppujen lopuksi tasaiselle maalle.

6. Kaunein hetki matkoillasi?

Kauneinta tien päällä on saapuminen määränpäähän. Tapaan matkustaa halvalla, joten useimmat reissuni ovat likaisia, meluisia ja pitkiä.

7. Kerro yhdestä kiinnostavasta ihmiskohtalosta, jonka olet matkatessasi kohdannut

Mistä aloittaisin? Takanani on kahdentoista vuoden edestä ihmisiä… Kaikkein kiinnostavin henkilö on Sunil Kumar, ihmeellinen olento, joka opettaa joogaa Varkalassa, Keralan osavaltiossa. Tämä entinen sadhu eli pyhä mies ilmentää dalailamamaisia ominaisuuksia ja teki minuun niin suuren vaikutuksen, että kirjoitin hänestä kirjan Guruji and his Pearls of Wisdom. Kirja on julkaistu ja ostettavissa eräästä kuuluisasta verkkokirjakaupasta, arvaatko mistä?

8. Mitä vihaat kulkurielämässä?

En ole tavannut ajatella itseäni kulkurina, vaikka joku joskus kysyikin minulta, asunko kadulla – tämä tilanteessa, jossa ylläni olivat vitivalkoiset vaatteet ja istuin viattomasti juomassa chai-teetä. Mutta niin, kulkurielämässä ei ole mitään, mitä vihaisin. Se on ihmeellistä elämää – vapautta, seikkailua, löytämistä ja ainaista auringonpaistetta.

9. Mitä kaipaat kotimaastasi?

Kotimaani on Englanti enkä ole koskaan siellä. Englannissa ei ole oikeastaan mitään, mitä ikävöisin. Tai ehkä kaipaan vanhanaikaista kohteliasta palvelukulttuuria, joka saattaa tosin olla jo kadonnut taivaan tuuliin.

10. Oletko sinkku?

Kyllä, olen vahvasti sinkku; siunattu tila, jossa tarvitsee miellyttää vain itseään. Minulla on ollut elämäni aikana kolme vakavaa suhdetta, ja viimeisin oli varsinainen vitsi. Siispä olen ollut monta vuotta miehetön, savuton, alkoholiton ja huumeeton. En aio kuolla pohtien miten asiat olisivat saattaneet mennä.

Angel sukeltaa kalojen keskellä | kulkuri.org

 

Oletko kulkuri? Lähetä toimituksen sähköpostiin vastaukset yllä oleviin 10 kysymykseen ja 2-5 kuvaa sinusta tien päällä. Rohkeasti vain!

 

Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>