Miten lentopelkoa voi lievittää?

Lentopelko eli aviafobia rajoittaa monien ihmisten matkustamista. Joka kolmas ihminen kokee lentämisen epämiellyttäväksi ja joka kymmenes ei pysty psykologisista syistä lentämään lainkaan.

Lentäminen ei tietenkään ole ainoa eikä myöskään se kaikkein ekologisin tapa matkustaa, mutta helpoin se on, ainakin jos puhutaan pitkistä matkoista. Innokkaan matkaajan kannattaa siksi olla valmis näkemään hieman vaivaa ja opetella keinoja, joilla lentopelkoa pystyy lievittämään.

Mikä lentopelon aiheuttaa?

Lentopelon taustalla voi olla monia syitä.

Usein pelkoon liittyy pakonomainen kontrollintarve. Henkilö voi kokea ahdistavaksi sen, että hän joutuu luottamaan pilottiin ja teknologiaan, jota ei täysin ymmärrä. Myös se, ettei koneesta voi poistua kesken lennon, voi tuntua ahdistavalta.

Muut fobiat voivat aiheuttaa lentopelkoa. Esimerkiksi korkean paikan kammo tai ahtaan paikan kammo voivat johtaa käytännössä lentopelkoon, sillä lentokoneessa ollaan, no, korkealla ja ahtaassa.

Myös henkilöhistoriaan liittyvät tekijät, kuten aikaisempi kokemus lento-onnettomuudesta, voivat laukaista lentopelon.

Miltä lentopelko tuntuu?

Usein lentopelko aiheuttaa fyysisiä oireita, kuten mahavaivoja, sydämentykytystä ja jännitystä. Keskittymisvaikeudet, pelkotilat ja ärtyisyys ovat tyypillisiä psykologisia oireita. Myös unettomuus on yleistä. Joillakin matkustajilla lentopelko voi aiheuttaa paniikkikohtauksia. Lento-onnettomuuksia koskevat pakkoajatukset ovat tavallisia.

Näin voit lievittää lentopelkoasi

  • Yleisimmin käytetyt keinot ovat alkoholi tai rauhoittavat lääkkeet. Näiden haittapuolena ovat mahdolliset epämiellyttävät tuntemukset, jos lento ei ole tasainen. Alkoholin kanssa kannattaa olla varovainen, sillä sen vaikutus voimistuu yläilmoissa.
  • Lentopelko ei ole sairaus, vaan se on mahdollista ylittää hankkimalla uusia tietoja ja taitoja. Finnair järjestää lentopelkoisille asiakkailleen kursseja, joissa omaksutaan paitsi psykologisia apuvälineitä myös tietoa lentokoneiden tekniikasta ja lentämisen käytännön puolesta. Parempi ymmärrys lentokoneen toimintatavasta auttaa lentopelkoista muistamaan, miten turvallista lentäminen itse asiassa onkaan.
  • Voit katsella lentokoneen henkilökuntaa. Huomaat nopeasti, miten rauhallisia he ovat. He ovat tehneet saman lennon lukemattomia ja lukemattomia kertoja. Tämä on heidän arkeaan. Jos he eivät pelkää, miksi sinunkaan pitäisi?

Lisälukemista

Mukavaa lentoa ja mahtavaa matkaa!

Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>