Kai Baen vesiputous, Ko Chang: omatoimiseikkailu Thaimaan viidakossa

Ko Changin saarella tarjoillaan turisteille monenlaisia aktiviteetteja, mutta jos haluaa kokea luontoa omaan tahtiin ilman hoputusta ja sitä paitsi ilmaiseksi, on mahdollista lähteä omatoimiselle kävelyretkelle saaren keskiosiin. Kattavimmalla Ko Chang -sivustolla iamkohchang.com on hyviä reittiohjeita monen pituisille kävelyretkille eri puolilla saarta. Testasimme viiden kilometrin kierroksen Kai Baen vesiputoukselle. (Katso perusohjeet linkin takaa.)

Korjauksia alkuperäiseen ohjeeseen

Oikean reitin löytäminen on ohjeiden avulla helppoa, mutta ilmeisesti kovakuntoinen ja viidakkoon tottunut kirjoittaja Ian liioittelee retken helppoutta. Katsasta siis lisäyksemme, jotta tiedät mitä odottaa.

  • Kirjoittajan vaikeaksi kutsumat kohdat ovat ihan oikeasti vaikeita, jopa erittäin vaikeita. Kulkuri.orgin tiimi jäi kunnolla jumiin kohtaan, jossa on tarkoitus laskeutua pieneen puunrunkoon sidotun köyden varassa kolme metriä pystysuoraa seinämää alas (Ian: “The final section is the hardest, for this you’re going to edge down a slope at the top of a 3 metre drop”). Löysimme pikkuruisen puun ja siitä roikkuvan köyden, mutta pian huomasimme laskeutumisen vaativan runsaasti käsivoimia, joita kaikilla ei yksinkertaisesti ole. Jos sinäkään et ole kova vetämään leukoja, kokeile löytämiämme vaihtoehtoisia laskeutumisreittejä.
    1. Sen sijaan että laskeutuisit Ianin ohjeiden mukaisesti seinämästä kasvavan pienen puun kohdalta, voit laskeutua ylempään puunrunkoon sidotun pitkän köyden avulla joen suuntaisesti. Laskeutuminen on pidempi mutta hieman loivempi ja sen varrella on jalansijoja. Ensikertalaisen ei ole helppo nähdä tätä mahdollisuutta rinteen päältä; paikalle osuneet kastelukanavien huoltajat näyttivät reitin meille.
    2. Jos köysien varassa ketkuttelu alkaa jo riittää eikä likaantuminen haittaa, voit jatkaa matkaa eteenpäin rinteen päällä ja laskeutua sitten takaisin joelle seuraavan rotkon kohdalta. Tupsahdat silloin joen rantaan parikymmentä metriä alempana kuin Ianin mainitsema köysi ja puu. Pysyt koko ajan huutoetäisyydellä ensimmäisestä laskeutumispaikasta. Tällä reitillä ei ole mitään polkua muistuttavaa, vaan etenet ensin ylös ja sitten alas puunrungoista ja juurista kiinni pitäen. Maa on erittäin irtonaista, ja juuri ennen jokea joudut sukeltamaan piikikkään ryteikön läpi.
  • Ian väittää retkeen kuluvan kaksi tuntia. Tämä voi pitää paikkansa, jos patikoija on hyväkuntoinen, ketterä ja pitkäkoipinen eikä matkalla liiemmin pidetä taukoja. Neljältä tavikselta retkeen kului pissa-, juoma-, eväs-, panikointi-, valokuvaus- ja uintitaukoineen neljä-viisi tuntia.
  • Ota siis mukaan paljon vettä: suosittelemme kolmea litraa henkeä kohden. Älä myöskään unohda eväitä. Lämpimässä säilyviä, paljon energiaa sisältäviä retkiruokia ovat mm. pähkinät, kuivatut hedelmät, pillimehut, UHT-pakatut kaakaot ja keitetyt kananmunat. Pakkaa mukaan myös käsidesiä ja/tai haavanpuhdistusainetta, laastareita, vessapaperia, hyttysmyrkkyä, uimapyyhe ja puhelin. Pidä elektroniikkaa vedenpitävässä pussissa siltä varalta, että kaadut jokeen. Täältä voit opiskella, miten iilimato poistetaan oikein. Thaimaan hätänumero on 1669.
Vaellus vesiputoukselle, tarkennetut ohjeet | Maija Kauhanen, Juha Matias Lehtonen | kulkuri.org

Tältä näyttää laskeutumisen viimeinen vaihe vesiputouksen alapuolelta katsottuna. Sininen nuoli osoittaa kolmen metrin pystysuoraa pudotusta. Köysi on turhan lyhyt ja alusta kalteva ja kostea. Keltainen nuoli näyttää pidemmällä köydellä tehtävää loivempaa laskeutumista. Turkoosi nuoli osoittaa ryteikköistä reittiä 20 metriä alajuoksulle päin. (Kuvassa näkyvät kaapelit ovat kasteluputkia. Älä tukeudu niihin tai ne voivat hajota.)

Miten paikalle?

Ianin selostama reitti alkaa Kai Baen eteläiseltä 7/11 -kioskilta Kai Bae Hutille vievää sivutietä vastapäätä. Jos tulet Lonely Beachin suunnasta, ei ole mitään syytä matkustaa Kai Baelle asti. Sen sijaan voit kävellä (45 minuuttia enimmäkseen jyrkkään ylämäkeen) tai ottaa jaetun taksin (50 bahtia) kohtaan, jossa siirrytään päätieltä poikkeavalle polulle kohti saaren sisäosia (Ian: “you’re going to follow the track up the grassy hill planted with fruit trees”).

Ian kertoo tämän polun alkavan suoraan Sea View Resortin tietä vastapäätä, mikä on totta. Ota kuitenkin huomioon, että Lonely Beachilta päin tullessa tämä tienhaara ei suinkaan ole ensimmäinen maininta Sea View Resortista, vaan olet jo aiemmin ohittanut kyseisen resortin omistaman ravintolan ja näköalatornin. Sen sijaan Ianin tarkoittaman tienhaaran kyljessä on näköalatasanne, jonka reunalla on myös pari kahvi- ja ruokakojua. Tämä on muuten erinomainen paikka pitää ensimmäinen tauko, mikäli olet kävellyt Lonely Beachilta päätietä pitkin tähän asti.

Kulkuri.org testasi reitin helmikuussa 2014.

Lisää tietoa

 

Uinti vesiputouksella kruunaa vaelluksen | kulkuri.org

Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>