Mistä tiedän, onko minulla kirpun vai lutikan puremia?

Mitä pidempään matkustat, sitä varmemmin pääset tutustumaan näihinkin pikku veijareihin. Kummankin puremat kutisevat yhtä paljon, mutta ne on helppo erottaa toisistaan.

Lutikka (lat. Cimex lectularius, engl. bed bug)

Lutikan puremasta aiheutuvat paukamat ovat punaisia ja ulkonevia ja muistuttavat pitkälti hyttysen puremia. Niitä tulee satunnaisiin paikkoihin kehoa, ja ne esiintyvät usein kolmen pureman jonoina.

Onneksi olkoon! Pese, pakasta ja/tai saunota kaikki kamasi. Jos lutikat ovat ehtineet kotiisi asti, pääset ehkä parantamaan myös hyönteistorjujien työllisyystilannetta.

Kirppu (lat. Siphonaptera, engl. flea)

Kirpun puremat ovat pieniä punaisia pisteitä ja esiintyvät rykelminä. Ne keskittyvät sääriin ja nilkkoihin.

Onneksi olkoon! Ahkera peseminen ja siivoaminen ovat yleensä riittävä toimenpide kirppujen hävittämiseksi. Ihmiset eivät ole kirppujen lempiruokaa, joten niistä on helpompi päästä eroon kuin lutikoista.

Mainos
Uhkaavatko lutikat? Jäävätkö yöunet vähäisiksi? Voit suojata nahkasi helposti ja turvallisesti Lifesystems-lakanalla tai Cocoon-hyönteisviltillä. Ne torjuvat niin lutikoita kuin muitakin tuholaisia ja tehoavat sekä kotona että matkoilla.

Valitse alta tuote, josta olet kiinnostunut:
+ Lifesystems Bed Bug Sheet peruskokoinen lakana
+ Lifesystems Bed Bug Sheet tuplakokoinen lakana
+ Cocoon InsectShield Travel Blanket matkaviltti

Tältä lutikat ja kirput näyttävät

Lutikoita mittakaavassa | StarMaster@Flickr | kulkuri.org

Kuolleita lutikoita talouspaperilla. (Valokuva StarMaster)

Lutikka lähikuvassa | Graham Snodgrass | kulkuri.org

Lutikka. (Valokuva Graham Snodgrass)

Lähikuva kirpusta | James L. Occi | kulkuri.org

Suurennettuna kirppu on pelottavan näköinen, mutta paljain silmin se näyttää vain vauhdikkaasti hyppivältä mustalta tai ruskealta pisteeltä. (Valokuva James L. Occi)

Askarruttaako sinua jokin matkailuun liittyvä? Lähetä kysymyksesi Kysy Kulkurilta -palstalle tällä lomakkeella.

Mainos
Tutustu lutikoita torjuviin petivaatteisiin: + Lifesystems Bed Bug Sheet peruskokoinen lakana + Lifesystems Bed Bug Sheet tuplakokoinen lakana + Cocoon InsectShield Travel Blanket matkavilttiVoit käyttää ostaessasi seuraavia alennuskoodeja:* Alekoodilla “TRALE5″ saat 5€ alennuksen.* Alekoodilla “TRALE10″ saat 10€ alennuksen.
Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>