Maailmankansalaiset, världsmedborgare

Mies rukoilee vaurautta Ganesha-patsaalta | Anirudh Koul | Kulkuri.org

(Valokuva Anirudh Koul)

Internet on uusi Amerikka.

Vakuutuin siitä viimeistään lukiessani Nyt.fi:stä Sara Maria Forsbergin haastattelun. Tietäväthän jo kaikki 19-vuotiaan pietarsaarelaisen, joka matkii YouTube-videossaan eri kieliä. Video on alle kaksi viikkoa vanha ja sillä on yhdeksän miljoonaa katsojaa.

Jatko menee överiksi kaikilla mittareilla. Nuori nainen saa jatkuvasti soittoja levy-yhtiöistä, mainostoimistoista ja ties mistä. Hän on joutunut hankkimaan managerin pika-aikataululla. Häntä on pyydetty alustavasti Ellen DeGeneresin talk show’hun. Se on ällistyttävä saavutus kenelle tahansa. Puhumattakaan siitä, että etenee Halpa-Hallin hyllyttäjästä Ellenin vieraaksi parissa viikossa.

Ennen tähteydestä haaveilevien piti pakata lentolaukkunsa ja lähteä rapakon taakse etsimään onneaan. Nyt YouTubesta on tullut Hollywoodin jatke. Videopalvelun valtavan materiaalimäärän joukosta nousee oikeita kuuluisuuksia, kuten kanadalainen Justin Bieber. Ja syyrialainen Ebdo ”Pensseli-setä” Mihemed, joka ei tosin tiukan paikan tullen hyötynyt YouTube-kuuluisuudestaan vaan sai turvapaikan Ruotsista, kun Suomi ei huolinut.

Wannabe-julkkikset eivät tietenkään ole ainoita, jotka voivat istua läppärin ääreen kullan kiilto silmissään. Verkolla on varastossa monenlaisia onnenpotkuja niille, jotka osaavat hommansa ja ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Yhdestä tulee pokeriammattilainen, toinen perustaa maailman suosituimman yhteisöpalvelun.

Moni jää nuolemaan näppejään.

Kuten Amerikka, internet on kansojen sulatusuuni. Jokaisella, joka sinne pääsee, on teoriassa yhtäläiset mahdollisuudet toteuttaa unelmiaan, hankkia toimeentulo tai nousta kuuluisuuteen. Mutta usein silkkaa toimeentuloa saa etsiä pitkään, ja kilpailu on armotonta. Intialaiset, pakistanilaiset ja filippiiniläiset freelancerit tarjoavat työpanostaan hinnoilla, joilla he eivät pidemmän päälle tulisi toimeen itsekään. Yritykset ilahtuvat hintatasosta, eivät ole valmiita maksamaan senttiäkään enempää kuin on pakko, ja turhautuvat sitten valmiin projektin kehnosta laadusta.

Sain kunnon maailmankansalaispisteet muutama päivä sitten, kun otin rahapulassa vastaan pienen projektin freelancereita ja työnantajia yhdistävältä oDesk-sivustolta. Istuin Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa hostellin terassilla ja käänsin erään laitteen käyttöohjeet englannista suomeksi romanialaiselle välitysfirmalle, jolta laitetta valmistava yhdysvaltalainen yritys oli ostanut käännöspalvelun. Journalismin alttarille uhrautuen alennun kertomaan, että minulle maksettiin tuosta kahden tunnin työstä 9,70 euroa.

Tai siis maksetaan. Toivottavasti.

Täällä minäkin etsin onneani nyytti olalla, internetissä. En kaipaa kultasuonta, toimeentulo riittää. Mutta uuden elämän alkuun pyristeleminen uudessa maanosassa ei ole helppoa. Jos haluaa paljon järkevää työtä, pitäisi osata WordPress ja Photoshop ja HTML. Olen sanojen ja pölyisten kirjojen ystävä, ja tunnen itseni vanhaksi.

Toisaalta olen tietysti kehityksen aallonharjalla, kun vertaa viranomaisiin, joiden mielestä työskentelen siinä maassa, jossa milloinkin olen. Miettikää nyt vähän.

Työskentelen internetissä, koska vain se pystyy tarjoamaan työn, joka on sijaintiriippumaton. Pysyttelemällä tukevasti internetin kamaralla voin vaihtaa jalkojeni alla olevaa maanosaa vapaasti.

Jos tekisin täyttä työviikkoa samalla palkalla kuin tein sen pienen käännöksen romanialaisille, tienaisin 775 euroa kuukaudessa. On sekin melkein neljä kertaa malesialaisen siivoojan palkka. Maailmankansalaispisteet!

Koti-Suomessa en välttämättä kokeilisi verkon varaan jättäytymistä ilman vankkaa asiantuntemusta ja hyviä suhteita. Kaikista ei edelleenkään tule tähtiä.

Maija Kauhanen

Kaunokirjallisuuden suomentaja, joka on elänyt tien päällä keväästä 2012. Tulee hyvälle mielelle keskiaikaisista labyrinteista ja dancehall-musiikista. Rakastaa Helsinkiä, varsinkin ollessaan kaukana sieltä.
Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>