Mitä tehdä, kun matkailu saa maailman vaikuttamaan pahalta paikalta?

Nimimerkki Ahdistunut matkailija kysyy:

Mitä tehdä, kun matkaillessa maailma alkaa vaikuttaa aina vain pahemmalta paikalta? Ihmiset roskaavat, rääkkäävät eläimiä, kunniamurhaavat siskojaan, yrittävät hyötyä turisteista huijaamalla jne. Matkustelu maistuisi, mutta ihmiset aiheuttavat angstia.

Kulkuri vastaa

Hyvä Ahdistunut matkailija, kiitos hienosti lehden aihepiiriin osuvasta kysymyksestä. Kulkurin tikkaremmi keskusteli kysymyksestäsi ja muotoili seuraavanlaisen vastauksen:

Hyväksy tosiasiat

Muista, että kaikenlaista julmuutta, ahneutta ja typeryyttä esiintyy mitä todennäköisimmin myös siellä, missä asut. Jos pystyt tavallisesti elämään vajoamatta angstin syövereihin, sinun pitäisi kaiken järjen mukaan pystyä siihen myös reissussa.

Toisaalta halu ummistaa silmät ihmisten pahuudelta on myös itsekästä. Useimmat köyhissä maissa elävät ihmiset joutuvat kohtaamaan joka käänteessä elämän ja ihmisluonnon pohjimmaisen kovuuden. Miten me voimme koskaan ymmärtää maailmaa tai muuttaa sitä paremmaksi, jos haluamme uskotella itsellemme ihmisten olevan pääsääntöisesti kilttejä ja rehtejä? Maailman parantaminen alkaa tosiasioiden tunnustamisesta. Meiltä pumpulissa eläneiltä suomalaisilta tämä edellyttää karskiintumista, oman luonteen kasvattamista.

Tee hyviä asioita

Eräs tapa parantaa oloaan matkoilla on suunnata negatiivinen tunnelataus rakentavasti.

Esimerkiksi kun näet paikallisten tai muiden turistien käyttäytyvän inhottavilla tavoilla, voit opastaa heitä ystävällisesti. Jos köyhän maan asukki pudottaa muovikääreen luonnonpuistoon, on täysin mahdollista, ettei hän ole edes tullut ajatelleeksi roskan säilyvän luonnossa miltei ikuisesti. Ja vaikka turisti onkin yleensä ekologisesti tiedostavampi, joskus nuori tai vanhempikin reissaaja saattaa lomafiiliksissään unohtaa vastuun ja moraalin. Tällöin ystävällinen huomautus saattaa olla juuri se, mitä henkilö tarvitsee korjatakseen käytöstään.

Vielä parempi vaihtoehto on reissaaminen vapaaehtoistyön merkeissä. Se voi tarjota matkaajalle helpottavan tunteen siitä, että tuo omalla panoksellaan ripauksen hyvyyttä pahaan maailmaan.

Valitse itsellesi sopivat harrasteet ja matkakohteet

Koska maailma ei muutu sormia napsauttamalla, maailmanparantaja elää alituisessa vaarassa vajota turhautumisen syvään kaivoon. Onkin ehdottoman tärkeää aloittaa siitä, että vaalii tyyneyttä, rohkeutta ja toivoa omassa mielessään.

Yksi hyvä vinkki on rauhoittua silloin tällöin hakeutumalla luonnon helmaan: rannoille, vuorille, patikoimaan, snorklaamaan, kansallispuistoon. Toiset löytävät avun meditoinnista tai joogasta. Ja koska turistialueilla pysyttely on varma tapa vakuuttua ihmisluonnon perimmäisestä ahneudesta ja vilpillisyydestä, kannattaa tuulettua välillä siellä, missä tavalliset ihmiset asuvat, ja katsella arkista elämänmenoa. Kun näet ihmisiä lennättämässä leijaa lastensa kanssa, pelaamassa backgammonia kahvilassa, syöttämässä vanhaa isoäitiään tai vaikka rukoilemassa, on helpompi muistaa, että lopulta useimmat toivovat vain yksinkertaisia asioita: parasta itselleen ja perheelleen.

Lopulta ei ole myöskään mikään häpeä valita matkakohteitaan sen mukaan, että hyvä mieli säilyy. Et voi muuttaa koko maailmaa, mutta sinulla on päävastuu omasta hyvinvoinnistasi.

 

Askarruttaako sinua jokin matkailuun liittyvä? Lähetä kysymyksesi Kysy Kulkurilta -palstalle tällä lomakkeella.

 

Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>