Climbodia, Kampot: Kiipeilyä Kambodžassa ja kurkistus luoliin

Kampot on Etelä-Kambodžan kaunis, ranskalaisvaikutteinen pikkukaupunki, jonne on helppo unohtua. Tekemistä on kuitenkin niukasti, jos cocktailien siemailu joenrannan kuppiloissa kyllästyttää. Miten olisi virkistävä retki maaseudulle tutustumaan omiin kykyihin ja Kbal Romeas -kukkulan vilpoisaan luolaverkostoon?

Kiipeilyä aloittelijoiden seinämää pitkin | kulkuri.org

Reilu vuosi sitten belgialainen David liisasi Kambodžan valtiolta kukkulan. Nyt hän pyörittää Climbodiaa, Kambodžan ainoaa vuorikiipeilyfirmaa, kivenheiton päässä Kampotista. Hän järjestää kiipeilyä ja luolaretkiä kaikille seikkailunhaluisille aloittelijoista pitkän linjan harrastajiin. Repertuaariin kuuluu köysikiipeilyä, köyden varassa laskeutumista, via ferrata -reittejä sekä kukkulan sisällä luolastoissa liikkumista.

Kulkuri.org testasi aloittelijoille suunnatun puolen päivän ohjelman, johon mahtui köysikiipeilyä, via ferrataa, laskeutumista ja luolailua. David oli todella rohkaiseva ja rauhallinen opas, ja varusteisiin tutustuminen sujui helposti. Kiipeilyosuuden isoin anti taisi olla oppiminen luottamaan siihen, että köysi kantaa, jos ote lipeää. Luolien kimaltavat mineraalit ja niiden sisällä kasvavat, katon aukoista kohti taivasta kurottelevat puut, kippurassa nukkuva kirkkaanvihreä käärme ja luolatemppeli makaavine Buddha-patsaineen tekivät retkestä sadunomaisen.

Taipaleensa alussa olevan yrityksen toimintaan liittyi myös ongelmia: kambodžalaisen apulaisoppaan oli ilmeisen mahdotonta suhtautua ylipainoiseen naisasiakkaaseen sivistyneesti, ja köysikiipeilyn aikana ympärillämme parveili hätyyttelyistä huolimatta lähikylän lapsia, joiden läsnäolo aiheutti turvallisuusriskin.

Tästä huolimatta kiipeily Kambodžassa on verrattoman edullinen tapa tutustua lajiin ammattilaisen opastuksella, ja esihistoriallisista ajoista asti asuttu Kbal Romeas keskellä 1900-luvun pomminreikien täplittämiä peltoja on paitsi luonnonkaunis myös sakeanaan Kambodžan historiaa. David-opas rakastaa työtään, kukkulaansa ja kiipeilyä intohimoisesti, ja innostus tarttuu.

Kulkuri.org tsekkasi mestan joulukuussa 2013.

Belgialainen David opastaa aloittelijoita ja lähikylän lapset katsovat turhan läheltä vierestä | kulkuri.org

Miten paikalle?

Kiipeilypaikka sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä Kampotista. Tuk-tuk Kampotista kukkulalle ja takaisin (kuski jää odottamaan paikan päälle) maksaa 10-20 dollaria (7-14 €). Kysy Climbodian Davidilta, onko hänellä vakiokuskeja, joiden kanssa on vakiodiili. Myös vuokraskootterilla tai vaikka polkupyörällä on helppo löytää perille; David antaa erinomaiset ohjeet.

Mitä maksaa?

Puolen päivän ohjelma neljän hengen ryhmässä $30 (22 €), lisämaksusta yksityisesti. Sisältää varusteet ja veden.

Myös pelkkä varusteiden vuokraaminen on mahdollista, tiedustele etukäteen.

Yhteystiedot

+855 095 581 951
david(at)climbodia.com
www.climbodia.com

 

Kiteitä luolaston uumenissa | kulkuri.org

Oikean elämän luolastoseikkailu, real life dungeon adventure | kulkuri.org

Mainos
Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>