Hin Daengin sukellussafari Phuketin edustalla

Sukellus on parasta, mitä vedessä voi shortsit jalassa tehdä. Märkäpuku on tietysti yleisin sukellusasuste, mutta Thaimaan lämpimissä vesissä voi tosiaan sukeltaa myös pelkissä shortseissa. Mahtava tunne valtaa kehon ja mielen joka kerta kun saa hypätä veneestä veteen. Laivan keinunta unohtuu samalla sekunnilla, ja sukellusvarusteet päällä kelluessa aallotkin tuntuvat vain hyväilevän sukeltajaa.

Pohjaa kohti hiljalleen valuminen on vapauttava kokemus. Regulaattorin pulputus täyttää äänimaiseman. Muiden sukeltajien kuplat nousevat sinisestä syvyydestä pintaa kohti. Kaikki arkiset murheet jäävät taakse, kun pohja värikkäine koralleineen ja kaloineen lähestyy.

Veden alla odottaa aivan uudenlainen maailma. Kalojen ja korallien kanssa sukeltajan huomiosta kilpailevat järkälemäisten siirtolohkareiden muodostamat tunnelit ja monumentit. Merenpohjaa voisi tutkia tuntitolkulla.

Mureenoiden yö

Lähdemme Phuketin Chalongin laiturista kohti Phi Phi -saaria. Olemme varanneet paikat kahden päivän ja yhden yön mittaiselta sukellussafarilta. Koko tuon ajan asumme laivassa, jonka mukana vaihdamme paikkaa useasti päivässä aina sukelluskohteesta seuraavaan.

Ensimmäisenä päivänä teemme neljä sukellusta. Niistä viimeinen on upea yösukellus Ko Bida Nailla. Mureenat ovat lähteneet pimeän turvin liikkeelle etsimään ravintoa ja koettavat käyttää taskulamppujemme valokeiloja avukseen saalistuksessa. Myös monenlaiset ravut ovat kaivautuneet ulos piiloistaan. Kivien päällä loistavat katkarapujen punaiset silmät.

Kiilasäppikalahyökkäys

Ensimmäisen päivän sukellukset tuntuvat lähinnä lämmittelyltä, kun toisen päivän aamuna pääsemme Hin Muangin ja Hin Daengin kuuluisille riutoille.

Riuttoja tutkiessamme yritämme pitää katseen myös pohjan ja pinnan väliin jäävässä vedessä, sillä siellä on kuulemma mahdollista nähdä suuria mereneläviä, kuten valashaita ja paholaisrauskuja. Ikävä kyllä meidän reitillemme niitä ei osu. Ainoastaan kookas verkkomureena kurkistaa kivien välistä erään kanavan päässä.

Hin Muangilla saamme myös todistaa, mitä tapahtuu, kun sukeltaja suututtaa kiilasäppikalan eli triggerfishin. Edellä kulkeva sukellusoppaamme eksyy liian lähelle äksyn kalan pesäpaikkaa. Kala napsauttaa pystyyn etummaisen selkäpiikkinsä ja opas joutuu pieneen kamppailuun.

Vaikka kiilasäppikala vaikuttaa harmittomalta, sen hassunnäköinen pieni suu on suunniteltu äyriäisten ja muiden merenpohjan otusten kovien kuorten murskaamiseen. Siispä puremaa kannattaa välttää. Vihaisen kiilasäppikalan kohdatessaan sukeltajan kannattaa vetäytyä rauhallisesti takaisin tulosuuntaan, mieluiten niin päin, että räpylät osoittavat kalaa kohti. Tällöin kala ei luultavasti pääse rouskaisemaan muuta kuin muovia.

Tällä kertaa tilanteesta selvittiin vammoitta.

Vedenalainen katedraali

Myöhemmin samana päivänä saavumme Ko Haa Yain saaren vedenalaiseen katedraaliluolaan. Luola on niin henkeäsalpaavan kaunis, että regulaattorini on tipahtaa suusta. Suuren luolan sisällä pääsee uimaan pinnalle saakka. Pinnan päällä tunnelma on mystinen. Luolan seinämien pienet aukot suihkuttavat vettä voimakkaan huminan säestäminä aina ison aallon lyödessä saaren kupeeseen. Sininen valo täydentää tunnelman. Katedraaliluola on yksi upeimmista sukelluspaikoista, joissa olen koskaan käynyt.

 

Ko Bida Nai eli Koh Bida Nai, autiosaaria, upeita sukelluspaikkoja | Adam Johnson | kulkuri.org

Ko Bida Nai pinnan päällä… (Valokuva Adam Johnson)

Sukellus syvyyksiin, suuri sininen, mystinen merenpohja | Sigmund | kulkuri.org

… ja pinnan alla. (Valokuva Sigmund)

Rapu kurkkii yösukelluksella uteliaana sukelluslyhtyä | Prilfish | kulkuri.org

(Valokuva Prilfish)

Kiilasäppikala eli triggerfish eli triggeri kuopii pesäkoloa; Phuket, Thaimaa | Jan Messersmith | kulkuri.org

Kiilasäppikala pesänrakennuspuuhissa. Hampaat välkkyvät. (Valokuva Jan Messersmith)

Verkkomureena, leopardimureena eli laced moray kurkkii kivien välistä | Philippe Guillaume | kulkuri.org

Verkkomureena. (Valokuva Philippe Guillaume)

Suuri keltainen kalaparvi säntää sukeltajaa pakoon kauas pois | Sukianto Hamzah | kulkuri.org

(Valokuva Sukianto Hamzah)

Leppoisaa meininkiä laivalla

Hin Daengin minisafarilla laivaelämä maistuu. Juttu luistaa muiden sukeltajien ja henkilökunnan kanssa. Henkilökunta hoitaa sukellusvälineet kuntoon, ja laiva pysähtyy suoraan sukelluskohteen päälle. Sukeltajan tehtäväksi jää lähinnä syöminen, juominen ja nauttiminen.

Tätä sukeltamistapaa kutsutaan nimellä liveaboard. Sukeltajat asuvat laivalla ja sukelluskohteet vaihtuvat tiuhaan.

Päivän sukellusten jälkeen on hienoa päästä laivan suomalaistyyppiseen saunaan. Suurin osa sukeltajista ottaa löylyt Harvian kiukaan sihistessä kotoisasti. Jos sukeltajalla vielä saunomisen jälkeen riittää virtaa, voi yläkannella katsella tähtiä pilvettömältä taivaalta.

 

Sukellussafarilla sukeltaminen Thaimaassa maistuu | Ian Horner | kulkuri.org

(Valokuva Ian Horner)

Tämä matkakertomus on kuvitettu usean eri valokuvaajan ottamilla creative commons -kuvilla. Kaikki kuvat on otettu matkakertomuksessa mainituissa paikoissa.

 

 

Mainos

Mikko Rämänen

Joensuulainen haaveilija, makean elämän kaavailija ja hidas matkaaja. Pikkutarkka ja leväperäinen yhtä aikaa, tuloksena hallittu kaaos. Harrastaa rantalenttistä ja sukeltamista. Pyörittää suomalaisten matkakertomuksia julkaisevaa Shangri-la-verkkosivua.

Viimeisimmät julkaisut: (katso kaikki)

Bookmark the pysyvä linkki.

1 kommentti

  1. Oikein hienoja kuvia veden pinnan alta! Hin Daeng ja Hin Muang ovat upeita sukelluskohteita, yllätyin siitä huhtikuussa 2014. Samoin Bidalla näimme vaikka mitä. Itse kävin niillä päivämatkoilla Koh Lantalta käsin, josta oli silti aika pitkälti matkaa. Ja Hin Daeng/Muangilla olisi maistunut useampi sukellus kuin yhdet molemmissa, kun sinne asti veneiltiin. Siinä liveaboard tuollakin olisi kiva.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>