Singapore on äärimmäinen kieltoyhteiskunta

Singapore tunnetaan paitsi vauraudestaan myös käsittämättömistä kielloista ja laeista. Miksi rikkaassa teollisuusvaltiossa on niin vanhanaikainen lainsäädäntö? Ovatko tarinat purukumikiellosta totta? Kepitetäänkö homoja? Lue tästä, millainen on maailman surrealistisin kieltoyhteiskunta.

Singapore kylpee rahassa

Singapore on häkellyttävän järjestelmällinen yhteiskunta. Tieliikenne rullaa siivosti, toisin kuin muissa Kaakkois- ja Etelä-Aasian miljoonakaupungeissa. Jalankulkija löytää helposti tiensä kaupunkivaltion halki. Joukkoliikenne toimii. Toinen toistaan kauniimmat pilvenpiirtäjät kurottelevat kohti trooppista aurinkoa. Missään ei ole möykkääviä nuorisojoukkoja. Missään ei ole kerjäläisiä tai sairaita vanhuksia. Kulkukoiria, rottia ja torakoita saa erikseen hakea.

Muodollisesti Singapore on tasavalta ja edustuksellinen demokratia. Vaalit järjestetään avoimesti ja kansainvälisten standardien mukaisesti. Silti Singaporen jokaiset vaalit maan itsenäistymisestä asti on voittanut yksi ja sama puolue, PAP (People’s Action Party). Se on hallinnut maata jo viidenkymmenenviiden vuoden ajan. Koko tämän ajan puolueen johtajana tai vähintään sen korruptoituneena takapiruna on toiminut “Singaporen isä” Lee Kuan Yew.

Vaikka vaalijärjestelmä on näennäisesti demokraattinen, todellisuudessa ilmaisunvapautta rajoitetaan johdonmukaisesti. Tämä haittaa oppositioryhmien vaalityötä. Hallitus perustelee moninaisia rajoituksia ”julkisella järjestyksenpidolla”. Järjestystä järkyttävät valtapuolueen mukaan muun muassa hallituksen avoin kritisoiminen mediassa ja julkiset mielenosoitukset.

Singapore on veroparatiisi. Kaikesta näkee, että raha asuu täällä. Bruttokansantuotteella mitattuna maa on viiden rikkaimman joukossa. Toimivan byrokratian ansiosta Singapore on maailman vähiten korruptoituneiden maiden listalla jaetulla viidennellä sijalla Norjan kanssa. Samalla Singaporessa on suuremmat tuloerot kuin missään muussa teollisuusmaassa. Köyhien osuus väestöstä kasvoi vuosien 2001 ja 2011 välillä noin 60 prosenttia – maan yhä jatkuvasta rikastumisesta huolimatta.

Pakko-oireiselle miljonäärille elämä tässä orwellilaisessa oligarkiassa on varmasti silkkaa unelmaa. Kenelle tahansa muulle se näyttäytyy surrealistisena painajaismaailmana. Singapore on maailman menestynein kieltoyhteiskunta.

Singaporen pilvenpiirtäjiä, vasemmalla ei mitenkään halpa hotelli | Maija Kauhanen | kulkuri.org

Singaporen hotellit ovat kalliita, joten yövyin kaverin pilvenpiirtäjäkämpässä | Maija Kauhanen | kulkuri.org

Hirttäjäisiä, kepitystuomioita, homolakeja…

Singapore on siirtomaavallan haamu. Iso osa tämän vanhan brittisiirtokunnan lainsäädännöstä perustuu 1800-luvulla kirjoitetuille Ison-Britannian laeille. Rangaistukset ovat mielipuolisen kovia. Kyllin suurten huumausainemäärien hallussapidosta langetetaan automaattisesti kuolemantuomio. Teloitus tapahtuu perinteikkäästi hirttämällä.

Myös alle 50-vuotiaille miehille määrättävät kepitystuomiot juontuvat brittivallan ajoilta. Joka vuosi oikeus langettaa tuhansia kepitysrangaistuksia, ja useimmat niistä myös pannaan täytäntöön. Rangaistus toteutetaan hakkaamalla uhrin paljasta takamusta kahdella 1,2 metriä pitkällä ja 1,27 senttiä paksulla rottinkikepillä. Kolmea kepitystä 1990-luvulla todistaneen amerikkalaisen mukaan iskut ovat rajuja ja ilmassa lentää niin verta kuin ihonriekaleitakin. On väitetty, että keppiä saatetaan uittaa suolaliuoksessa suuremman kivun aiheuttamiseksi, mutta hallitus kiistää tämän. Monet koulut myös kepittävät huonokäytöksisiä poikalapsia. Lain mukaan vanhemmat saavat piestä omia jälkeläisiään ainoastaan varovaisesti ja pienellä kepillä.

Kuolemaantuomittuja miehiä ei saa kepittää.

Siirtomaa-ajoilta periytynyt rikoslain artikla 377 kielsi vielä 2000-luvun alussa suu- ja anaaliseksin. Suuseksi tosin saatettiin hyväksyä, mikäli se oli osa yhdyntään johtavaa esileikkiä. Vuonna 2007 koko artikla 377 vanhassa muodossaan kumottiin. Nykyään artiklassa kielletään ainoastaan seksi kuolleiden ruumiiden kanssa. Samalla naisten välinen seksi muuttui käytännössä lailliseksi.

Sen sijaan siirtomaa-aikana asetettu artikla 377A on yhä voimassa. Se kieltää miesten välisen seksuaalisen kanssakäymisen enimmillään kahden vuoden vankeusrangaistuksen uhalla. Myös suuteleminen ja muu kevyt fyysinen kanssakäyminen on kiellettyä. Artikla pohjautuu samalle brittiläiselle laille, jonka perusteella Oscar Wilde ja Alan Turing pantiin aikoinaan tuomiolle.

Singaporen rikoslain artikla 377B kieltää eläimiin sekaantumisen. Lakikirjaan homomiehet on siis sijoitettu turvallisesti zoofiilien ja nekrofiilien väliin.

Pienet kiellot ovat kirsikoita Singaporen painajaismaisessa kakussa

Tämä kaikki saa suomalaisten iltapäivälehtien lukijakunnan ja Suomi24-keskustelupalstan vakiokävijöiden pöksyt varmasti kostumaan. Singaporessa ei rikollisia hyysätä!

Terveellä omallatunnolla varustettu kulkuri voi kuitenkin kokea kiusauksen kapinoida äärimmäistä kieltoyhteiskuntaa vastaan. Kehotamme kokeilemaan muun muassa seuraavia rikoksia. Pienissä rikkomuksissa turisteja käsitellään yleensä silkkihansikkain, mutta kiinni ei silti kannata jäädä. Rangaistuksen vaara on olemassa. Tiedetään yksittäistapauksia, joissa ulkomaalaisia vandaaleja on vangittu ja kepitetty.

 • Rikos: Siemaise vettä metroasemalla.
 • Rangaistus: Sakkoa enintään 500 Singaporen dollaria (288 euroa).
 • Rikos: Kävele punaisia päin.
 • Rangaistus: Sakkoa enintään $1000 (575 €).
 • Rikos: Jätä julkisessa vessassa pönttö vetämättä. Tehtävä on haastava, sillä useimmissa julkisissa vessoissa on nykyään automaattinen huuhtelu.
 • Rangaistus: Sakkoa enintään $500 (288 €) tai kepitysrangaistus.
 • Rikos: Salakuljeta Singaporeen sokeripurukumia.
 • Rangaistus: Sakkoa enintään $10 000 (5752 €) ja/tai kaksi vuotta vankeutta.
 • Rikos: Tipauta kadulle roska (vaikkapa se purukumikääre).
 • Rangaistus: Sakkoa enintään $1000 (575 €) ja/tai yhdyskuntapalvelua.
 • Rikos: Salakuljeta Singaporeen Jehovan todistajien tai Saatanan kirkon kirjallisuutta.
 • Rangaistus: Sakkoa enintään $2000 (1150 €) ja/tai yksi vuosi vankeutta.
 • Rikos: Kävele alasti omassa huoneessasi.
 • Rangaistus: Sakkoa enintään $2000 (1150 €) ja/tai kolme kuukautta vankeutta.
 • Rikos: Käytä naapurin suojaamatonta langatonta verkkoa.
 • Rangaistus: Arviolta $5000 (2876 €) sakot ja/tai kaksi vuotta vankeutta.

Ja lopuksi… Varoitusten ja kieltokylttien paraati

Omaksi parhaaksesi.

 

Tupakointi kielletty Kaakkois-Aasiassa | Maija Kauhanen | kulkuri.org

Signaporen laki vaatii piiloutumaan ukkosmyrskyltä | Choo Yut Shing | kulkuri.org

(Valokuva Choo Yut Shing)

Kaikki on hyvin, kaikki on hallinnassa | Maija Kauhanen | kulkuri.org Varo, ettet kompastu | Maija Kauhanen | kulkuri.org

Kerjäämiskielto, kerjäläiskielto, katukaupustelu kielletty | Benjamin Lee | kulkuri.org

(Valokuva Benjamin Lee)

Vaara! Pysy poissa! | Maija Kauhanen | kulkuri.org

Puissa kiipeily ei tietenkään ole soveliasta | William Ng | kulkuri.org

(Valokuva William Ng)

Skeittaaminen kielletty, yllätys? | Maija Kauhanen | kulkuri.org

No trespassing, aseella sohitaan | Jeff Kole | kulkuri.org

(Valokuva Jeff Kole)

Singapore kyltti, Signapore sign | Maija Kauhanen | kulkuri.org Pyöräily kielletty | Maija Kauhanen | kulkuri.org Wheel clamp zone | Maija Kauhanen | kulkuri.org

Tupakointi ja syöminen kielletty | Maija Kauhanen | kulkuri.org

Kyltti metron seinällä.

Reipas sakkorangaistus väärästä pysäköinnistä | Maija Kauhanen | kulkuri.orgDurian, tuo haiseva hedelmä | Maija Kauhanen | kulkuri.org Malakan niemimaan kärki ei ole toimetonta roikkumista varten | Maija Kauhanen | kulkuri.org

Isoveli valvoo, tervetuloa Vuonna 1984 | Nick Gray | kulkuri.org

(Valokuva Nick Gray)

Huumeiden salakuljetus kielletty, Singapore Changi lentokenttä | Maija Kauhanen | kulkuri.org

 

 

Jos ei toisin mainita, kaikki valokuvat on ottanut Maija Kauhanen.

Juha Matias Lehtonen

Journalisti, teologian maisteri, tekstisuunnittelija, koditon kulkuri. Rehellinen ja vihainen hippi, joka tykkää kirjallisuudesta, tiedosta ja vapaudesta. Tunnistaa melkein kaikki tähtikuviot. Juoksee lujaa. Toimittaa Kulkuri.org -sivustoa.
Bookmark the pysyvä linkki.

2 kommenttia

 1. Asko Pesola

  Siis täh? Singapore on “häkellyttävän järjestelmällinen yhteiskunta”, kaikki toimii loistavasti, rikos- ja korruptiotilastot ovat minimiluokkaa, kaikki on kaunista, puhdasta ja järjestyksessä.

  Oletkohan hetkeksikään vaivautunut miettimään mistä tämä mahtaisi johtua? Vertailukohdaksi voit ottaa minkä tahansa muun maailman valtion ja sen lait.

  Jos noudatat lakia, sinun ei tarvitse pelätä rangaistusta ja tämä sama pätee jokaisessa maassa. Tosin useimmissa länsimaissa rangaistusta ei tarvitse pelätä, vaikka lakia rikkoisikin. Ja Singaporessa vielä armollisesti kerrotaan jokaiselle näistä laeista, jottei niitä rikota vahingossa.

 2. Mika Kataja

  Entä, jos sinut lavastetaan syylliseksi? Huumepussi matkalaukkuun, mitä selität tullissa…? EN TULE KOSKAAN MATKUSTAMAAN TÄLLAISEEN MAAHAN; VIELÄ DIKTATUURI!

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>