Hipsterin Thaimaa: viisi aitoa hifistelykahvilaa Bangkokissa

Mikään kahvi ei maistu hyvältä, jos se tuotetaan, säilytetään, paahdetaan ja valmistetaan laiskasti. Ja kahvi maistuu kahvilta ainoastaan mustana.

Euroopassa tämä on alettu jo ymmärtää. Niin sanottua kolmannen aallon kahvia on helppo saada monista kaupungeista, muun muassa Oslosta, Berliinistä ja nykyään myös Helsingistä.

Mutta miten pärjää viimeisen päälle väsättyyn kahviin tottunut hipsteriraasu Kaakkois-Aasiassa? Monet paikalliset kun ovat äärimmäisen vähän kahvia muistuttavien kermavaahtosörsseleiden ylimpiä ystäviä.

Sinä tropiikkiin haikaileva hifistelijä: enää et joudu palaamaan kotiin heti kun kahvihammasta kolottaa. Bangkokissa saat sifonilla valmistetun etiopialaisen Sidamosi kaksinkertaisessa lasikupissa, kunhan vain jaksat tehdä hiukan jalkatyötä.

Bangkok on kenties paras lähtöpiste ja tukikohta Thaimaan tai vaikka koko Kaakkois-Aasian kierrokselle. Thaimaan pääkaupunkiin on verrattain helppoa ja halpaa lentää Suomesta, mutta Bangkok on paljon muutakin kuin lentokenttä ja kreisi turistikatu Khao San Road. Modernissa metropolissa on helppo viihtyä pidemmänkin aikaa, ja kaupunki on alkanut sopeutua esimerkiksi etätyötä tekevien ulkomaalaisten tarpeisiin.

Testasimme viisi bangkokilaista kolmannen aallon kahvilaa. Nyt tulee viimeistään selväksi, ettei Bangkok jää toiseksi Euroopan tyylitietoisimmallekaan hipsteriskenelle. Arvioimme myös kahviloiden etätyöpotentiaalin.

1. Casa Lapin ☆☆☆☆½

Tämä pieni kahvila taitaa olla kokeilemistamme paikoista hipsterein. Jos Macbook ei tullut mukaan, voit napata hyllystä Kinfolkin selailtavaksi. Kahvilan söpö nimi tarkoittaa suomeksi suunnilleen ”jänön taloa”, tosin sopii kysyä millä kielellä. Omistaja on ammatiltaan sekä barista että arkkitehti: paitsi kahvi myös persoonallinen sisustus on viimeisen päälle mietitty.

Kahvi ☆☆☆☆½

Valittavana ei ole eri kahvilaatuja, vaan kaikkiin kahveihin käytetään talon omaa sekoitusta, jossa on etiopialaista ja thaimaalaista robustaa.

Espresso (80 ฿) on pieni ja paksu kuten pitääkin. Maku on hiukan sitruunainen, mutta helppo ja kevyt.

Flat white (85 ฿) on täyteläinen ja maukas, mutta maitoa on hiukan liikaa, ja kaunis vaahtokuvio jää haaveeksi.

Miljöö ☆☆☆☆☆

Hillitysti ilmastoitu ja sympaattisen tyylikäs, korkea tila. Rapatut seinät, mustaksi maalattua metallia, tummaa puuta ja pehmeitä istuimia. Suloista vehreää etuterassia ympäröivät korkeat muurit.

Työskentelyolot ☆☆☆☆

Rauhallinen ja miellyttävä ilmapiiri, ei musiikkia. Osa pöydistä on liian pikkuruisia työskentelyyn. Näemme yhden muun läppärityöskentelijän sekä käynnissä olevan kokouksen. Langaton netti toimii mutta hidastelee välillä. Pistorasioita löytyy.

Erikoista

Kauniit vessat.

Missä?

Kahvila sijaitsee pienellä kujalla nimeltä Soi Songphinong, noin kilometrin päässä BTS Thong Lo -asemalta. Löydät kujan Sukhumvit Soi 49:n varrelta Samitivej-sairaalaa vastapäätä, Sukhumvit Soi 49/7 ja Thong Lo 14 -katujen välistä.

Toinen toimipiste sijaitsee helposti BTS Ari -aseman kupeessa. Kävele asemalta pohjoiseen päin junanraiteiden suuntaisesti ja käänny ensimmäisestä risteyksestä vasemmalle Phanon Yothin Soi 7:lle. Kahvila näkyy tuota pikaa oikealla Noble Reform -nimisessä rakennuksessa.

 

Kahvila Casa Lapin, Bangkok, vessa | Kulkuri.org Kahvila Casa Lapin, Bangkok, sokerit | Kulkuri.org

 

2. Coffee Roasting, Pla Dib ☆☆☆☆

Kahvila sijaitsee trendikkäässä ja sympaattisessa Arin kaupunginosassa Pla Dib -ravintolan yhteydessä. Riisuttu kahvipyhäkkö.

Kahvi ☆☆☆☆

Espresso (50 ฿) on hinta-laatusuhteeltaan kierroksen paras. Erinomainen pieni kupillinen ja paksu crema. Ei ylellisyystuote, mutta perusespressoksi oikein hyvä.

Suodatinkahvin (100 ฿) saa valita ravintolan omista kahvilaaduista, jotka ovat kaikki keskipaahdettuja. Otamme thaimaalaista Wild Honey -arabicaa. Hyvää ja tasapainoista kahvia, jonka tuoksussa on lupausten mukaisesti hunajaisuutta.

Miljöö ☆☆☆☆☆

Kahvilan rakennus on pieni, minimalistinen ja tyylikäs. Paljas betonilattia, kaksi lasiseinää ja kaksi seinää tummaa puuta. Vaikka vilkas katu on heti lasiseinän takana, melua kantautuu sisälle tuskin lainkaan. Taustamusiikiltaan paikka on nautinnollinen keidas keskellä Kaakkois-Aasian kitschiä loilotusta. Elektropop soi miellyttävällä volyymillä.

Työskentelyolot ☆☆☆

Pistorasioita on ylenpalttisesti ja netti toimii hyvin, mutta asiakaspaikkoja ei ole riittävästi, jotta nurkkaan voisi mukavasti unohtua.

Erikoista

Syötäväksi on tarjolla ainoastaan croissantteja, mutta ne sitten ovatkin hyvää eurooppalaista keskitasoa.

Missä?

Kahvila sijaitsee osoitteessa 1/1 Soi Ari Samphan, samassa kompleksissa Pla Dib -ravintolan kanssa. Lähin BTS-asema on Ari, 700 metrin kävelyn päässä.

 

Kahvila Pla Dib, Bangkok, cold drip | Kulkuri.org Kahvila Pla Dib, Bangkok, tiski ja espressokone | Kulkuri.org

 

3. Gallery Drip ☆☆☆

Pienen pieni ja omaperäinen kahvila on mainio syy käydä tsekkaamassa Bangkok Art and Culture Centre, jossa on ihanan rauhallista ympäröiviin jättimäisiin kauppakeskuksiin verrattuna. Suosittelemme: jos shoppailet MBK-kauppakeskuksessa ja kaipaat taukoa, jätä Starbucks väliin ja käväise sen sijaan kävelysiltaa pitkin vastapäisessä BACC:ssa siemailemassa thaimaalaisia alkuperäkahveja.

Kahvi ☆☆☆☆½

Täältä ei saa espressoa ollenkaan, vaan paikka luottaa suodatinkahvien lumovoimaan. Niitä onkin sitten oivallinen valikoima.

Talon kahvi (60 ฿/200 ml) on arabicaa Chiang Raista, ja vaikka siltä puuttuu luonnetta, toteamme sen kelpo aamukahviksi. Hinta-laatusuhde on erinomainen.

Maistamme myös kalliimpaa alkuperäkahvia (hinnastossa ilahduttavalla thaienglannilla ”singin origin”), pesemätöntä luomuarabicaa Chiang Maista (85 ฿ /200 ml). Barista luonnehtii kahvia viinimäiseksi. Toden totta, siinä on täyteläisen marjaisa tuoksu sekä kevyt ruohoinen, teemäinen maku – se on täydellisen harmoninen pieni nautinto.

Miljöö ☆☆☆☆

Moni muukin on löytänyt tänne, ja kahvilassa istutaan kuin sillit suolassa. Ilman ruuhkaa paikka olisi tavattoman viihtyisä. Lasiseinän takana avautuu tyhjä aukio; aistit lepäävät keskellä Bangkokin vilinää. Seinillä on söpöjä piirustuksia ja raapustuksia. Kahvi tarjoillaan näteistä keraamisista kupeista.

Työskentelyolot ☆

Täällä ei ole nettiä eikä liioin tilaa työskennellä. Vapaapäivän virkistys.

Erikoista

Ikkunalaudalla tippuu erityisessä tornissa kylmäsuodatuskahvi, jota ehtii valmistua vain kolme kuppia päivässä.

Missä?

Kahvila sijaitsee Bangkok Art and Culture Centren eli BACC:n tiloissa katutasossa. Lähin asema on BTS Siam tai BTS National Stadium.

 

Cafe Drip, Bangkok, piirustuksia seinällä ja kaktus | Kulkuri.org Cafe Drip, Bangkok, cold drip | Kulkuri.org

 

4. Kuppa ☆☆☆

Legendaariseen Kuppaan voisi tietysti tulla jo pelkän nimen houkuttamana. Paikka on kuulu paitsi kahvistaan myös brunssistaan.

Kahvi ☆☆

Espresso (120 ฿) on hintaansa nähden pettymys. Kupillinen on yllättävän iso ja crema on heppoinen. Tarjoilija kertoo, että talon omaan sekoitukseen on käytetty kenialaista, kolumbialaista, meksikolaista ja brasilialaista arabicaa. Villi sekoitus kahvilaatuja maistuu mitäänsanomattomuutena.

Intialaisen Monsooned Malabarin suhteen meillä on isot odotukset; kahvilaadun aromi on parhaimmillaan syvä ja erikoinen, jopa navettamainen. Pressopannulla valmistettu kahvi (kaksi kupillista 150 ฿) tuoksuu kuitenkin Juhla Mokalta, ja makua on vieläkin vähemmän kuin suomalaisessa peruskahvissa, koska kitkeryys puuttuu. Lisäksi se tarjoillaan liian kuumana. Mietimme, onko tämä Monsooned Malabaria laisinkaan.

Jos koti-ikävä iskee, kannattaa suunnata Kuppaan. Täältä saa sekä maun että hinnan puolesta suomalaiselle tutunoloista sumppia.

Miljöö ☆☆☆

Kupassa luotetaan tiiliseiniä-ja-rottinkia -estetiikkaan. Paikka on liian iso ollakseen kovin viihtyisä. Asiakaspaikkoja on kaiketi parisataa. Vaimeasti soiva jazz ilahduttaa.

Työskentelyolot ☆☆☆☆

Olemme liikkeellä alkuiltapäivästä, joten tunnelma on miellyttävän pysähtynyt. Paikan kapasiteetti on sitä luokkaa, että päivällisaikaan meteli lienee melkoinen. Meidän lisäksemme paikalla on pari muuta läppärin ääressä istujaa ja yhdessä pöydässä on käynnissä kokous.

Erikoista

Osta tuliaisiksi tyylikäs keksipaketti, jonka päällä lukee Kuppa.

Missä?

Kahvila sijaitsee Sukhumvit Soi 16:n varrella, vasemmalla puolella tietä, hieman yli puoli kilometriä Asokin BTS-asemalta etelään.

 

Kahvila Kuppa, Bangkok, leivonnaisia | Kulkuri.org

Kahvila Kuppa, Bangkok, kuppanen espresso | Kulkuri.org

Nyt on vähän kuppanen espresso.

 

5. Roast Coffee & Eatery ☆☆½

Isohko kahvila-ravintola sijaitsee Thong Lossa, samalla seudulla kuin testaamamme Casa Lapin.

Kahvi ☆☆☆

Kahvi on peräisin bangkokilaiselta Roots Coffee Roasterilta. Saatavilla on kaikkia espressopohjaisia juomia mitä suinkin keksii kaivata sekä alkuperäkahveja Hondurasista, Guatemalasta ja Etiopiasta. Ne voidaan valmistaa joko käsinsuodatettuna tai pressopannulla.

Talon sekoituksesta valmistettu espresso (80 ฿) on ilmeisesti tummapaahtoinen. Terävän kitkerässä maussa on tummaa suklaata. Tässä hinta- ja pieteettiluokassa keskivertoespresso, ei huono muttei myöskään ilahduttava.

Maistamme myös käsinsuodatettua etiopialaista Kochere Chelektu -alueen kahvia (iso kuppi 140 ฿). Ihana nurmikkoinen tuoksu. Maku on aluksi selkeän mansikkainen, loppua kohden teemäinen, jopa vetinen. Kitkeryyttä on tuskin lainkaan, muttei se oikeuta jälkimaun täydellistä puuttumista. Vaikuttaa siltä, että valmistustekniikassa on lepsuiltu: ehkä vesi on ollut haaleaa tai se on kaadettu liian nopeasti. Persoonallinen kahvilaatu, mutta lopputulos jäi puutteelliseksi.

Miljöö ☆☆

Pienessä yläluokan ostoskeskuksessa sijaitseva korkea, kliininen sali, jonka ruokalamaisuutta on koetettu vähentää parilla paljaalla tiiliseinällä ja rottinkituoleilla. Ruoka-annosten hinnat ovat Bangkokin mittapuussa tähtitieteelliset. Tuntuu oudolta, että kahvi on paikan nimessä niin esillä, koska iltakuuden aikaan kaikki muut asiakkaat ovat syömässä. Meluisa, teennäinen ja sieluton.

Työskentelyolot ☆☆

Tämä on selvästi ruokapaikka: läppärin tieltä saa sysiä ruokalistaa, mausteita ja aterimia syrjään. Pelkän kahvin juoja ohjataan nurkkaan pois tieltä. Tarjoilija hakee tyhjän kupin nopeasti pois. Tänne ei tunnu sopivalta jäädä nyhjäämään. Langaton netti toimii, seinustoilla pistorasioita.

Erikoista

Ruokalista muistuttaa sanomalehteä. No, eihän se ole kovin erikoista. Tylsä paikka.

Missä?

Thonglor Soi 13 -kadulla SeenSpace-kauppakeskuksessa, kilometrin kävelyn päässä BTS Thong Lo -asemalta.

 

Cafe Roast, Bangkok, tiskin takana on tunnelmaa | Kulkuri.org Cafe Roast, Bangkok, sanomalehden mallinen ruokalista | Kulkuri.org

 

Kulkuri.org testasi kahvilat keväällä 2014. Kuvat Maija Kauhanen.

Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>