Kannattaako reppureissaajan mennä Suomeen?

Matkalaukku ja Suomen kesä | flickr *Kicki* | kulkuri.org

Tapasin nuoren belgialaisen naisen, joka esitti hassun mutta tarkkanäköisen kysymyksen kuultuaan, mistä olen kotoisin. ”Oletko sinä samanlainen kuin kaikki suomalaiset, jotka olen tavannut: et ole ylpeä Suomesta? Kaikki ovat sanoneet, että sinne on turha mennä.”

Belgialainen siis puhui Suomesta matkailumaana, ja vastasin epäröimättä myöntävästi. Luonto ja kulttuuri ovat samankaltaisia kuin muissa Pohjoismaissa; Suomeen on ainoastaan muita hankalampi mennä maateitse, ja siellä on kallista.

Toki Suomea voidaan kutsua kiinnostavaksi sekoitukseksi itää ja länttä, tai voidaan mainostaa suomalaisten omaperäistä luonteenlaatua. Koska olen suomalaisuudestani huolimatta itsekin sisäistänyt kyseiset argumentit ainoastaan kuultuani niitä joka tuutista, en usko, että pariksi päiväksi piipahtava reppureissaaja (heitä on enemmän kuin uskoisi: nuoria ihmisiä, jotka kiertävät lautoilla ja busseilla kaikki Pohjoismaat viikossa) kuitenkaan kiinnittäisi noin hienovaraisiin kulttuurisiin vivahteisiin mitään huomiota.

Tuntematta paikallisia, siis. Kannattaa muistaa, että myös Suomessa käy paljon turisteja, jotka saavat yhtä vähän kosketusta aitoon suomalaiseen kulttuuriin kuin me saamme omilla piipahduksillamme ties minne.

Työskentelin taannoin myyjänä Helsingin keskustassa, ja eräs amerikkalainen rouva tuli tiedustelemaan, otammeko vastaan euroja.

Menee pielee jos väitän, etten ole ylpeä Suomesta. Kielistä kiinnostuneelle maa on tietysti herkkupala, muistan aina mainita.

Mutta olen itsekin reppureissaaja ja satun tietämään, että varsinkin nuoret ihmiset etsivät helppoja ja edullisia reittejä, joiden varrella saa sopivasti uusia kokemuksia.

Jäitä hattuun, suomalaiset. Maa on kaunis, sympaattinen ja vaikka mitä, mutta ulkomaalaisten ei ole mikään pakko sen kummemmin rakastaa kuin vihata sitä. He eivät tule Suomeen siksi, että pääsisivät kertomaan meille mielipiteensä siitä.

Olen kuullut reppureissaajien puhuvan Itämeren maista melkein samaan sävyyn kuin rinkkamatkateollisuuden huipentumasta Kaakkois-Aasiasta: maat ”hoidellaan” yksi toisensa jälkeen samalla reissulla. Englannin do-verbi on kuvaava, ja ”I did Laos” -tyyppiset reissukertomukset hämmentävän yleisiä. Vietettyään pari päivää Turussa reppureissaaja ei välttämättä sanoisi ”näin Suomea” vaan ”näin Suomen” (sen sijaan jos hän on kieli-intoilija, häntä varmasti kiinnostaisi sijamuodon suuri vaikutus lauseen merkitykseen). Meidän ikioma ja ainutlaatuinen kotikontumme on hänelle rasti ruutuun. Olkoon niin.

Minulla on amerikansuomalainen ystävä, joka on paraikaa Suomessa. Hänen kesäisiä lomakuviaan on hulvatonta katsoa. Niissä on kaikki kukkaniityt, höyrylaivat, kesäteatterit, toripöydät ja muumit mitä kuvitella saattaa. Lisäksi hän poseeraa onnellisena milloin mikäkin herkku kädessään. Mansikoita, karjalanpiirakoita, turkinpippuria, sitruuna-lakritsijäätelöä, ruissipsejä, talkkunaa, Oltermannia, Jaffaa ja Ässä-Mix-mehujäätä.

Ystäväni autuus suomalaisen lähikaupan valikoimien äärellä toi mieleeni sen, kun reissuelämäni alkuvaiheessa päädyin Kreetalla suomalaisyhdistyksen kokoukseen. Yhdellä naisista oli Kodin Kuvalehden uusin numero mukanaan, ja hän etsi siitä tietyn aukeaman: ”Katsokaa! Katsokaa!” Fazerin Sinisen mainos, joka esitti sulana virtaavaa suklaata sinisellä taustalla, kiersi kädestä käteen. Euforiset huokaukset täyttivät huoneen.

Kaksi johtopäätöstä: 1) Suomesta nauttii eniten se, joka tuntee Suomen hyvin mutta käy siellä harvoin. 2) Parasta Suomessa on ruoka.

Kirjoittaja ei ole vuoteen käynyt Suomessa.

Valokuva *Kicki*@flickr

Maija Kauhanen

Kaunokirjallisuuden suomentaja, joka on elänyt tien päällä keväästä 2012. Tulee hyvälle mielelle keskiaikaisista labyrinteista ja dancehall-musiikista. Rakastaa Helsinkiä, varsinkin ollessaan kaukana sieltä.
Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>