Kolmossivun kulkuri: Gustav

Kolmossivun kulkuri Gustav Burning Man -festivaaleilla | themodernnomad.com | kulkuri.org

1. Miksi kulkuroit?

Minulla on vain yksi elämä, ja haluan ottaa siitä kaiken irti. Pahin pelkoni on, että jumahtaisin johonkin rutiiniin ja sitten heräisin parinkymmenen vuoden päästä todetakseni, että en ole kokenut mitään muuta kuin samat asiat uudestaan ja uudestaan. Uudenvuoden päivänä 2011 pohdiskelin tätä asiaa ja päätin muuttaa elämäntapani maantieteellisesti riippumattomaksi. Totesin, että tällä tapaa minun olisi helppoa ”elää maailmaa” ja taistella pysähtyneisyyttä vastaan.

Myöhemmin muotoilin itselleni tehtäväjulistuksen: Tutkin miten nykyaikainen nomadi voi parhaiten elää maantieteellisesti sitoutumattomasti, ympäristöä säästäen ja onnellisuutta lisäten.

Sisäinen matkani on sittemmin muodostunut tärkeämmäksi kuin varsinainen reissaaminen paikasta toiseen. Fyysisen matkustamisen avulla vain varmistan, että kohtaan aina uusia haasteita ja löydän uusia ideoita, jotka auttavat minua henkisesti eteenpäin. Tältä pohjalta syntyi toinen tehtäväjulistukseni: Inspiroin ihmisiä tekemään aktiivisia päätöksiä elämäntapansa suhteen ja toteuttamaan nämä päätökset rohkeasti ja intohimoisesti.

2. Miten rahoitat matkustamisesi?

Ensimmäisen vuoden ajan matkustin säästöjeni varassa. Opettelin elämään vähällä rahalla. Voit tutustua ensimmäiseen taloudelliseen vuosikatsaukseeni täällä.

Toisena vuotena ryhdyin vapaaksi verkkosuunnittelijaksi. Bisnes oli tahmeaa, mutta onnistuin juuri ja juuri elättämään itseni. Elin tällöin äärimmäisen tiukalla budjetilla. Katso täältä toinen taloudellinen vuosikatsaukseni.

Kolmannen vuoden aikana sain täysipäiväistä työtä koodaajana Thomson Reutersilla. Voin tehdä työni etänä mistä päin maailmaa tahansa. Kuulemma minulla on toimistokin Tukholmassa mutta en ole koskaan käynyt siellä.

3. Mikä on juuri nyt paras paikka maailmassa?

Burning Man. No, ehkä se ei ole paras paikka juuri nyt, koska kaupunki on olemassa vain viikon ajan joka vuosi, kun 60-70 tuhatta ihmistä matkaa Black Rock Desertille ja panee pystyyn luovuudelle, itseilmaisulle ja taiteelle omistetun yhteisön. Se on hengellinen kotini, ja olen käynyt siellä kuusi vuotta putkeen. Aion jatkaa osallistumista niin kauan kuin minussa henki pihisee. En pysty sanoin kuvailemaan Burning Maniin liittyvää erikoista tunnelmaa ja vapauden kokemusta. Silkkaa utopiaa.

4. Oudoin reissu, jonka olet tehnyt?

Vietin joulun homonudistihippien ekofarmilla. Työskentelin maanviljelijänä majoitusta vastaan. Se oli surrealistista ja upeaa. (Ainoa asuni oli punainen nauha, jossa oli pieni kulkunen.)

5. Vaarallisin hetki matkoillasi?

Ehdottomasti Kuoleman tie Boliviassa. Se on soratie, joka kulkee pilvien yläpuolelta alas pilvipeitteen läpi sademetsään ja lauhkeaan ilmastoon. Koko ajan matkaajan vierellä aukenee mieletön kuilu, jonne putoaminen merkitsisi varmaa kuolemaa. Ei mitään kaiteita. Pelkkä suora pudotus. Tienviertä koristavat ristit osoittavat paikkoja, joissa ihmisiä on tippunut. Kerroinko jo, että tie on sorapinnoitettu? Maastopyörän renkaat liukastelevat sinne tänne vailla holttia. Tie on myös erittäin kapea, juuri kyllin leveä autojen kulkea. Ohittamiselle on tilaa vain paikoin. Niin, ja tie on vilkkaasti liikennöity. Ja täynnä jyrkkiä rinteitä. Aivan hullua. Arvaa pelottiko?

Kolmossivun kulkuri Gustav lumikengät jalassa | themodernnomad.com | kulkuri.org

6. Kaunein hetki matkoillasi?

Seisominen Del Gargantua del Diablon, Iguassun suurimman vesiputouksen, äärellä. Koko näkökentän täytti valtava vesimuuri. Olin ällikällä lyöty.

7. Kerro yhdestä kiinnostavasta ihmiskohtalosta, jonka olet matkatessasi kohdannut.

Kaverini David on köyhä ja kouluttamaton meksikolainen mies, joka on viettänyt nomadielämää jo kymmenen vuoden ajan. Hänen tarinansa todistaa, ettei kulkurointi ole ainoastaan rikkaiden länkkärien elämäntapa. Tie on avoinna kaikille, joilla on palava halu vaeltaa ja jotka ovat valmiita tekemään uhrauksia.

8. Mitä vihaat kulkurielämässä?

Yksinäisyyttä. Aina kun saavun uuteen maahan, joudun etsimään uudet sosiaaliset ympyrät. Se ottaa aikansa, ja ensimmäiset muutama viikko voivat olla aika rankkoja. Tuntuu kuin maailma olisi unohtanut minut. Tässä herkässä tunnetilassa voi joskus olla vaikea tehdä juuri sitä, mitä sillä hetkellä pitäisi, eli mennä ulos ja tavata ihmisiä. Sen sijaan on helppoa hautautua duuniin tai harhauttaa itseään muilla harrasteilla. Tällöin hirviöt alkavat syödä sinua elävältä, aivoista lähtien.

9. Mitä kaipaat kotimaastasi?

Se riippuu. Yleisesti ottaen ikävöin vanhoja ystäviäni.

Jos olen maassa, jossa ei puhuta englantia, kaipaan mahdollisuutta kommunikoida ajatuksiani selkeästi ympärillä oleville ihmisille. Tunnen helposti oloni tyhmäksi. Eihän matkaajan tarvitse opetella paikallista kieltä viikon mittaista lomaa varten, mutta muutaman kuukauden jälkeen kyvyttömyys keskustella alkaa helposti sotkea nuppia.

10. Oletko sinkku?

Minulla on tällä hetkellä yksi kumppani Yhdysvalloissa, ja tapaan häntä noin neljä kertaa vuodessa. Tämä ei ehkä kuulosta tärkeältä suhteelta, mutta se on sitä. Kun olemme erillään toisistamme, jatkuva yhteydenpito Skypen välityksellä antaa minulle voimaa ja turvallisuudentunnetta aivan kuten mikä tahansa läheinen suhde.

Valitsin tarkoin ilmaukset ”tällä hetkellä” ja ”yksi kumppani”. Olen polyamorinen eli uskon, että voin rakastaa montaa ihmistä yhtä aikaa. Matkustaessani minulla on usein muitakin säätöjä, mutta yksikään niistä ei ole osoittautunut yhtä kestäväksi kuin ensisijainen suhteeni.

 

Gustav nauttii aurigosta rinkka ja reppu niskassaan | themodernnomad.com | kulkuri.org

Lue lisää Gustavin elämästä The Modern Nomad -blogista.

 

Oletko kulkuri? Lähetä toimituksen sähköpostiin vastaukset yllä oleviin 10 kysymykseen ja 2-5 kuvaa sinusta tien päällä.

 

Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>