Kolmossivun kulkuri: Mirje

Digitaalinomadi riippumatossa, San Pedro la Laguna | Kotonakaikkialla.fi | Kulkuri.org

1. Miksi kulkuroit?

Pari vuotta sitten tajusin, että kulkurielämä on minulle mahdollista. Voin tehdä töitä mistä päin maailmaa tahansa, kunhan minulla on sähköä ja nettiyhteys. Miksi en siis tekisi niin? Maailmassa kun on niin paljon nähtävää ja koettavaa. Olen myös tuotteliaampi ja iloisempi, kun maisemat ja tilanteet vaihtuvat. Silloin on hankalampi jämähtää samoihin uriin päivästä päivään ja turtua elämään.

2. Miten rahoitat matkustamisesi?

Lyhyesti sanottuna: olen diginomadi eli teen töitä netissä. Väsään nettisivuja pienille yrityksille, kirjoittelen matkablogejani ja teen kaikenlaista konsultointia. Tuloni heittelevät kuusta toiseen, mutta onneksi mieheni on webbikehittäjä ja tuo tasaisen varmasti rahaa sisään. Kulutan maailmalla selkeästi vähemmän rahaa kuin Helsingissä asuessani, vaikka en oikeastaan pihistele mistään. Asun mukavissa asunnoissa ja syön ulkona lähes päivittäin. Eli oikeastaan säästän rahaa matkustamalla.

3. Mikä on juuri nyt paras paikka maailmassa?

Juuri nyt paras paikka on täällä Turkin aurinkoisella etelärannikolla, Kemerissä. Tänne perustetussa väliaikaisessa coworking-tilassa minulla on työpöytä (harvinaista luksusta!), merinäköala ja monta mielenkiintoista yrittäjää seuranani. Olen tehnyt töitä lähinnä kahdestaan mieheni kanssa viimeiset pari vuotta, joten tuntuu todella mukavalta olla osa työyhteisöä, vaikkakin vain muutaman viikon. Päivisin ympäriltä kuuluu kova näppäimistön naputus. Iltaisin kokoonnumme yhteen ruoan ja viinin äärelle. Välillä teemme retkiä lähiympäristöön, kuten Chimeran taianomaisille ikuisille tulille, joiden luo kipusimme vuorenrinnettä iltahämärässä.

4. Oudoin reissu, jonka olet tehnyt?

Indonesiassa käydessämme ystävämme kutsui meidät mukaan retkelle Krakataulle. Tiedättehän tuon tulivuoren, joka 1800-luvulla purkautuessaan pimensi koko maapallon? Sen jäänteistä on kohoamassa uusi saari, jonne pääsee pikaveneellä muutamassa tunnissa Jaavan saarelta. Mustahiekkaista rantaa ympäröi pieni metsä, eikä siinä telttojemme katveessa edes muistanut olevansa aktiivisella tulivuorella. Ei ennen kuin pulahti turkoosiin mereen ja ui muutaman vedon, jolloin tulivuoren savuava huippu ja loppusaaren autiot rannat tulivat näkyviin. Kiipesimme tulivuorta ylös, kunnes maa tuntui lämpimältä ja ilmassa tuoksui rikki. Ympärillämme oli isoja kivenlohkareita, joista yhden oppaamme kertoi ilmestyneen siihen edellisen viikon aikana.

5. Vaarallisin hetki matkoillasi?

Vaikka vauhtia on välillä ollut, vaaratilanteita ei ole juurikaan tullut vastaan. On toki ollut kaahaavia kuskeja villin liikenteen seassa,  hyvinkin epämääräisiä ruokailuolosuhteita sekä useita taloja vallannut tulipalo Kambodžassa. Mutta en muista yhtäkään hetkeä, jolloin olisin ajatellut “nyt mä kuolen!” Kutsutaan sitä vaikka hyväksi tuuriksi.

Kolmossivun kulkuri Mirje matkalla Krakataulle | Kotonakaikkialla.fi |Kulkuri.org

6. Kaunein hetki matkoillasi?

Yhden tietyn hetken nimeäminen on mahdotonta, maailmassa on niin paljon kauniita asioita. Yleisesti ottaen se on luonto, joka minut pysäyttää. Kambodžan Otres-rannan punaisenkirjavat auringonlaskut, Indonesian Gili-saarten värikkäät kalaparvet, aamunsarastus viinipeltojen keskellä Pohjois-Espanjan Camino de Santiago -kävelyreitillä, usvaan peittyneet vehreät vuorenrinteet Sloveniassa ja tulivuorten piirittämän Atitlán-järven siniset aallot Guatemalassa. Kauniita hetkiä on kaikkialla, kunhan vain pitää silmänsä auki.

7. Kerro yhdestä kiinnostavasta ihmiskohtalosta, jonka olet matkatessasi kohdannut.

Yksi odottamaton paikka mielenkiintoisten ihmisen tapaamiseen ovat olleet Atlantin ylitys -risteilyt. Matkustajista yli 90 prosenttia on eläkeläisiä, eli ei ihan sitä ryhmää, jonka kanssa yleensä vietän aikaani. Jaoin illallispöytäni joka ilta eri ihmisten kanssa ja kuulin monta mielenkiintoista tarinaa. Entinen maanviljelijä Pennsylvaniasta kertoi, ettei ollut tilanomistajana pystynyt pitämään lomia ja otti nyt vahingon takaisin matkustamalla talvet. Texasilaismies taas oli joutunut käsirysyyn taskuvarkaan kanssa Brasiliassa, mutta ei antanut sen häiritä matkustusintoaan. Tapasin myös australialaisparikunnan, joka oli päättänyt kiertää koko maailman risteilyaluksilla. Monet olivat aloittaneet reissaamisen vasta eläkkeelle päästyään ja kuuntelivat haikeina (mutta kannustavina) sitä, miten pystymme yhdistämään työn ja matkustamisen.

8. Mitä vihaat kulkurielämässä?

Viha on aika vahva sana. En keksi mitään asiaa kulkurielämässä, jota voisin väittää vihaavani. On toki asioita joista en pidä, kuten työnteko silloin kun kaikki muut ympärillä ovat ihan lomafiiliksissä tai toivoton nettiyhteyden metsästäminen kahvilasta toiseen (jotka kaikki kyllä lupaavat netin, mutta missään se ei juuri sillä hetkellä toimi). Aina kun minua harmittaa jokin asia, yritän muistaa sen, että vaihtoehtona on paahtaa Suomen pimeässä marraskuussa toisten palkkalistoilla. Se asettaa asiat oikeaan mittasuhteeseen.

9. Mitä kaipaat kotimaastasi?

Ystäviä. Sitä, että voi raskaan työpäivän jälkeen lähettää kaverille tekstarin, että nyt tarttis oluen ja jutteluseuraa. Ja sitä, että voi loikoilla sohvalla sunnuntaipäivänä ja katsoa porukalla telkkaria. Niin, ja tietenkin salmiakkia. Sitä kun ei pelkkiin käsimatkatavaroihin mahdu kovinkaan montaa pussillista.

10. Oletko sinkku?

En, vaan naimisissa. Olen onnekas, sillä rakastuin mieheen, joka haluaa elää diginomadina ja pystyy siihen. On aika iso juttu, että löytyy joku, jonka kanssa voi jakaa kulkurielämän ilot ja haasteet.

 

Suomalaiset diginomadit Pariisissa | Kotonakaikkialla.fi | Kulkuri.org

Lue lisää Mirjen elämästä Kotona kaikkialla -blogista.

 

Oletko kulkuri? Lähetä toimituksen sähköpostiin vastaukset yllä oleviin 10 kysymykseen ja 2-5 kuvaa sinusta tien päällä.

 

Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>