Turistiripuli – Mikä on paras ehkäisy ja hoito turistiripuliin?

Mikä on paras hoito turistiripulin iskiessä?

WC-kyltti ohjaa matkaajan oikeaan osoitteeseen | Scott Meltzer | public domain | kulkuri.org

Turistiripuli pilaa helposti lyhyen lomamatkan. Ja eipä se nyt muutenkaan kiva kokemus ole. Miten vaivalta voi parhaiten välttyä? Entä mikä on paras hoito sen iskiessä? Ovatko jotkin yleiset ehkäisy- ja hoitovinkit virheellisiä?

Kulkuri vastaa

Turistiripuli – englanniksi traveller’s diarrhea eli TD – on reissaajia vaivaavaa vatsatauti. Kaikista kansainvälisistä matkaajista 10-50 % kärsii turistiripulista jossakin vaiheessa reissua. Sairauden esiintyvyys vaihtelee voimakkaasti alueelta toiselle.

Noin 80 prosentissa tapauksista turistiripulin taustalla on bakteeri-infektio, yleensä kolibakteeri (etenkin EHEC). Lopuilla 20 prosentilla kerroista aiheuttajina ovat virukset ja alkueläimet.

Sairaus aiheuttaa ripulia, huonovointisuutta, oksentelua, vatsakipua, kuumetta ja turvotusta.

Turistiripuli kestää tavallisesti noin kolmesta neljään vuorokautta. Tauti paranee miltei aina ilman lääkärin apua. Vain noin yhdessä prosentissa tapauksista sairaalahoito on tarpeen.

Toistuva altistuminen turistiripulille voi vahingoittaa suolistoa ja heikentää elimistön kykyä imeä ravinteita ruoasta.

Turistiripulin ehkäiseminen, viisi tehokkainta keinoa

 1. Älä juo puhdistamatonta pintavettä alkeellisissa oloissa. Tämä koskee paitsi useimpia Afrikan, Aasian ja Latinalaisen Amerikan maita myös monia eurooppalaisia leirintäalueita. Likainen vesi puhdistetaan oikeaoppisesti keittämällä tai pudottamalla astiaan vedenpuhdistustabletti. Pullovesi on turvallinen vaihtoehto. Varmista kuitenkin, ettei korkin sinettiä ole rikottu. Hampaat voi useimmissa turistikohteissa pestä huoletta hanavedellä.
 2. Vältä tiettyjä ruokia. Tämä on tehokas mutta mälsä vinkki. Älä syö kuorimattomia vihanneksia tai hedelmiä, jos niitä ei ole pesty runsaalla puhdistetulla vedellä. Pysy erossa jääkuutioista, jos niitä ei ole valmistettu puhdistetusta vedestä. Varo pakkaamattomia maitotuotteita, kylmiä muna- ja liharuokia sekä majoneesipohjaisia ruokia, kuten monia salaatteja.
 3. Pese kädet saippualla tai puhdista ne apteekin käsidesinfektioaineella ennen ruokailua. Tämä ei ole kaikkein tehokkain turistiripulin ehkäisykeino, mutta pienentää silti riskiä.
 4. Aloita maitohappokuuri jo ennen matkalle lähtöä. Vaikka probiooteista ei ole merkittävää hyötyä tavallisessa arkielämässä, niiden nauttiminen voi lyhentää turistiripulin kestoa.
 5. Matkusta hitaasti. Pitkään tietyllä alueella viettävä matkaaja voi kehittää immuniteetin osalle paikallisista bakteereista. Paikallisväestöä vastaavan immuniteettitason kehittäminen kestää kuitenkin vuosia. Huomaa myös, että aiemmin kehitetty vastustuskyky katoaa nopeasti, jopa parissa kuukaudessa.

Turistiripulin hoito, viisi parasta konstia

 1. Nesteytä. Veden juominen on ensiarvoisen tärkeää. Yritä nauttia vuorokausittain ainakin kahdeksan lasillista vettä taudin aikana. Juo lasillinen aina pöntöllä käymisen jälkeen. Vaikka useimmissa ripulitapauksissa vesikin riittää nesteytykseksi, muista myös elektrolyyttijuomat ja kookosvesi, jos tarvitset järeämpiä keinoja. Paras nesteytysapu löytyy ripulin hoitoon tarkoitetuista rehydraatioliuoksista. Hätätapauksessa voit myös valmistaa oman nesteytysjuomasi sekoittamalla puoli teelusikallista suolaa ja kaksi ruokalusikallista sokeria yhteen litraan puhdasta vettä.
 2. Syö. Tämä voi olla epämiellyttävää, kun mikään ei tunnu pysyvän sisällä, mutta kehosi saa kyllä aina hyödynnettyä osan ruoan kaloreista. Syö pieniä annoksia, älä kokonaisia aterioita. Suolaiset naksut, keitot ja urheilujuomat toimivat hyvin. Kokeile myös leipää, riisiä ja perunaa. Vältä ruokia, joilla on laksatiivisia vaikutuksia sekä rasvaisia ruokia, alkoholia, kofeiinia ja maitotuotteita (paitsi probioottisia jugurtteja).
 3. Lepää. Yleensä turistiripuli paranee itsestään ilman sen kummempia hoitotoimia. Tauti pitää lusia läpi. Riittävä lepo nopeuttaa toipumista.
 4. Antibiootit tehoavat bakteeriperäiseen turistiripuliin. Antibiootteja tulee kuitenkin ottaa vasta, kun tauti on käynnistynyt. Niiden turha napsiminen altistaa paitsi ripulille myös vakavammille taudeille.
 5. Lääkäriin on syytä ottaa yhteyttä, jos ripuli ei parane muutamassa päivässä, jos kuume nousee korkeaksi tai jos ulosteessa on huomattavia määriä verta.

Nämä tyypilliset vinkit ovat oikeasti hieman harhaanjohtavia

 1. “Syö vain siisteissä turistiravintoloissa.”
  Ravintoloiden silmämääräinen arvioiminen ei pelasta matkaajan mahaa. Katukojujen ruoka ei ole välttämättä sen vaarallisempaa kuin oman hotellin sapuskat. Tiettyjen ruoka-aineiden välttäminen on tärkeämpää kuin nätin ravintolan valitseminen.
 2. “Ota Imodiumia, se auttaa!”
  Suositusten mukaisesti annosteltuna ripulilääke, kuten Imodium, voi helpottaa potilaan oloa. Se ei kuitenkaan lähtökohtaisesti nopeuta paranemista. Lääkettä kannattaa annostella erittäin varovaisesti, sillä se pysäyttää helposti ulosteen liikkumisen kokonaan, ja tämä tekee olosta entistä tukalamman. Ripulilääkettä ei pidä koskaan ottaa, jos potilaalla on korkea kuume tai verta ulosteen seassa.
 3. “Käytä aina käsidesiä!”
  Desinfektioaineet eivät ole sen tehokkaampi keino välttää ripulia kuin käsien saippuapesu. Jos turvaudut käsidesiin, varmista, että siinä on vähintään 60 % alkoholia.
 4. “Antibiootit sekoittavat vatsan vain pahemmin!” Antibiootit toki vahingoittavat vatsan hyvänsuopaa bakteerikantaa. Mutta suoliston oma floora ei osallistu taisteluun tautia vastaan. Sen sijaan tunkeilijoita torjuu kehon immuunijärjestelmä, jonka työtä antibiootit todella helpottavat.

Hyvää luettavaa turistiripulin oireista, hoidosta ja ehkäisystä:

 

Askarruttaako sinua jokin matkailuun liittyvä? Lähetä kysymyksesi Kysy Kulkurilta -palstalle tällä lomakkeella.

 

Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>