Vierailulla Dostojevskin olohuoneessa

Pietarista, Pohjolan Venetsiasta, löytyy suurten nähtävyyksien lisäksi useita tunnelmallisia pikkumuseoita, kuten kirjailija Fjodor Dostojevskin (1821-1881) hurmaava koti- ja muistomuseo kaupungin sydämessä.

Pietarin tunnetuin kauppahalli Kuznetšnyi kuhisee asiakkaita ja matkailijoita. Aivan sen vieressä kohoaa 1800-luvun lopulla rakennettu koristeellinen kerrostalo, jonka vaatimattomasta kulmaovesta pääsee astumaan sisään Fjodor Dostojevskin kotiin.

Dostojevski syntyi vuonna 1821 Moskovassa, muutti Pietariin 15-vuotiaana ja valmistui sotainsinööriksi vuonna 1843. Jo seuraavana vuonna hän päätti omistautua kirjalliselle työlleen. Se kannatti. Dostojevskia pidetään venäläisen realismin johtotähtenä, ja hän on eräs maailmankirjallisuuden tunnetuimmista ja luetuimmista kirjailijoista.

Kotimuseossa on kaksi salia, joissa esitellään Dostojevskin elämäntyötä, sekä yksi vaihtuville näyttelyille omistettu sali. Museon sydän on kuitenkin alkuperäiseen asuunsa entisöity asuinhuoneisto, jossa Dostojevski vietti viimeiset elinvuotensa rauhassa perheensä kanssa. Kauas taakse olivat jääneet palvelusaika Venäjän armeijassa ja raskaat vuodet siperialaisella pakkotyöleirillä.

Fjodor Dostojevskin valokuva Anna-vaimon huoneessa | Mikko Brigatjev | kulkuri.org

Kotimuseossa on paljon valokuvia Dostojevskin perheestä. Tämä pieni kuva kirjailijasta parhaissa voimissaan löytyy Anna-vaimon huoneesta.

Seitsemän huoneen asuinhuoneistoon saavutaan nousemalla kapeaa kiviportaikkoa pitkin kolmanteen kerrokseen, jossa avautuu menneen ajan porvarillinen maailma suurikuvioisine tapetteineen, kertaustyylisine mahonkihuonekaluineen sekä raskaine brokadiverhoineen. Eteisen seiniä peittävät kauniit, beigenväriset ja harkkokuvioiset tapetit. Sateenvarjot ja kävelykeppi telineessään, korkea peili ja talon isännän silinteri pöydällä luovat heti kotoisan tunnelman.

Eteisestä astutaan valoisaan lastenhuoneeseen, jossa kirjoituspöytä on puista penaalia myöten valmiina koulutehtävien tekemiseen. Vanhat lelut avaavat ikkunan lasten omaan valtakuntaan. Dostojevski rakasti lapsia. Hänellä oli kaksi tytärtä, Sonya ja Ljubov, sekä pojat Fjodor ja Aleksej.

Viereinen huone oli kirjailijan vaimon, Annan, työhuone. Ikkunan ääressä olevan kauniin kirjoituspöydän viereen, pienen kirjahyllyn päälle on asetettu kirjailijan valokuva. Avioparin yhteistyö oli saumatonta: Anna hoiti kodin ja lapset ja takasi näin miehelleen työrauhan. Fjodor keskittyi kirjoittamiseen ja perheensä elättämiseen.

Pienen siniraitaisen pesu- ja pukeutumishuoneen kautta kulku käy ruokailuhuoneeseen. Keskelle huonetta on katettu pöytä posliiniastioin, jotka on saatu lahjoituksena kirjailijan sukulaiselta. Huoneen perällä pienellä pöydällä seisoo samovaari. Kolmatta pöytää koristavat perhevalokuvat.

Ruokailuhuonetta seuraa tummasävyisempi olohuone. Huoneeseen luovat venäläistä tunnelmaa voimakkaan vihreät tapetit, himmeästi hohtava pronssikullattu kattokruunu sekä tumma mahonkikalusto. Perheen nautittua illallisensa Dostojevski asettui olohuoneen sohvalle polttamaan sikaria. Vanhoja sikarilaatikoita on yhä pöydällä. Sen jälkeen kirjailija vetäytyi työhuoneeseensa kirjoittamaan yön hiljaisuudessa. Työhuoneeseen pääsy on museovierailta kielletty, mutta ovelta voi tarkastella kirjakaappeja, nurkassa olevaa ikonia ja sen edessä palavaa lampukkaa. Tilavan kirjoituspöydän äärellä syntyi muun muassa suurromaani Karamazovin veljekset vuosina 1880-1881.

Dostojevski halusi aina asua talonsa kulma-asunnossa, josta on näkymä kirkolle. Työhuoneen ikkunasta näkyykin Vladimirin Jumalanäidin ikonin katedraali auringossa kimaltavine kultaisine kupoleineen. Olohuoneen kaunis kaappikello tikittää aikaa eteenpäin, mutta työhuoneen suurehko pöytäkello on pysähtynyt. Viisarit osoittavat kellonaikaa 20.38, ja päivämääräksi on asetettu 28. tammikuuta. Juuri tuohon aikaan vuonna 1881 Fjodor Dostojevski kuoli Pietarissa, omassa kodissaan.

 

Dostojevskin perheen keittiö | Mikko Brigatjev | kulkuri.org

Ruokailuhuone avaa ikkunan perheen arkeen. Kaikkialla huoneistossa on kauniita vanhoja huonekaluja, joista osa on saatu lahjoituksena kirjailijan sukulaisilta.

 

Dostojevskien olohuoneen suuri kaappikello | Mikko Brigatjev | kulkuri.org

Olohuoneessa menneen ajan tunnelmaa korostavat kuvioitu vihreä tapetti ja tumman kiiltävät huonekalut. Sohvalla istuessaan Dostojevskilla oli tapana polttaa sikareita.

 

Tämän avaran työpöydän ääressä valmistui muun muassa suurteos Karamazovin veljekset | Mikko Brigatjev | kulkuri.org

Suuri työpöytä tarjosi Dostojevskille paljon tilaa kirjoittaa. Kirjailija työskenteli huoneessaan mielellään öisin.

 

Pöytäkello osoittaa kirjailijasuuruuden kuolinaikaa | Mikko Brigatjev | kulkuri.org

Pöytäkello on pysähtynyt osoittamaan kirjailijan kuolinaikaa.

 

Mikko Brigatjev

Espoolainen harrastajavalokuvaaja, joka nauttii tietokirjoista ja matkustamisesta.
Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>