Maailmantuskaa ja keksejä

Satu Rommi, Teetä ja temppeleitä, matkakirjoituksia Thaimaasta, Burmasta ja Kambodzasta, kirja-arvio | Basam Books | kulkuri.org

Kolmannessa matkakirjassaan Teetä ja temppeleitä: Matkakirjoituksia Thaimaasta, Burmasta ja Kambodžasta (Basam Books 2013) nomaditoimittaja Satu Rommi matkustaa busseilla halki Burman, Thaimaan ja Kambodžan teetä juoden ja keksejä syöden, keskustellen ja miettien. Faktapitoinen pieni kirja haastaa lukijan tarkistamaan käsityksiään Kaakkois-Aasiasta. Kuka osaisi arvata, että rauhaa rakastavana uskontona pidetyn buddhalaisuuden edustajat ovat Burmassa syyllistyneet muslimiväestön väkivaltaisiin vainoihin? Tai että köyhässä Kambodžassa on orpokoteja, jotka eivät ole olemassa niinkään lapsia kuin vierailevia turisteja varten?

Varsinainen matkakertomus on löyhä ja toimii pikemminkin kehyksenä pohdinnoille ja tietoiskuille mitä moninaisimmista aiheista: buddhalaisuus, siirtolaisten asema, seksityö, lapsityö, tyttöjen koulutus, ihmiskauppa, vapaaehtoisturismi. Rommi istuu milloin missäkin kahvilassa ja näkee jotakin, ja siitä tarkastelun mittakaava lähtee laajenemaan, usein aina globaalille tasolle saakka.

Teos käy läpi turismin tuomia ongelmia kirjan kattamissa maissa. ”Turismille avautuneessa” Burmassa matkailijan polku paikkakunnalta toiselle on oikeastaan valmiiksi tallattu, eikä vieläkään ole helppo päätyä näkemään ”sellaista, mitä virallinen Burma ei haluaisi meidän näkevän”. Turismi pitää Thaimaata hyppysissään: Pohjois-Thaimaassa matkailijoiden rahat ylläpitävät padaung-kansan naisten kivuliasta kaulanvenytyskäytäntöä, joka olisi ilman niitä jo lopetettu. Kambodžassa on yleistä, että lapset viettävät päivänsä kaupaten turisteille rihkamaa sen sijaan, että kävisivät koulua.

Teetä ja temppeleitä sopii matkakuumetta potevalle välineeksi tiedostavaan nojatuolimatkailuun. Eniten siitä saanee irti se, joka ei ole vielä Kaakkois-Aasiassa käynyt mutta haaveilee jo matkasta. Matkalukemistoksi se ei kovin hyvin sovi, koska samat aistivaikutelmat tulevat eteen ihan jokaiselle Kaakkois-Aasian kävijälle. Myös vastuulliseen matkailuun liittyvä problematiikka tulee paikan päällä tutuksi ainakin tiedonhaluiselle matkaajalle, joka viettää alueella vähänkään pidemmän aikaa.

Reissaajana olisinkin kaivannut analyysilta lisää syvyyttä ja matkakertomuksilta värikkyyttä. Tällaisenaan kirja muistuttaa kiinnostusarvoltaan tavallista matkablogia, jonka sekaan on kopsailtu pätkiä Wikipediasta – toki yksien kansien väliin koottuna, loogisesti jäsenneltynä ja sikäli nautittavampana kokonaisuutena. Ongelmana on myös se, ettei teksti ole kovin napakkaa eikä vetävää. (Miksi korput ovat ”sokerilla maustettuja” eivätkä ”sokeroituja”?) Englannista käännetyissä haastatteluissa alkukielen vaikutus on jäänyt näkyviin.

Pieni tekstilajin ja kohderyhmän tarkentaminen ei olisi ollut pahitteeksi. Tyyliltään teos seilaa maisemakortin ja ihmisoikeusraportin väliä, enkä oikein tiedä minkälaista ihmistä näin kirjava kokonaisuus jaksaa kiinnostaa alusta loppuun. Esimerkiksi tähdennys siitä, että oikeassa thaimaalaisessa thai-hieronnassa asiakas pitää vaatteet päällä, tuntuu kokonaisuuteen nähden väsyneeltä ja saa ihmettelemään, kenelle kirja on kirjoitettu. Jos lukija ei tiedä oikeasta Thaimaasta mitään eikä edes osaa lukea tämän verran rivien välistä, voi miettiä, kuinka paljon hän saa kirjasta irti muutenkaan.

Teetä ja temppeleitä ei lupaa matkaa ongelmattomaan trooppiseen paratiisiin. Siihen on maailmantuskaan taipuvaisen hyvä varautua. Onneksi Rommi kuitenkin tarjoaa kosolti vinkkejä ja näyttää eettistä ja ekologista esimerkkiä. Avoin mieli, keskustelutaito ja paketti terveellisiä täysjyväkeksejä pienille kaupustelijoille ovat kaikki erinomaisia varusteita matkalle Kaakkois-Aasiaan.

Mainos
Tilaa nyt Satu Rommin Teetä ja temppeleitä ALE-hintaan täältä Adlibris-verkkokirjakaupasta.

Maija Kauhanen

Kaunokirjallisuuden suomentaja, joka on elänyt tien päällä keväästä 2012. Tulee hyvälle mielelle keskiaikaisista labyrinteista ja dancehall-musiikista. Rakastaa Helsinkiä, varsinkin ollessaan kaukana sieltä.
Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>