Somessa tyytyväisyys tiivistyy

Mikki Hiirikin peukuttaa | public domain | kulkuri.org

Ilmoitusasiaa: Henkilö X on ulkomailla! Wow! Vau! Lue päivitykset, katso kuvat, tykkää, jaa ja kommentoi! Kommentoi kuin olisit itse paikan päällä, kuin tietäisit huudit, kuin tuntisit tunnelman, kuin samastuisit. Siihenhän somessa pyritään. Että asianosattomatkin pääsisivät asioista osallisiksi eli menoon mukaan. Hamuamme omaa osuuttamme hyvän meiningin osakkeista, joiden omistajilta ei mitään puutu. Some-onni on sitä, että voi pikaklikata ja äkkitykätä itsensä mukatyytyväiseksi.

Jos somelta itseltään kysyttäisiin, niin ulkomaanmatkailu olisi hoteinta huumausainetta ja ihmiselon onnellisinta aikaa. Some varmaan väittäisi, että reissu-termiin on jo evoluutiotsydeemin lähtökuopissa sisäänrakennettu avainkaappi sisällään kaikki onnen keywordsit. Niihin tarttumalla aukenee, sesam, ovi velvollisuuksista, vastuista ja ihmiselämän pakotteista riisuttuun Onnelaan. Siellä, reissun päällä, sille, reissarille, mikään ei ole impossible, sillä sana itsessään sisältää salaisuuden: I’m possible. Oi, onnelliset.

Tellusta tallatessani olen saanut tuta paitsi reissuonnelan ilot, myös sen kääntöpuolet. Ne nurjat. Ne, joista ei puhuta eikä kirjoiteta. Ei kirjoissa, ei blogeissa eikä varsinkaan naamakirjassa. Somessa saattaa aistia vain etäisiä etiäisiä ja kuulla mutuhuhuihin perustuvia gossippeja tyyppien X reissuista, jotka eivät menneet kuin Strömsössä eli ei sinne päinkään minne piti. Enkä tarkoita matkakohdetta. Väärä paikka oikealla fiiliksellä on oolrait kun taas oikea huudi väärällä meiningillä on onnettomuus sieltä peräisimmästä päästä.

Omakohtainen koettelemus: Läksin Kiinaan opettamaan englantia. Tiedossa oli vuoden pesti. Vaan eipä aikaakaan kun mieleni yllätti minut miettimyksellään: Puoli vuotta saattaisi sittenkin riittää. Hmm, aijaha. Parin viikon työputken ja jatkuvien yllättymisshokeerautumisreaktioketjujen jälkeen päätin, että tämä oli tässä. Vihasin kaikkea Kiinassa, jossa kaikki oli väärin minulle, joka olin Kiinalle väärä. Molemminpuolinen oikeus tapahtui, kun myönsin, että nyt ollaan oikeassa paikassa väärään aikaan väärin eväin, asentein ja odotuksin. Joskus täytyy taistella. Aina ei kannata. Minä en jaksanut vaan läksin. En ihan kivutta, mutta läksin.

Niine kuvineni ja tunnelmineni läksin sitten toteuttamaan elämäni rehellisintä ja kaikin puolin tyylipuhtainta reissupäivitystä. Postasin Facebookiin selfien, johon taltioitunut naama imitoi onnistuneesti menkkaisen norsumamman veetä, jonka otsassa seisoi miehen sukupuolielin ja josta pikavilauksellakin ehti näkemään, että kyseessä oli persiiseen ammuttu karhuparka. Kuvatekstiksi laitoin: Never again. Vapaa suomennos: Paska reissu, mutta tulipa tehtyä. Sain enemmän tykkäyksiä kuin koskaan.

Kaikkien yhteisen hyvän mielen nimissä olisi aika myöntää: Täydellisyyttä ei ole aidan saati screenin tällä saati toisella puolen. Eedeniä ei ole. Ikivihreitä ketoja ei ole. Glitter-glamour-glooria-onnelaa ei ole. On vain jäämistä, lähtemistä, menemistä, tulemista, siellä täällä elämistä, etenemistä ja seisahtumista, eriäviä päätöksiä siitä missä olla, minne mennä, mihin mahdollisuuksiin tarttua tänään. Jos uskoo somea, niin on vaikea uskoa minua kun väitän: Reissaus ei tee ihmisestä supermiestä tai -naista. Kungfutse ja Buckaroo Banzai tiesivät syyn: Wherever you go there you are. Aina sama minä. Himassa ja Himalajalla. Sama minä, diggaamassa kaverin Eiffel-fotoa ja anelemassa diggauksia päivitykseeni: Allekirjoittanut ulkomailla! Sano wow niin tiedän että tää on wow!

Kolumnisti on kuin persiiseen ammuttu karhu, edes latte ei auta | Maria Paldanius | kulkuri.org

Maria Paldanius

Riihimäkeläinen vapaa toimittaja, joka haluaa patikoida Etelä-Amerikan halki ja erakoitua Lapin tunturimökkiin. Ottaisi kolmannen maailmansodan vastaan kauhunsekaisella uteliaisuudella. Sitä odotellessaan harrastaa joogaa ja juustokakkuja.
Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>