Suuret suomalaiset kulkurit: Top 12

Osa suomalaisista kaipaa elämäänsä muutakin kuin kotia, uskontoa ja isänmaata. Listasimme Suomen historian kaksitoista maineikkainta kulkuria Georg August Wallinista Mannerheimin kautta Riku Rantalaan.

Kuka on sinun suosikkikulkurisi? Unohdimmeko sinua innoittaneen reissaajan listalta? Ja kenelle numero ykkönen tulee yllätyksenä?

12. Lauri Törni (s. 1919 Viipuri / k. 1965 Kham Duc, Vietnam)

Lauri Törni alias Larry Thorne Yhdysvaltain armeijan palveluksessa | public domain | kulkuri.org

Lauri Allan Törni oli toiminnanhaluinen extreme-reissaaja, joka jatkosodan aikana tutki asetovereineen nähtävyyksiä linjojen takana. Kun Suomi hävisi sodan ja käänsi selkänsä Saksalle, taistelunnälkäinen mies loikkasi ja liittyi suomalaisista kapinallisista koottuihin SS-joukkoihin. Törnistä tuli tämän myötä Suomessa persona non grata. Kärsittyään vankeusrangaistuksen hän vetäytyi Ruotsiin ja sitä kautta lopulta Yhdysvaltoihin, jossa hän muutti nimensä Larry Alan Thorneksi ja liittyi Yhdysvaltain armeijaan. Erikoisjoukkojen upseerina hän seikkaili muun muassa Pohjois-Iranissa, jossa hän paikansi kadonneen tiedustelulentokoneen. Vuonna 1965 hän kuoli lento-onnettomuudessa yrittäessään paikantaa Hồ Chí Minhin huoltotietä Vietnamin sodassa.

11. Elias Lönnrot (s. 1802 Sammatti / k. 1884 Sammatti)

Elias Lönnrot | public domain | kulkuri.org

Elias Lönnrot kulkuroi pitkin Suomen ja Karjalan syrjäseutuja aina kun lääkärin duuniltaan kerkesi. Toisin kuin nykypäivän reissurepet, Lönnrot ei etsinyt tien päältä inspiraatiota seuraavaan blogipostaukseensa vaan hän kierteli kerätäkseen runo- ja loitsuaineistoa, jonka pohjalta syntyi Suomen kansalliseepos Kalevala. Lönnrot kulki usein kylästä toiseen jalan. Tällä tapaa hän taittoi elämänsä aikana tuhansia kilometrejä.

10. Georg August Wallin (s. 1811 Sund / k. 1852 Helsinki)

Georg August Wallin, maalaaja Robert Wilhelm Ekman | public domain |kulkuri.org

Vuonna 1843 itämaisten kielten tutkija Georg August Wallin lähti kuuden vuoden tutkimusretkelle Egyptiin ja Lähi-itään. Ennen matkaansa Wallin opiskeli lääketiedettä voidakseen toimia tien päällä lääkärinä. Reissu vei hänet Pariisin kautta Istanbuliin, Egyptiin, Palestiinaan ja Persiaan. Wallin kehitti jatkuvasti kielitaitoaan, opetteli paikallisia tapoja ja vietti yksinkertaista elämää. Nämä taidot auttoivat häntä selviytymään vieraassa ympäristössä ja välttämään tunkeilijan leiman.

9. Rafael Karsten (s. 1879 Koivulahti / k. 1956 Helsinki)

Rafael Karsten Ecuadorissa, Etelä-Amerikassa | public domain | kulkuri.org

Suomalaisen uskontotieteen isä Sigfrid Rafael Karsten vietti vuosia Ecuadorissa, Argentiinassa, Perussa ja Boliviassa tutkimassa alkuperäiskansoja. Kansainväliseen maineeseen Karsten ampaisi tehtyään pitkän etnografisen kenttätyön Ecuadorin jibaro-pääkallonmetsästäjien parissa. Suomessa sankariantropologi vieraili myös kolttasaamelaisten luona.

8. Edvard Westermarck (s. 1862 Helsinki / k. 1939 Tenhola)

Edvard Westermarck | public domain | kulkuri.org

Edvard Alexander Westermarck on eräs kansainvälisesti maineikkaimpia suomalaisia tutkijoita kautta aikojen. Antropologina hänet tunnetaan erityisesti avioliiton ja insestitabujen tutkijana. Westermarck teki elämänsä aikana kymmeniä matkoja Marokkoon, jossa hän tutki paikallisia tapoja. Vuonna 1907 englantilainen yliopisto London School of Economics nimitti tämän suomalaisen kosmopoliitin ensimmäiseksi sosiologian professorikseen.

7. Carl Gustaf Emil Mannerheim (s. 1867 Askainen / k. 1951 Lausanne, Sveitsi)

Marsalkka Carl Gustav Emil Mannerheim | public domain | kulkuri.org

Paremmin Suomen marsalkkana tunnettu C.G.E. Mannerheim oli kova kulkumies ja maailmankansalainen. Nuoruudessaan hän matkusti pitkin Euraasiaa Venäjän armeijan mukana. Vuonna 1906 hän liittyi ranskalaisen sinologin Paul Pelliot’n johtamaan tutkimusretkikuntaan. Retkue ratsasti Euraasian halki Kiinaan. Matka kesti kaksi vuotta. Mannerheimin retkistä tunnetuin lienee kuitenkin hänen useiden Suomen kansalaisten kanssa yhdessä tekemänsä reissu Itä-Karjalaan vuonna 1941 – ja takaisin pois sieltä kolme vuotta myöhemmin. Eläkevuotensa Mannerheim vietti Montreux’ssa, Sveitsin idyllisillä vuorilla.

6. Sakari Pälsi (s. 1882 Loppi / k. 1965 Helsinki)

Suomalaisseurue Pohjois-Mongoliassa | public domain | kulkuri.org

Suomalaisseurue Pohjois-Mongoliassa. Sakari Pälsi vasemmalla.

Sakari Lemmitty Pälsi oli arkeologi ja tutkimusmatkailija, joka tunnetaan etenkin arktisten alueiden kartoittajana. Hän teki kansatieteellisiä tutkimusmatkoja muun muassa Koillis-Siperiaan, Keski-Aasiaan ja Itä-Eurooppaan. Pälsi kirjoitti matkakokemustensa pohjalta paitsi akateemisia teoksia myös useita kansantajuisia kirjoja ja artikkeleita. Pälsi tunnetaan myös taitavana matkavalokuvaajana. Hän ei halunnut kuvata pönöttäviä ihmisiä, vaan näppäili mieluummin luontevia tilannekuvia.

5. Rauli Virtanen (s. 1948)

Rauli Virtanen | (CC) Teemu Rajala | kulkuri.org

Valokuva (CC) Teemu Rajala

Rauli Virtanen on viime vuosikymmenten kenties merkittävin suomalainen ulkomaantoimittaja ja kirjeenvaihtaja. “Täällä Rauli Virtanen”, ties missä milloinkin. Virtanen karkasi Suomesta ensimmäistä kertaa vuonna 1970 rahtilaivalla Brasiliaan ja on tämän jälkeen raportoinut keskeltä lukuisia konfliktialueita aina Vietnamin sodasta lähtien. Hän on myös vieraillut kaikissa maailman itsenäisissä maissa ja kirjoittanut siitä teoksen Reissukirja: Matkalla kaikissa maailman maissa (WSOY 2014).

4. Kyllikki Villa (s. 1923 Helsinki / k. 2010 Helsinki)

Kyllikki Villa | (CC) Teemu Rajala | kulkuri.org

Valokuva (CC) Teemu Rajala

Erityisesti Vanhan rouvan lokikirjastaan (Like 2004) tunnettu suomentaja ja kirjailija Kyllikki Villa on kulkuriharvinaisuus: analogisen ajan versio nykyaikaisesta diginomadista eli läppärikulkurista. Avioeronsa jälkeen vuonna 1965 hän lähti reissuun käännöstyöt mukanaan, viisivuotiaan pikkutytön 42-vuotiaana yksinhuoltajana. Villa ehti matkustaa 35 vuoden aikana jopa 48 eri rahtilaivalla samaan aikaan töitä tehden. Tytär Saara kulki mukana matkoilla aina 12-vuotiaaksi saakka; opettajat suhtautuivat pitkiin matkoihin suopeasti huomattuaan, että ne pikemminkin edistivät kuin hidastivat lapsen oppimista. Villa oli hitaan matkustamisen puolestapuhuja ja vastusti päämääräkeskeisyyttä ja massaturismia. Myös naisten taloudellinen itsenäisyys ja toisaalta vapaaehtoinen vaatimattomuus olivat hänelle tärkeitä arvoja. Reissujaan hän kustansi muun muassa vuokraamalla Töölön asuntoaan matkan ajaksi eteenpäin ja panttaamalla omaisuuttaan.

3. Riku Rantala (s. 1974 Hamina)

Riku Rantala puhuu Suomalaisessa kirjakaupassa | (CC) Soppakanuuna | kulkuri.org

Valokuva (CC) Soppakanuuna

Madventures-tähti ja toimittaja Riku Rantala on 2000-luvun tunnetuin suomalainen reissurepe. Hän on kiertänyt vuosia pitkin maailmaa, esitellyt kollegansa Tuomas “Tunna” Milonoffin kanssa meille toisenlaisia todellisuuksia ja rohkaissut kaukokaipuussa riutuvia suomalaisia ottamaan askeleen kohti tuntematonta. Rantalan sijoittaminen top kolmoseen olkoon kuin Obamalle ennenaikaisesti hösätty Nobel-palkinto: haluamme kannustaa miestä jatkamaan tinkimätöntä työtään matkajournalismin parissa, kunnes hän on todella ansainnut paikkansa listan kärkipäässä. Riku, me uskomme sinuun.

2. Adolf Erik Nordenskiöld (s. 1832 Helsinki / k. 1901 Dalbyö, Ruotsi)

Adolf Erik Nordenskiöld, maalannut Georg von Rosen | public domain | kulkuri.org

Nils Adolf Erik Nordenskiöld tunnetaan paremmin ruotsalaisena kuin suomalaisena naparetkeilijänä. Suomessa syntynyt Nordenskiöld haki alunperin rahoitusta tutkimusmatkoilleen Suomesta, mutta hänen liberaalit mielipiteensä tekivät hänestä ei-toivotun henkilön venäläishallinnon silmissä. Ruotsista rahoitus järjestyi, ja Nordenskiöld jäi sille tielleen. Ruotsin lipun alla hän seikkaili pitkin arktisia vesiä tutkien muun muassa Huippuvuoria ja napajäätiköitä. Nordenskiöld sinetöi maineensa suurena tutkimusmatkailijana, kun hän onnistui ensimmäisenä löytämään meritien Koillisväylän läpi. Samalla reissulla hän kuljetti höyrylaivansa ympäri koko Euraasian, Tukholman satamasta takaisin Tukholman satamaan.

1. Helinä Rautavaara (s. 1928 Helsinki / k. 1998 Helsinki)

Helinä Rautavaara | public domain | kulkuri.org

Helinä Rautavaara oli 26-vuotias psykologian maisteri, kun hän päätti myrskyisän avioeron jälkimainingeissa jättää Suomen taakseen ja lähti ensimmäiselle suurelle matkalleen Pohjois-Afrikkaan. Elämää, taidetta ja kauneutta rakastava nainen matkusti lähes lakkaamatta neljänkymmenen vuoden ajan tallentaen näkemäänsä valokuvin ja äänityksin sekä keräten taidetta ja uskonnollista esineistöä eri maista.

Suomalaiset oppivat jo 1950-luvulla tuntemaan Rautavaaran hänen Seura-lehteen laatimistaan Peukaloliisa-matkakertomuksista. Hän teki suomalaisille tutuksi niin Aasiaa, Afrikkaa kuin Latinalaista Amerikkaakin. Matka taittui usein peukalokyydillä tai pyörän selässä. Rautavaara teki esimerkiksi neljän vuoden pyöräretken Meksikosta Väli-Amerikan halki Etelä-Amerikkaan. Tuo reissu sai hänet jättämään psykologian lopullisesti ja suuntautumaan uskontotieteeseen, jota hän myös opiskeli Helsingin yliopistossa. Rautavaara ehti niin ikään viettää lähes koko 1970-luvun Afrikassa ja 1980-luvun alussa vuoden Jamaikalla tutkien rastafariuskontoa.

Rautavaara oli loputtoman kiinnostunut muista kulttuureista, eritoten uskonnoista ja uskonnollisista rituaaleista, ja koki suomalaisten maailmankuvan avartamisen elämäntehtäväkseen. Hänen haaveensa omasta etnografisesta museosta toteutui vuonna 1998 vain neljä kuukautta hänen kuolemansa jälkeen. Helinä Rautavaaran museo toimii WeeGee-talossa Espoon Tapiolassa.

Helinä Rautavaara on harvoja suomalaisia, joille kaikkein luontevimmaksi arvonimeksi valikoituu sana ”maailmanmatkaaja”. Tiedonhaluisen, tarmokkaan ja rohkean naisen vuosikymmenten mittainen taival on taideteos itsessään.

Bookmark the pysyvä linkki.

3 kommenttia

  1. Inpiroivia seikkailijoita kaikki, kiitos hyvästä listauksesta! Linkkasin ja lisäsin muutamia merkittäviä kulkureita omaan blogiini.

  2. Jännästi zombina seikkaillut Georg August Wallin joka kuoli 1852 seikkaili Egyptissä 1940-luvulla. Top1 mies, lähes sata vuotta kuolemansa jälkeen ukko yhä reissaa!

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>