Kolmossivun kulkuri: Zahariz

Kolmossivun kulkuri Zaharis nauttii taukojuomaa jossakin päin Keski-Aasiaa | Zaharis.com | Kulkuri.org

1. Miksi kulkuroit?

Olen kotoisin sademetsien peittämästä Malesiasta ja rakastan luontoa. Jo vuosia sitten aloin unelmoida toisenlaisista maisemista: lumihuippuisista vuorista, aavikoista, tulivuorista. Kun lopulta pääsin tien päälle, tajusin vieraiden kulttuurien kohtaamisen olevan jopa kiehtovampaa kuin maisemien näkeminen. Nykyään matkustan lähinnä saadakseni uusia ystäviä ja kerätäkseni elämänkokemusta.

2. Miten rahoitat matkustamisesi?

Matkustaessani toimin valokuvaajana ja teen elokuvia. Olen nyt matkustanut polkupyörän selässä vuodesta 2010 saakka ja kuvannut matkojani. Myyn elokuviani malesialaiselle televisioasemalle ja myös muualle maailmaan. Valokuviani voi ostaa netin kautta.

3. Mikä on juuri nyt paras paikka maailmassa?

Minulle paras paikka löytyy Keski-Aasiasta. Tadžikistan, Kirgisia ja Länsi-Kiina (Tiibet ja Xinjiang) ovat niin villejä ja koskemattomia. Sieltä löytyy aivan ainutlaatuisia maisemia ja kulttuureita.

4. Oudoin reissu, jonka olet tehnyt?

Kaikki matkani ovat olleet outoja ja ihmeellisiä. Yksi parhaista kokemuksistani oli Ruotsin ja Norjan arktisten alueiden halki pyöräileminen keskellä kylmintä talvea. Viikkojen ajan nukuin miltei joka yön teltassa revontulten alla pohjoisen armottomassa kylmyydessä.

Myös pyörämatka läpi hiljaisen ja lohduttoman Gobin autiomaan oli kiehtova. En nähnyt ihmisiä päiväkausiin.

5. Vaarallisin hetki matkoillasi?

Olen ollut monissa läheltä piti -tilanteissa. Pohjois-Ruotsissa lähellä Kiirunaa putosin hyiseen jokeen, eikä paikalla ollut ketään auttamassa minua ylös. Tiibetissä linja-auto kolhaisi minua kapealla vuoristotiellä. Minut on myös piesty ja ryöstetty. Ja niin edelleen.

Zaharis polkupyörineen Pohjois-Norjan hangilla | Zaharis.com | Kulkuri.org

6. Kaunein hetki matkoillasi?

Paras kokemus on aina paikallisten avuliaisuus. Matkustaminen on saanut minut näkemään kolikon toisen puolen – sen, mitä CNN ja Fox News eivät kerro. Maailma on turvallinen paikka matkustaa, ja kaikkialla on hyväsydämisiä ihmisiä. Muukalaisista tulee ystäviä silmänräpäyksessä. Kaikkialla ihmiset kutsuvat minut kotiinsa, antavat lämpimän sängyn, tarjoavat ruokaa. Tämä johtuu varmasti osittain siitä, että matkustan nöyrimmällä mahdollisella kulkuvälineellä, polkupyörällä.

7. Kerro yhdestä kiinnostavasta ihmiskohtalosta, jonka olet matkatessasi kohdannut.

Kerran minulta varastettiin rahaa, kun olin vieraana paikallisessa kodissa Kiinan ja Kirgisian rajalla. Tajusin tämän vasta muutamaa päivää myöhemmin. Pian tämän jälkeen tapasin kirgiisipaimentolaisen, joka asui vuorilla jurtassa. Hän tarjosi minulle yösijan ja hieman ruokaa. Kerroin hänelle tapahtuneesta ja opin jotakin arvokasta. Hän sanoi, että tie tuo matkaajalle paljon ongelmia, mutta jos kohtaamme ne kärsivällisesti, sama tie tuo mukanaan myös ratkaisun.

Olen oppinut todella paljon paimentolaisilta, etenkin kirgiiseiltä ja mongoleilta.

8. Mitä vihaat kulkurielämässä?

Vihaan viisumien hankkimista ja muuta paperisotaa. Joissakin maissa, etenkin Keski-Aasiassa, asiat tehdään ehdoin tahdoin matkaajille hankaliksi. Joskus on pakko lahjoa viranomaisia, että saisi asioita tapahtumaan.

9. Mitä kaipaat kotimaastasi?

Ikävöin Malesian tulisia ruokia. Onneksi etenkin eurooppalaisissa kaupungeissa on paljon thairavintoloita. Tykkään syödä niissä, sillä thairuoka on hyvin samankaltaista kuin malesialainen.

10. Oletko sinkku?

Olen naimisissa kirgiisitytön kanssa. Tapasin puolisoni pyöräillessäni ensimmäistä kertaa Kirgisian läpi vuonna 2010. Hän kuuluu Keski-Kirgisian vuoristokansoihin. Suhteemme toimii hyvin, sillä hänen koko perheensä on paimentolaisia. Matkustaminen on heidän kulttuurissaan normaalia. Yhteinen kotimme on nykyisin Kirgisiassa. Toisinaan vaimoni myös matkustaa kanssani.

Zaharis pyöräilee metsän halki Mongoliassa | Zaharis.com | Kulkuri.org

Zahariz kertoo seikkailuistaan verkkosivullaan. Hänen videoitaan voit katsoa YouTubessa.

 

Oletko kulkuri? Lähetä toimituksen sähköpostiin vastaukset yllä oleviin 10 kysymykseen ja 2-5 kuvaa sinusta tien päällä.

 

Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>