Arvio: Tracks on kirkas ja rönsyilemätön matkaelokuva

Tracks-elokuvassa Mia Wasikowska matkaa Australian aavikoiden halki kameleiden ja koiran kera| Cinema Mondo | Kulkuri.org

Tositarinaan perustuva matkaelokuva Tracks (2013) sijoittuu 1970-luvulle ja kertoo australialaisen Robyn Davidsonin (Mia Wasikowska) suuresta vaelluksesta halki Länsi-Australian aavikoiden. Davidson käveli yhdeksän kuukauden ajan erämaassa seuranaan vain koiransa ja neljä kamelia. National Geographicin valokuvaaja Rick Smolen (Adam Driver) taltioi nuoren naisen matkan.

Tracks pohjautuu Davidsonin kirjoittamaan omelämäkerralliseen kirjaan. Elokuvan käsikirjoittajaa Marion Nelsonia pitää kiittää kaupallisten kliseiden välttämisestä ja kunnioituksesta teosta kohtaan. Käsikirjoittajaa (ja ohjaaja David Currania) on selvästi ajanut halu esitellä Davidsonin suurta saavutusta. Matkakertomuksia rakastavan katsojan ei siis tarvitse pelätä, että tarina lipsahtaisi kiusalliseksi romanssiksi tai alleviivaavaksi kasvukertomukseksi. Suuri vaellus australialaisesta punaniskakylästä aboriginaalimaiden ja paahtavien aavikoiden halki on riittävä teema elokuvalle. Muuta ei tarvita.

Satunnaiset takaumat, joilla valotetaan Davidsonin persoonaa, pysyvät lyhyinä eivätkä vie huomiota itse matkasta.

Toisaalta käsikirjoituksessa piilee myös elokuvan heikkous. Reissaamista rakastava katsoja haluaisi nimittäin mielellään nähdä, millainen on Davidsonin päivittäinen rutiini erämaassa. Mitä Australian aavikolla syödään? Miten vuorokausi rytmittyy? Kuinka leiri pystytetään? Miltä tuntuu ylittää se seuraava kukkula?

Nämä kaikki kysymykset jäävät pimentoon, kun tarina harppoo eteenpäin pitkillä loikilla. Maisemat ovat toki kauniita, eikä matkaan liittyviä kärsimyksiä silotella liikoja. Kokonaisuus on kuitenkin yhtenäinen vain esteettisesti. Reissun kaari, sen tarina, tuntuu katkonaiselta. Kun selviytymistarina saavuttaa dramaattisen huippunsa ja Davidson joutuu todelliseen taisteluun Australian karua luontoa vastaan, katsojan on vaikea samastua haasteisiin. Eränkäynti tuntuu abstraktilta, etäiseltä, fiktiiviseltä. Elokuvasta onkin turha hakea inspiraatiota todellisen maailman selviytymisseikkailuihin.

Tracksin parasta antia on Davidsonia esittävän Mia Wasikowskan sisäänpäin kääntynyt mutta sympaattinen roolisuoritus. Aiemmin muun muassa Ihmemaan Liisana tunnettu Wasikowska kannattelee hyvin aavikon autiutta. Davidsonin hahmon kautta katsojan on helppo uppoutua luonnon helmaan.

Aavikon puhtaus, sen kuumat tuulet ja sen avara tyhjyys olivat aina vetäneet minua puoleensa.

Näin Davidson kuvailee suhdettaan autiomaahan elokuvan alussa. Kun sivilisaatio ajoittain pölähtää valkokankaalle musiikkia huudattavien ystävien tai kameroitaan huitovien turistien muodossa, katsoja haluaa yhdessä Davidsonin kanssa hälyä pakoon ja takaisin erämaan rauhaan.

Valokuvaaja Rick Smolenia näyttelevä Adam Driver esiintyy leffajulisteissa näkyvästi. Promokuvista voi tulla jopa vaikutelma, että kyseessä olisi romanttinen elokuva. Todellisuudessa Smolen on toissijainen hahmo. Oikeasti keskeisiä ovat eläimet, etenkin Davidsonin koira Diggity, jolla on tarinassa dramaattinen rooli. Myös kamelit ovat aina läsnä. Luonteikkaiden kyttyräselkien pörähdykset ja rääkäisyt syöpyvät tajuntaan.

Ääniraita tukee hyvin kokonaisuutta. Kontrastit hiljaisuuden ja metelin välillä ovat tehokkaita. Basisti ja säveltäjä Garth Stevensonin eteerinen musiikki heittää katsojan hienosti sisään kulloiseenkin tunnelmaan. Kun aavikon aurinko ja autius alkavat syödä vaeltajan mielenterveyttä, musiikki tuo elokuvaan suorastaan psykologisen kauhuelokuvan tunnelmaa.

Suomessa elokuvaa esittää Finnkino.

Elokuva-arvio on kirjoitettu tekstittämättömän englanninkielisen version pohjalta.

Mainos
Löydät Robyn Davidsonin alkuperäisen Tracks-matkakirjan sekä DVD- ja Blu-ray-elokuvan halvalla CDON-verkkokaupasta. Klikkaa tähän!

Tracks-elokuvan traileri

Juha Matias Lehtonen

Journalisti, teologian maisteri, tekstisuunnittelija, koditon kulkuri. Rehellinen ja vihainen hippi, joka tykkää kirjallisuudesta, tiedosta ja vapaudesta. Tunnistaa melkein kaikki tähtikuviot. Juoksee lujaa. Toimittaa Kulkuri.org -sivustoa.
Bookmark the pysyvä linkki.

1 kommentti

  1. Aws, Tracks on ihana. Pitkästä aikaa oikein kyynelehdin elokuvaa katsoessani. Ehkäpä siitä oivalluksesta, etten olekaan ainoa ‘hullu’ ja että: If your dreams don’t scare you, they are not big enough : )

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>