Arvio: Wild on vaellus halki erämaan ja syvälle muistojen syövereihin

Reese Witherspoon esitti Cheryl Strayediä Oscar-ehdokkuuden arvoisesti - Anne Marie Fox - Kulkuri.org

”Rehellisesti sanottuna olen yksinäisempi tavallisessa elämässäni kuin täällä.”

 

Reese Witherspoonin tähdittämä Wild – Villi vaellus (2014) kertoo nuoren naisen tuhannen mailin mittaisesta vaelluksesta halki Läntisten Yhdysvaltojen erämaiden. Elokuva pohjautuu Cheryl Strayedin omaelämäkerralliselle teokselle Wild (2012).

Tarinan perusta on yksinkertainen. Nuori, eräelämään tottumaton nainen ottaa selkäänsä vähän liian painavan rinkan ja lähtee vaeltamaan. Retkielämä on raskasta, mutta voimat ja taidot karttuvat vähitellen. Matkan edetessä tarinan psykologinen puoli korostuu, kun Cheryl oppii käsittelemään menneisyytensä haamuja. Katsojalle päähenkilön tuskainen tausta valottuu nautinnollisen hitaasti, sirpaleisten takaumien kautta.

Tarina sijoittuu vuoteen 1995, mutta ajankuvaa elokuvassa on hädin tuskin lainkaan. Erämaan kauneus on ajatonta, ja eri vuosikymmeniltä tulvivat muistot lätkäistään katsojan eteen sen kummemmitta korulauseitta.

Wildia ei voi olla vertaamatta vuotta aiemmin ilmestyneeseen Tracks-elokuvaan, joka sijoittuu Australiaan. Molemmissa elokuvissa sisukas nuori nainen taittaa apostolinkyydillä tolkuttomia matkoja halki tiettömien taipaleiden ja samalla käsittelee menneisyytensä haamuja.

Elokuvat kuitenkin poikkeavat toisistaan monella tavalla. Wildin matkakuvauksessa ei ole tietoakaan Tracksin puhdaspiirteisestä estetiikasta. Wild on toki kaunis, mutta kaunistelematon. Kamera tallentaa Cherylin ähellykset ja sähellykset paikoin piinallisen tarkasti. Matkanteko ei ole ylevää, vaan täynnä sellaista pientä kiusaa ja tylsää tallustamista, joka on kaikille reissaajille tuttua. Wild on aidon tuntuinen. Cherylin annetaan tehdä virheitä ja oppia niistä kantapään kautta.

Realistisen matkakuvauksen ansiosta isommat vastoinkäymiset maistuvat todella kitkeriltä, ja toisaalta sellaiset lausahdukset kuin ”minulla on enää 300 mailia taitettavana” todella merkitsevät jotakin. Cherylin vaellusta on inspiroivaa seurata, koska siihen voi samastua.

Innostavaa Cherylissä on myös hänen luonteva ja konstailematon suhteensa seksiin. Tietysti reppureissaajalla pitää olla kondomeja mukanaan! Eihän sitä ikinä tiedä, mitä tapahtuu. Tarinassa seksuaalisuus on vain pieni sivujuonne – vaikkakin hahmon kasvun kannalta keskeinen. Tämä poikkeaa tyypillisestä skandaalinhakuisesta ja alleviivaavasta tavasta käsitellä nuoren naisen seksuaalisuutta valkokankaalla.

Wild on totetutettu joka suhteessa laadukkaasti. Ohjaaja Jean-Marc Valléen ansiona voidaan pitää elokuvan liioittelemattomuutta ja maanläheisyyttä. Äänimaisema on askeettinen, paikoin jopa kulmikkaan raaka. Taustamusiikki ei suojele katsojaa eräelämän haasteilta eikä toisaalta peitä intiimejä näyttelijäsuorituksia.

Elokuvaa voidaan kutenkin yhtä lailla pitää käsikirjoittaja Nick Hornbyn taidonnäytteenä. Kerronnassa on kontrasteja. Syväluotaavat takaumajaksot ja erämaan käsinkosketeltavat haasteet eivät lomitu nätisti, vaan tuntuvat olevan paikoin jopa sodassa keskenään. Katsoja jää puun ja kuoren väliin. Tämä kerronnallinen jännite on paikoin piinaava mutta lopulta palkitseva. Tarinasta ei sen vähäeleisyydestä huolimatta puutu tunnekuohuja.

Erikseen täytyy vielä nostaa esiin Cherylin äitiä takaumajaksoissa esittävän Laura Dernin vivahteikas näyttelijäsuoritus, jonka varaan olisi voinut rakentaa kokonaisen elokuvan. Onneksi ei tarvinnut, sillä Witherspoon tekee moitteetonta työtä pääroolissa. Molemmat näyttelijät olivat palkintoehdokkaina tämän vuoden Oscar-gaalassa.

Vaikka Wild on emotionaalisesti raskassoutuinen, myös keventäviä hetkiä löytyy. Kuka reppureissaaja ei tunnistaisi nuoren naisen ahdinkoa, kun hänen rinkkansa osoittautuu liian painavaksi, ja urhea matkaaja litistyy naamalleen vasten hotellihuoneen lattiaa?

Suomessa elokuvaa esittää Finnkino.

Arvio on kirjoitettu elokuvan tekstittämättömän version pohjalta.

Mainos
Löydät Cheryl Strayedin alkuperäisen Wild-matkakirjan sekä DVD- ja Blu-ray-elokuvan CDON-verkkokaupasta. Klikkaa tähän!

Wild-elokuvan traileri

Juha Matias Lehtonen

Journalisti, teologian maisteri, tekstisuunnittelija, koditon kulkuri. Rehellinen ja vihainen hippi, joka tykkää kirjallisuudesta, tiedosta ja vapaudesta. Tunnistaa melkein kaikki tähtikuviot. Juoksee lujaa. Toimittaa Kulkuri.org -sivustoa.
Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>