Pannukakut päiväkodeissa ja muita suomalaisia ongelmia

Vaalipäivä on jälleen täällä. Otin vaalit vakavasti, onhan äänestäminen yksi harvoista hetkistä, jolloin pääsen omin käsin hassaamaan kotimaahan lähettämiäni verorahoja.

Viime viikolla taitoin siis kahden tunnin bussimatkan Leónista Managuaan, etsin kovalla vaivalla Suomen kunniapääkonsulaatin – lämpötila oli 38 °C, osoite oli vaalit.fi-sivulla ilmoitettu nicaragualaiseen tapaan korttelin tarkkuudella, eikä rakennusta ollut varustettu minkäänlaisella kyltillä saati Suomen lipulla – ja piirsin lappuun numeron, jonka takana oleva ehdokas tuntui pystyvän esittämään joitakin ratkaisuja synnyinmaani ongelmiin.

Äänestyskuori vaalitoimistolla Nicaraguassa - Maija Kauhanen - kulkuri.org

Monen ulkosuomalaisen tavoin seuraan aktiivisesti kotimaan tapahtumia esimerkiksi verkkolehdistä, joten sen ongelmat ovat minulle kyllä tuttuja.

Monenlaisia muutoksia näyttää kuitenkin tapahtuneen Suomi-neidon helmoissa sillä välin, kun olen maistellut muun maan mustikkaa:

Helsingin keskusta on puuton kivierämaa.
(HSTV 12.4.2015)

Tämä tuli uutisena. Olen kuvitellut tuntevani pääkaupunkimme keskustan aika hyvin, enkä keksi, mihin kohtaan sitä saisi mahtumaan merkittävästi lisää puita. Pitäähän sinne merenlahdetkin mahtua! Mutta mistä minä tiedän, olen ollut pitkään poissa.

Suomessa työtahti on merkillisen löysä.
(HS 11.4.2015)

Reissaajana voin vahvistaa, että Suomi tunnetaan yleisesti rennosta työkulttuuristaan. Huomenna on ainoa suomen kielen sana, jonka ihmiset tietävät kaikkialla maailmassa. Kuva patalakki silmillä kanteleensa ääreen torkahtaneesta Väinämöisestä on suomalaisuuskuvaston kivijalkoja.

Sadat äidit ja isät vaativat: Pannukakut pois päiväkodeista!
(IS 20.8.2014)

Iltalehden lööppi vaatii pannukakkuja pois päiväkodeista - Maija Kauhanen - kulkuri.org

Otsikko osui silmiini kalliolaisessa thairavintolassa viime Suomen-käynnilläni. Tässä vaiheessa suomalaiset ongelmat alkoivat ihan pikkuisen tuoksahtaa kardemummalta.

Yritin etsiä tätä kirjoitusta varten lisää samanlaisia otsikoita tekemällä Google-haun hakulausekkeella ”Suomessa asiat hyvin”. Ajattelin, että ehkä joku olisi keksinyt listata lehtijuttuja samalla idealla. Sen sijaan pahaa-aavistamaton katseeni kiinnittyi tällaisiin purkauksiin – olisihan se pitänyt arvata:

Suomessa asiat hyvin

Suomessa sentään on tasa-arvo asiat kohdallaan. Suomessa ei feministejä tarvita. Menkää femarit tonne saudi arabiaan ja intiaan. Siellä ne todelliset tasa-arvo ongelmat ovat.
(Keskustelunavaus Suomi24-foorumilla)

 

[O]n suomessa asiat hyvin, jos turkistarhaus on ongelma.
(Kommentti vihreiden kansanedustajaehdokkaan Leo Straniuksen blogissa)

Myönnetään siis, jopa Suomessa on oikeita ongelmia. Ainakin niin kauan kuin vaikkapa sukupuolten tasa-arvo tai eläinten oikeudet ovat jonkun mielestä naurettavan vähäpätöisiä asioita ajettaviksi. Ei mikään maa ole niin hyvä, etteikö siitä voisi tehdä vielä parempaa.

Joskus vertailemme muiden reissaajien kanssa kotimaidemme puolueita ja poliittista ilmastoa. Yhdelle italialaiselle ja yhdelle jenkille olen sanonut suoraan: äänestetään mitä äänestetään, tärkeintä meille kaikille sentään on, ettei Suomesta tule samanlaista kuin sinun kotimaasi!

Nicaragualaiset vaalikahvit ja Kulkuri-verkkolehden tarra - Maija Kauhanen - kulkuri.org

Vaalikahvit Managuassa.

Maija Kauhanen

Kaunokirjallisuuden suomentaja, joka on elänyt tien päällä keväästä 2012. Tulee hyvälle mielelle keskiaikaisista labyrinteista ja dancehall-musiikista. Rakastaa Helsinkiä, varsinkin ollessaan kaukana sieltä.
Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>