Reilu matkailu on mahdollista: lue opas ja ota omatunto matkalle mukaan

Kunnioita sademetsää, kiitos - Maija Kauhanen - Kulkuri.org

Huumattuja tiikereitä, koralliriuttojen antimia ja ostettuja valeorpoja. Liian moni matkaaja unohtaa lomalle lähtiessään omantunnon kotiin – ikään kuin moraali olisi olemassa vain arkielämää ja Suomea varten. Myönnetään, vastuullinen ja kestävä matkailu ei ole aivan yksinkertaista puuhaa, mutta mahdottomasta haasteesta ei suinkaan ole kyse. Meidän oppaamme avulla opit reissaamaan reilummin.

Tarvitaanko reilua matkailua?

Kansanedustaja Pekka Haavisto julisti taannoin Kulkuri.orgin haastattelussa, että matkailun kokonaissaldo on aina myönteinen. Tämä taisi kuitenkin olla haavistomaisen diplomaattinen väite.

Matkailualan numerotieto on pahimmillaan todella masentavaa:

 • Yksi thaimaalainen golfkenttä kuluttaa vuosittain 1,5 tonnia kemiallisia lannoitteita ja hyönteismyrkkyjä – ja yhtä paljon vettä kuin 60 000 maaseudulla asuvaa ihmistä.
 • Väärään paikkaan laskettu risteilyaluksen ankkuri voi tuhota yhden vuorokauden aikana jalkapallokentän kokoisen alueen koralliriuttaa, jonka palautuminen ennalleen kestää 50 vuotta.
 • Kambodžassa yli 70 prosenttia “orpokotien” lapsista ei ole oikeasti orpoja. Heidät on suljettu valeorpokoteihin hyväntekeväisyysturistien houkuttelemiseksi.
 • Turismi tuottaa arviolta 5 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Vuoteen 2050 mennessä osuus voi nousta jopa 40 prosenttiin.

Tämä on vain pieni murunen vuosi vuodelta kasvavan turismiteollisuuden aiheuttamasta maailmanlaajuisesta tuhosta, hävityksestä ja inhimillisestä kärsimyksestä.

Matkaamisen ei kuitenkaan tarvitse olla vahingollista. Asioista perillä oleva ja tarmokas reissaaja voi jopa tehdä maailmasta paremman paikan.

Seuraavaksi esittelemme tiiviisti kymmenen imperatiivia, jotka auttavat kulkuria pienentämään jalanjälkeään, kun hän astuu kohti uusia seikkailuita.

1. Tutustu matkakohteisiin etukäteen

 • Kullakin matkakohteella on omat ongelmansa, ja huolimaton matkaaja voi aiheuttaa vahinkoa missä tahansa. Mieti aina erikseen, millaisia aktiviteetteja kussakin kohteessa tulee välttää. Esimerkiksi Kambodžassa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota lapsityöhön, Thaimaassa ihmiskauppaan ja Nepalissa vuoristovaellusten ympäristövaikutuksiin.
 • Ennen matkaa voi olla hyödyllistä etsiä tietoa keskustelupalstoilta. Kaikki, mitä luet, ei kuitenkaan ole totta. Yrittäjät ja nettimarkkinoijat esiintyvät asiakkaina ja voivat paitsi ylistää omaa yritystään myös mustamaalata kilpailijoitaan. Mieti toisaalta muiden matkaajien mielipiteitä lukiessasi, ovatko heidän arvonsa samat kuin sinun. Joku voi vaikkapa antaa ekohotellille huonon arvosanan siksi, ettei sen suihkusta tule lämmintä vettä – vaikka se ei tee hotellista ainakaan yhtään epäekologisempaa.
 • Äärimmäisissä tapauksissa voit turvautua matkailuboikottiin. Esimerkiksi Myanmar, Dubai ja Uganda ovat kohteita, joihin monet eivät yksinkertaisesti halua kiikuttaa eurojaan, sillä niissä vierailevan turistin on vaikea olla tukematta hirviömäistä yhteiskuntajärjestelmää. Boikottivalinnat ovat kuitenkin lopulta yksilöllisiä. Eettisesti täydellistä matkakohdetta ei ole olemassa.

2. Valitse eettinen matkanjärjestäjä

 • Älä luota markkinointiin. Monet matkanjärjestäjät ja matkailualan yrittäjät esiintyvät mielellään ekologisina ja vastuullisina, vaikka oikeasti he eivät välittäisi liiketoimintansa kielteisistä vaikutuksista tuon taivaallista. ”Eco resort” voi olla joko ympäristöystävällinen hotelli tai pahinta, mitä paikalliselle sademetsälle on koskaan tapahtunut. ”Local women’s cooperative” saattaa olla käsityöläisnaisten reiluista työehdoista huolehtiva osuuskunta – tai naispuolisten orjien kansoittama hikipaja.
 • Esitä matkanjärjestäjälle kysymyksiä niistä asioista, jotka ovat sinulle henkilökohtaisesti tärkeitä. Kysymykset jo sellaisinaan kannustavat matkanjärjestäjää huomiomaan liiketoimintansa eettisen puolen. Lisäksi saat vastauksia lukiessasi tai kuunnellessasi jonkinlaisen vaikutelman siitä, onko matkanjärjestäjä oikeasti vastuullinen vai ei.
 • Sertifikaatit voivat auttaa kuluttajaa tekemään oikeita valintoja. Ikävä kyllä matkailualan sadoista sertifikaateista useimmat ovat pelkkää viherpesua. Yrittäjät ostavat esitteeseensä nätin ympäristölätkän, mutta oikeasti lupauksien toteutumista valvotaan vain harvoin. Esimerkkejä pätevistä kestävän matkailun sertifikaateista ovat Joutsenmerkki ja Travelife.

 

Joutsenmerkki ja Travelife ovat päteviä reilun matkailun sertifikaatteja

3. Matkusta hitaasti ja huippusesongin ulkopuolella

 • Etene hitaasti. Käveleminen, pyöräileminen, liftaaminen ja julkinen liikenne säästävät luontoa. Poikkeuksia tähänkin sääntöön toki on. Esimerkiksi dieselvetoiset yöjunat voivat pitkillä matkoilla saastuttaa melkein yhtä paljon kuin lentomatkustus.
 • Vältä lentomatkustamista. Lentäminen tuottaa 40 % turismiteollisuuden kaikista hiilidioksidipäästöistä. Jos lennät, valitse mahdollisimman suora yhteys, sillä nousut saastuttavat eniten. Halpalennot ovat yleensä vähemmän vahingollisia kuin kalliit, sillä halpalentoyhtiöt pakkaavat yhteen koneeseen enemmän matkustajia. Voit paikata lentojesi aiheuttamia ympäristövahinkoja lahjoittamalla jokaisen lennon yhteydessä rahaa kestäviin energialähteisiin. Tämä onnistuu esimerkiksi Climatecare.org -sivuston kautta.
 • Älä matkusta suosittuihin kohteisiin huippusesongin aikana. Isot turistimassat kärjistävät monia matkailun aiheuttamia ongelmia. Huomaa, että huippusesongin ulkopuolella myös hinnat ovat matalammat ja tunnelma matkakohteissa on vähemmän stressaantunut.

4. Osta paikallista

 • Syö lähellä tuotettua ruokaa. Mitä kauempaa ateriasi ainekset on kuljetettu, sitä enemmän vahinkoa ympäristölle koituu. Lähiruoka myös tukee paikallisia elinkeinonharjoittajia.
 • Vaikka myös kansainväliset yritykset lisäävät työllisyyttä, paikallisten yrittäjien tukeminen on paras keino varmistaa, että rahasi todella löytävät tiensä alueen asukkaille. Köyhissä maissa vierailevien turistien matkaansa käyttämistä rahoista vain noin viisi prosenttia jää matkakohteen sisälle. Turistirahojen karkaaminen ulkomaille kärjistää globaalia taloudellista epätasa-arvoa.
 • Tosin ympäristön kannalta iso kansainvälinen hotelli voi toisinaan olla paras vaihtoehto. Isoissa hotelleissa saatetaan esimerkiksi huolehtia paremmin jätteiden lajittelusta kuin pienissä paikallisissa majataloissa. Tätä pitää arvioida tapauskohtaisesti.

5. Älä anna rahojasi ammattirikollisille

 • Huumeiden ostaja tukee väkivaltaisia kartelleja ja rikollisjengejä. Jos et tiedä tasan tarkkaan valitsemasi huumausaineen taustoja, käytä rahasi johonkin muuhun. Sama pätee seksin ostamiseen: Älä hyödynnä seksityöntekijän palveluita, jos sinulla on pieninkään epäilys, että hän saattaa olla ihmiskaupan uhri tai muuten pakotettu työhönsä. Turvallisinta on jättää seksin ostaminen köyhissä maissa kokonaan väliin.
 • Älä anna periksi huijareille. Ole valmis tinkimään matkojen, majoitusten ja tuotteiden turistihinnoista ainakin niissä maissa, joissa tinkiminen on tapana. Vältä lahjusten maksamista viranomaisille.
 • Lapset voivat joutua turismiteollisuuden uhreiksi monella tapaa. Turistikrääsää tuotetaan lapsityövoimalla. Kerjäläislapset keräävät rahaa rikollisille. Orpokotikierroksilla kohdattavat lapset eivät välttämättä ole orpoja, vaan heidät on suljettu “orpokoteihin” ainoastaan turistien houkuttelemiseksi.

 

Poliisin pahvikuva, San Pedro Sula, Honduras - kulkuri.org

 

6. Säästä energiaa ja vettä, minimoi jätteiden määrä

 • Veden säästäminen voi unohtua suomalaisilta matkaajilta, sillä Suomea ei uhkaa välitön vesipula. Monissa muissa maissa vedestä on kuitenkin huutava pula. Usein turistit käyttävät noin kymmenen kertaa enemmän vettä kuin paikalliset.
 • Energian säästäminen ei tarkoita vain sähkön säästämistä. Esimerkiksi metsien häviämisestä kärsivässä Nepalissa yksi patikkaturisti käyttää 4-5 kiloa puuta joka päivä.
 • Vähennä jätteen määrää. Suosi majoitusyrityksiä, jotka lajittelevat jätteensä. Älä heitä roskia luontoon – edes maatuvia asioita, kuten vessapaperia. Kaihda moninkertaiseen muoviin käärittyjä ostoksia.

7. Kunnioita paikallisia ihmisiä ja heidän tapojaan

 • Tutustu jo ennen matkalle lähtöä paikalliseen traditioon, esimerkiksi uskontoon, siveyskäsityksiin ja lähihistorian kipupisteisiin. Muuten tallot ihmisten varpaille täysin vailla tolkkua. Paikan päällä kuuntele ihmisiä avoimin mielin ja opi lisää heidän tavastaan ajatella.
 • Opettele vähintään matkakohteen kielen perusfraasit, kuten ”hyvää päivää”, ”kiitos” ja ”näkemiin”. Se on pieni vaiva, mutta saa ihmiset suhtautumaan sinuun ystävällisemmin.
 • Turistit ottavat paljon valokuvia ja jakavat niitä netissä – usein piittaamatta kuvattavien ihmisten omista toiveista tai oikeudesta yksityisyyteen. Etenkin lasten kuvaamiseen pitäisi aina kysyä lupa vanhemmilta tai muilta vastuullisilta aikuisilta.

8. Puolusta ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa

 • Älä usko silmiäsi. Se, mikä saattaa näyttää viehättävältä voi kätkeä alleen hirveyksiä. Monissa paikoissa esimerkiksi turisteille myytäviä perinteisiä käsitöitä valmistetaan hikipajoissa. Usein ensimmäisiä uhreja ovat naiset, joille ei konservatiivisessa ja köyhässä yhteiskunnassa ole tarjolla muita mahdollisuuksia – tai lapset, joiden pitäisi käydä koulua eikä näpertää turistikrääsää.
 • Rikas ja hyvin koulutettu suomalainen on köyhässä maassa väistämättä tunkeutuja. Kukkarossasi olevat eurot tekevät sinusta matkustaessasi suhteettoman vaikutusvaltaisen henkilön – paljon vaikutusvaltaisemman kuin on reilua. Tämä valta kohoaa joidenkin matkaajien päähän ja he alkavat pompottaa paikallisia. Muista myös saman kolikon kääntöpuoli: Jos vähävaraiset paikalliset kohtelevat sinua hieman epäkohteliaasti ja käyttäytyvät ahneesti, sille on usein melko hyvä perustelu. Matkustaessasi edustat kansainvälisen talouden epäoikeudenmukaisuutta konkreettisimmillaan.
 • Jos haluat vaikuttaa matkakohteesi yhteiskuntaan ja kulttuuriin, tee yhteistyötä paikallisten aktivistien kanssa. Ulkopuolelta tulevat ja tilannetta heikosti tuntevat intoilijat voivat vahingossa panna kapuloita pitkäjänteistä työtä tekevien kansalaisaktivistien rattaisiin.

9. Pidä huolta eläimistä

 • Eri puolilla maailmaa monia eläinten hyväksikäytön muotoja pidetään yllä turistien rahoilla. Osa hyväksikäytön muodoista kuuluu maan perinteisiin, osa on kehitetty vain turisteja varten. Eläimet ovat kuitenkin yhtä arvokkaita kaikkialla maailmassa, joten älä tue norsuratsastuksia, kukkotappeluita tai härkätaisteluita. Älä ammu kotieläimiä rynnäkkökiväärillä Kambodžassa, älä maksa delfiiniesityksistä Tampereella.
 • Uhanalaisia eläimiä pitää hupenevan biodiversiteetin vuoksi suojella aivan erityisesti. Suomalaista matkaajaa saattaa yllättää, miten paljon suojeltuja lajeja lautasille päätyy. Vietnamissa muurahaiskäpy on suurta herkkua. Hondurasissa mikä tahansa koralliriuttojen asukki voi kelvata syötäväksi. Myös turistiravintoloissa saatetaan tarjota uhanalaisten eläinten lihaa ja katumarkkinoilla muita ruumiinosia.
 • Tien päällä on vaikeampi elää vegaanisesti kuin omassa kodissa. Vegaanisuus on kuitenkin paitsi kilttiä eläimiä kohtaan myös hyväksi ympäristölle. Lihansyönti ei ole olennaisesti sen eettisempää köyhissä maissa kuin rikkaissa. Toki aina löytyy poikkeuksia ja harmaita alueita. Esimerkiksi Mongoliassa liha saattaa olla ravintovaihtoehdoista ekologisin.

10. Matkan jälkeen reagoi näkemääsi

 • Kerro muille matkaajille siitä, mitä reissullasi näit. Auta heitä ymmärtämään matkakohteen luonnetta ja alueen turismiteollisuudessa havaitsemiasi ongelmia. Koko maailmaa ei ole koluttu ja tutkittu läpi. Sinun havaintosi ovat tärkeä osa vastuullisten matkaajien puskaradiota.
 • Anna matkanjärjestäjille ja matkailuyrityksille suoraa palautetta, niin myönteistä kuin kielteistäkin. Kunnianhimoiset ja vastuulliset yrittäjät arvostavat palautetta, sillä se auttaa heitä kehittämään toimintaansa paremmin asiakkaiden toiveita vastaavaksi.
 • Jos matkalla näet tai koet jotakin, joka järkyttää tai ahdistaa sinua, kanavoi tämä energia aktivismiksi kotimaassasi. Voit tukea ihmisoikeuksia tai ympäristönsuojelua erilaisten kansainvälisten järjestöjen kautta. Tutustu esimerkiksi Amnestyn, Unicefin ja Greenpeacen toimintaan.

 

Muurahainen sademetsässä, Rio Dulce, Guatemala - kulkuri.org

 

Opasta varten on haastateltu Reilun matkailun yhdistyksen hallituksen puheenjohtajaa Tytti McVeigh’tä. Artikkelimme ei edusta hänen tai Reilun matkailun yhdistyksen mielipiteitä. Löydät lisää hyviä ohjeita vastuulliseen matkailuun yhdistyksen omasta oppaasta.

Tulevaisuudessa julkaisemme oppaita, joissa käsittelemme yksityiskohtaisemmin reilun ja kestävän matkailun osa-alueita. Teemojamme tulevat olemaan muun muassa matkakohteen valinta, ympäristönsuojelu, ihmiskaupan torjuminen, taloudellisen epätasa-arvon torjuminen, syrjittyjen vähemmistöjen puolustaminen ja vapaaehtoistyö ulkomailla.

Onko sinulla vastuulliseen matkailuun liittyviä kysymyksiä? Voit lähettää kysymyksesi Kulkurin toimitukselle tällä lomakkeella. Teemme tarvittavan taustatyön ja julkaisemme vastauksen kaikkien iloksi ja hyödyksi.

Bookmark the pysyvä linkki.

1 kommentti

 1. “Kaihda moninkertaiseen muoviin käärittyjä ostoksia.”

  Erityisesti Aasiassa tämä asia riepoo itseäni suunnattomasti. Muovia on joka paikassa ja ihan liikaa – olen jopa nähnyt yksittäispakattuja purkkia (ensin yksittäin muoviin kääritty ja sitten laitettu isompaan pakettiin, joka sekin tietysti muovia). En tiedä, milloin tuo muovin liikakulutus siellä suunnalla saataisiin loppumaan!

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>