Ulkokultainen Barcelona: valokuvia kulissien edestä ja takaa

Elämää illalla - (c) Saana Heinänen - Kulkuri.org

Iltapäivästä aamun pikkutunneille Barcelonan kadut sykkivät elämää. Ihmisiä on liikkeellä valtavasti. Ravintoloiden, kahviloiden ja matkamuistoliikkeiden edessä ohikulkijoita maanitellaan sisään. Kaupat ovat avoinna vähintään iltakymmeneen. Musiikki raikaa. Katutaiteilijat ovat työn touhussa. Vilkkaan liikenteen seassa keltamustat taksit tööttäilevät toisilleen. Aistiärsykkeiden määrä on huumaava.

Varhain aamulla kadut ovat niin hiljaisia, ettei kaupunkia uskoisi samaksi. Elämänrytminsä puolesta Barcelona on illanvirkun ja aamuntorkun paratiisi.

Vilkkaan yöelämänsä ja ainutlaatuisen arkkitehtuurinsa ansiosta Katalonian pääkaupunki Barcelona lukeutuu poikkeuksetta Euroopan suosituimpiin matkailukohteisiin. Kaupungissa pistäytyy vuosittain noin kahdeksan miljoonaa turistia. Eikä suotta. Kukapa ei tuntisi viehtymystä labyrinttimaiseen vanhaankaupunkiin kapeine kujineen, tunnelmallisiin aukioihin tai Antoni Gaudín surrealistisiin mestariteoksiin. Maisemaa hallitseva Tibidabo-vuori saa lakeuksiin tottuneen huokaamaan ihastuksesta. Paikka henkii runollista viehätysvoimaa, joka saa matkailijan tuntemaan itsensä Carlos Ruiz Zafónin romaanin päähenkilöksi.

Kauniissa kaupungissa on kuitenkin eräänlaista ulkokultaisuutta, joka ei paljastu matkailuesitteitä selaamalla. Ensinäkemältä sangen loisteliaalta vaikuttaneen hotellin lähempi tarkastelu saattaa osoittaa, että rakennus on kipeästi remontoinnin tarpeessa. Maali rapisee, WC-pönttö vuotaa, homeen haju iskee vasten kasvoja. Upean rakennuksen julkisivu saa haukkomaan henkeä, mutta nurkan taakse vilkaistessa tuntuu kuin kurkistaisi elokuvan lavasteiden taakse.

Espanjaa vuodesta 2008 ravistelleen talouskriisin vaikutukset näkyvät niin ympäristössä kuin ihmisissäkin. Viime aikojen hienoisesta elpymisestä huolimatta maassa on yhä noin 4,4 miljoonaa työtöntä. Myös Katalonia, joka on Espanjan vaurain itsehallintoalue, on ajautunut vaikeuksiin. Tilanne on omiaan pönkittämään katalonialaisten kansallismielisyyttä ja ruokkimaan jo entuudestaan vahvana kytevää itsenäistymishalua.

Itsenäistyminen on jäänyt toistaiseksi haaveeksi, ja Barcelonan työttömyysaste on 18 prosenttia. Tämä näkyy luonnollisesti tyytymättömyytenä ja ongelmina myös kansan keskuudessa. Mielenosoitusmarssit ovat kaupungissa arkipäivää.

Vähäosaiset ovat osa Barcelonan katukuvaa. Pahaa-aavistamattomien turistien taskujen tyhjentely on monen piruparan leipätyötä. Mikäli matkaaja mielii pysyä omaisuutensa herrana, on kaupungissa oleillessa syytä pitää valuutastaan ja arvoesineistään tiukasti kiinni. Pitkäkyntisillä on mitä mielikuvituksellisimpia keinoja keventää turistien kuormaa.

Vuonna 2006 kaupunginhallitus lanseerasi “sivistyneen käytöksen ja järjestyksen ohjelman” (la ordenanza del civismo), jonka päämääränä oli kitkeä kaupungista muun muassa julkisilla paikoilla kerjääminen, ulkona nukkuminen ja prostituutio. Kaduilla partioivien poliisien määrää lisättiin, ja ohjelman nojalla alettiin jakaa ankaria sakkoja etenkin heikoimmassa sosiaalisessa ja taloudellisessa asemassa oleville.

Vaikka kaupunki elää turismista ja vaikka matkailijoille on tarjolla niin paljon kaikkea, että päätä huimaa, on paikallisissa aistittavissa umpimielisyyttä, joka ei ole omiaan toivottamaan ulkopuolista lämpimästi tervetulleeksi.

Viime vuoden huhtikuussa netissä julkaistiin noin tunnin mittainen dokumentti Bye bye Barcelona, joka kertoo turisteihin kyllästyneistä barcelonalaisista. Asetelma on ristiriitainen, sillä alati lisääntyvä turismi luo työpaikkoja ja tukee kriisissä rypevän kaupungin talouskasvua. Siitä huolimatta paikallisen väläyttämä pyyteettömän ystävällinen hymy on harvinaista herkkua. Asiakaspalvelu on usein joko nuivaa tai tungettelevaa, oletettavasti siitä riippuen, vaikuttaako asiakas potentiaaliselta tuhlarilta vai ei.

Barcelonan pahimmissa turistirysissä, kuten pääkatu La Ramblalla, jossa 80 prosenttia vastaantulijoista on turísticoja, asetelma tuo mieleen sirkuksen. Matkailijat pällistelevät päivästä toiseen paikallisten luotsaamaa kulunutta ohjelmanumeroa. Show’n päätyttyä esiintyjät pyyhkivät maskinsa, sytyttävät röökin ja lähtevät kotiinsa haistattaen mielessään pitkät haltioituneelle yleisölle.

 

Ihmiset ihailevat elävää patsasta La Ramblalla - Saana Heinänen - Kulkuri.org

Barceloneta, täyteen ahdettu uimaranta - Saana Heinänen - Kulkuri.org

Liikennemerkki ahdingossa, Espanja - Saana Heinänen - Kulkuri.org

Pikkukuja aamutuimaan - (c) Saana Heinänen - Kulkuri.org

Kerjäläinen koirineen - Saana Heinänen - Kulkuri.org

Feministinen mielenosoitus barcelonan yössä - Saana Heinänen - Kulkuri.org

Irti Espanjasta, Katalonian itsenäisyyskamppailu seinään sutattuna - Saana Heinänen - Kulkuri.org

Kulissien tuolla puolen - Saana Heinänen - Kulkuri.org

Mies ruokkii puluja - Saana Heinänen - Kulkuri.org

Valokuvat on ottanut artikkelin kirjoittaja Saana Heinänen.

Saana Heinänen

Tamperelainen freelance-valokuvaaja ja kahden nerokkaan pojan äiti. Lukee läjäpäin kirjoja ja kirjoittaa. Ravaa rock- ja metallikeikoilla. Tekee benji-hypyn vähintään kerran vuodessa.
Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>