Arvio: Crystal Fairy on kulttileffa vailla sielua tai tarkoitusta

Michael Cera syleilee San Pedro -kaktusta - Atlantic Film - kulkuri.org

Kuva: Atlantic Film

Chilessä kuvattu ja miltei nollabudjetilla tuotettu Crystal Fairy & the Magical Cactus and 2012 on pienimuotoinen kulttielokuva. Reppureissaajia ja psykonautteja kosiskeleva leffa sai ensi-iltansa vuoden 2013 Sundance-elokuvafestivaaleilla ja palkittiin siellä myös ohjauksestaan. Elokuva julkaistiin Suomessa suoraan DVD-muodossa nimellä Crystal Fairy.

Leffa marssittaa valkokankaalle amerikkalaisen Jamien ja kolme chileläistä veljestä, jotka ovat päättäneet hankkia hyppysiinsä meskaliinia sisältävää kynttiläkaktusta ja mennä Tyynenmeren rannalle trippailemaan yhdessä.

Mainion Michael Ceran esittämä Jamie on levoton ja pakkomielteinen hahmo. Hän on se monille reissaajille tuttu jenkkiskidi, joka ei ole kiinnostunut mistään muusta kuin huumeista ja joka innostuksissaan talloo niin kavereidensa kuin sivullistenkin varpaille. Cera tekee mainiota työtä, sillä hänen hahmonsa sähellykset aiheuttavat katsojassa aitoa myötähäpeää ja ärtymystä.

Kaveriporukan mukaan lyöttäytyy myös outo amerikkalainen hippinainen, elokuvan nimihahmo Crystal Fairy (Gaby Hoffmann). Hän toimii avainhenkilönä monissa elokuvan draamallisesti tärkeimmistä kohtauksista.

Päähenkilöt jäävät tarinan edetessä etäisiksi ja sieluttomiksi. Elokuvan sympaattisin hahmo, eräs yksinäinen chileläismummeli, jätetään surutta taakse päähenkilöiden varastettua hänen pihastaan kaktuksen.

Leffassa ei ole montaakaan jännittävää tai juonta eteenpäin vievää kohtausta. Sen tarina on lähinnä merkityksetöntä puuroa. Sisällöttömyys johtuu osittain ohjaaja ja käsikirjoittaja Sebastián Silvan tyylillisistä valinnoista, mutta osittain myös liian pienestä budjetista. Improvisoidut kohtaukset ja luonnosmainen käsikirjoitus tekevät elokuvasta toki aidon tuntuisen. Toisaalta sekä tarinan road trip -osuutta että sen psykedeelistä vaihetta vaivaavat hohdottomuus ja suoranainen ikävystyttävyys. Käsikirjoituksen puutteiden vuoksi Jamien ja Crystal Fairyn motiivit ja luonteenlaatu jäävät hämärän peittoon. Hahmot eivät myöskään kehity. Jamien tarina huipentuu siihen, että kaktuksensa saatuaan hän rauhoittuu vähän ja jaksaa taas kiinnittää huomiota muuhunkin kuin omaan napaansa. Siinäpä vuosisadan kasvukertomus.

Chileläiset veljekset ovat pääosin aivan turhia ruudulla roikkujia. Heistä ainakin yhden olisi voinut jättää tarinasta pois ilman, että käsikirjoitusta oli tarvinnut muuttaa vähääkään. Ei ole mitenkään yllättävää, että koko veljesparvi on myös oikeassa elämässä ohjaajan veljiä. Roolittamisesta ei selvästikään ole päätetty taiteellisin perustein.

Crystal Fairyssa ei ole likimainkaan kylliksi sisältöä eikä luovia ideoita täysimittaiseksi elokuvaksi. Virallinen traileri paljastaa tarinasta jo oikeastaan kaiken oleellisen. Ohjaaja Silvan olisikin pitänyt toteuttaa Crystal Fairy lyhytelokuvana, jolloin pieni budjetti ja meskaliinipäissään dialogia improvisoivat näyttelijät olisivat saattaneet synnyttää ihan jännän kokeilun.

Tosin ainakin Crystal Fairy on täysiverinen b-luokan elokuva – ja sellaisena kulttimaineensa ansainnut.

Arvio on kirjoitettu elokuvan tekstittämättömän version pohjalta.

Mainos

Crystal Fairyn virallinen traileri

Juha Matias Lehtonen

Journalisti, teologian maisteri, tekstisuunnittelija, koditon kulkuri. Rehellinen ja vihainen hippi, joka tykkää kirjallisuudesta, tiedosta ja vapaudesta. Tunnistaa melkein kaikki tähtikuviot. Juoksee lujaa. Toimittaa Kulkuri.org -sivustoa.
Bookmark the pysyvä linkki.

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>