Kaakkois-Aasia ja Väli-Amerikka: suuri reppureissuvertailu

Moto room wifi visa internet lasagne -kyltti - Maija Kauhanen

Sattuuko sinulla olemaan seikkailunhalua, rinkka, pikkuisen rahaa ja muutama kuukausi vapaata? Ehkä ajattelit vähän matkustella ympäriinsä jossakin lämpimässä? Tutkivan journalismin nimissä, vaivojani säästämättä, loin monen kuukauden katsauksen Kaakkois-Aasiaan ja samanlaisen Väli-Amerikkaan.

Nyt seuraa ainutlaatuinen suomenkielinen läpileikkaus alueiden eroista ja yhtäläisyyksistä reppureissukohteina. On olemassa suuri todennäköisyys, että sinäkin huomaat ennen pitkää lojuvasi riippumatossa jossakin päin jompaa kumpaa aluetta.

Rinkkamatkaajan maantiede

Kaakkois-Aasiaan kuuluvat Wikipedian mukaan Brunei, Burma, Filippiinit, Indonesia, Itä-Timor, Kambodža, Laos, Malesia, Singapore, Thaimaa ja Vietnam. Reppureissaajien vakioreitti kulkee Thaimaasta Burman ja Laosin kautta Vietnamiin, Kambodžaan ja takaisin Thaimaahan, mutta piipahdukset Malesiassa ja Indonesiassa ovat tavallisia. Halvin lentokenttä on Bangkokissa, josta penninvenyttäjä kiiruhtaa halvempaan Kambodžaan.

Väli-Amerikkaa edustavat Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua ja Panama. Reppureissumielessä etenkin Meksiko pohjoisessa ja Kolumbia etelässä ovat yleisiä lisäyksiä reittiin, joka maanosan muodon takia kulkee lähes poikkeuksetta joko pohjoisesta etelään tai etelästä pohjoiseen. Reissaajat kysyvät usein toisiltaan: kumpaan suuntaan kuljet? Halvimmat lennot Euroopasta suuntaavat joko Costa Rican San Joséhen tai Meksikon Cancúniin. Pienellä budjetilla matkustavan kannattaa siirtyä Costa Ricasta äkkiä Nicaraguaan. Reppureissaajan kannalta Nicaragua on Costa Ricalle samaa kuin Kambodža Thaimaalle.

Kaakkois-Aasian turismiteollisuus on räjähdysmäisessä kasvussa, eikä loppua näy. Väli-Amerikassa kasvu on hieman hitaampaa.

Hintataso

Kaakkois-Aasiaan hankkiutuminen on huokeaa, koska Thaimaan pääkaupunkiin Bangkokiin on halpaa lentää. Väli-Amerikassa hintataso ylipäätään vaihtelee enemmän kuin Kaakkois-Aasiassa, ja budjettimatkailija joutuu miettimään tarkasti, mihin kohteisiin kannattaa mennä, missä majoittua ja mitä syödä. Perinteinen katuruoka on erittäin halpaa molemmilla alueilla. Liikkuminen maateitse on usein hieman edullisempaa Kaakkois-Aasiassa, tosin opettelemalla käyttämään Väli-Amerikan julkista liikennettä matkaaja voi kuroa hintaeron miltei umpeen. Vaikka molemmissa siis pärjää pienelläkin budjetilla, yleistäen voi sanoa, että Kaakkois-Aasiassa säästäminen on vaivattomampaa ja hinta-laatusuhde parempi.

Turvallisuus

Tämä on iso ero alueiden välillä. Väli-Amerikka tuntuu usein rauhallisemmalta kuin Kaakkois-Aasia, mutta todellisuudessa siellä tapahtuu enemmän ryöstöjä. Lähihistoria on sotaisa, isoissa kaupungeissa huumejengit riehuvat, ja rikolliset ovat yleisesti ottaen valmiimpia väkivaltaan kuin Aasian turistikohteissa. Todennäköisesti mitään kurjaa ei tapahdu, mutta vaarallisina tunnetuissa kaupungeissa kannattaa silti jättää maksukortit ja elektroniikka pimeän tultua hotellihuoneeseen. Jos epäilyttää, ota taksi. Kaakkois-Aasiassa sitä vastoin voit örveltää miten huvittaa, ja pahinta mitä tapahtuu on se, että varvassandaalisi vaihtuvat jonkun toisen vastaaviin. Koettu on.

Väli-Amerikan kaupungeissa tunnelma on rauhallisempi - Maija Kauhanen Bangkokin katukuvaa, Little India - Maija Kauhanen

Liikkuminen

Kaakkois-Aasiassa minibussit tungetaan tuhottoman täyteen ihmisiä ja tavaraa, joten niillä matkustaminen voi olla epämukavaa. Isot bussit ovat siistejä joskin hyytävän kylmiä. Taksin ohella lyhyitä matkoja voi taittaa tuk-tukilla, moottoripyörätaksilla ja avolava-autoista loihdituilla kimppatakseilla (thaiksi songthaew).

Väli-Amerikan minibusseissa jokaiselle on oma istumapaikka, vaikka autot eivät välttämättä kovin hienoja olekaan. Shuttle-tyyppisten kyytien hinta vaihtelee suuresti maasta toiseen. Isot bussit on täälläkin ilmastoitu jäätäviksi. Puoli-ilmainen ja mielenkiintoisin liikkumistapa ovat paikalliset täyteen ahdetut chicken busit, jotka ovat pääasiassa uuden elämän saaneita entisiä koulubusseja Yhdysvalloista. Niissä kannattaa katsoa tavaroidensa perään, ja istumapaikan saaminen on onnen kauppaa. Lyhyitä matkoja taitetaan colectivoilla, jotka ovat joko Aasian tapaan avolava-autoja tai penkillisiä pakettiautoja. Myös Väli-Amerikassa on tuk-tukeja, jotka tuodaan pääosin Intiasta!

Asuminen

Kaakkois-Aasiassa majoituksen hinta-laatusuhde on yleisesti ottaen parempi kuin Väli-Amerikassa. Bungaloweja riittää jokaiselle. Ilmastointia tarjotaan usein.

Väli-Amerikassa tiukalla budjetilla matkustavan pitää alentaa standardejaan hiukan enemmän kuin Kaakkois-Aasiassa. Makuusalipaikan, yksityishuoneen ja bungalowin välillä on useimmissa Väli-Amerikan matkakohteissa selkeä hintaero. Ilmastoinnista saa maksaa paljon. Halvoissa kahden hengen huoneissa ”yksityinen” kylpyhuone on usein oveton, mikä voi bakteeriolosuhteet huomioon ottaen johtaa kiusallisiin tilanteisiin.

Ruoka

Kaakkois-Aasiassa syöt hyvin ja monipuolisesti, eikä kasvissyöjällä tai vegaanilla ole nokan koputtamista. Löytyy soijalihaa, tofua monin eri tavoin laitettuna, nuudeleita, curryja, keittoja, salaatteja ja vartaita.

Väli-Amerikassa sen sijaan syöt seuraavan aterian jopa kolme kertaa päivässä, joka ikinen päivä: riisiä ja papuja, kananmunia/juustoa, kaaliraastetta/keittobanaania/avokadoa. Jännitystä ateriaan tuo chilikastike. Opettele pitämään näistä. Meksikolainen keittiö on asia erikseen.

Sekasyöjä lisätköön yllämainittuihin ruokalajeihin palasen himoitsemaansa luontokappaletta. Joka tapauksessa kärjistäen voi sanoa: Kaakkois-Aasiassa herkutellaan, Väli-Amerikassa tankataan. Toki molempien alueiden turistirysistä saa myös ylihintaista ja keskinkertaista spagettia ja pizzaa.

Tropiikin hedelmiä, mehuja ja smoothieita löytää molemmissa helposti. Kookosvettä joutuu Väli-Amerikassa erikseen etsimään, Kaakkois-Aasiassa joka nurkalla on läjä kookospähkinöitä odottamassa janoista matkaajaa.

Väli-Amerikan ruoka on yksinkertaista, mutta ravitsevaa - Maija Kauhanen Kaakkois-Aasian ruokakulttuuri on maailmankuulu - Maija Kauhanen

Bileet

Koska kummallakin alueella on verrattain halpaa, turistit tuppaavat innostumaan päihteiden kanssa. Kaakkois-Aasiassa suositaan cocktaileja ja pillereitä, Väli-Amerikassa rommikolan ja sikareiden ohella kokaiini on sangen yleistä. Kaakkois-Aasiassa päädyt luultavasti hillumaan rantabaareissa lähinnä muiden turistien kanssa. Väli-Amerikassa myös paikallisten meno käy viikonloppuisin railakkaaksi, ja reissaaja pääsee helposti harjoittelemaan espanjantaitoaan tai opettelemaan yllättäen salsaa. Väli-Amerikan baareissa soi usein latinomusiikki – ronski reggaeton, energinen dancehall ja hunajainen bachata – kun taas Kaakkois-Aasiassa opit amerikkalaisen musiikkiteollisuuden ikivihreimmät hitit ja Bob Marleyn parhaat entistäkin paremmin.

Paikalliset

Väli-Amerikassa kulttuurinen kuilu länkkärien ja paikallisten välillä on pienempi kuin Kaakkois-Aasiassa, vaikka elintasokuilu onkin samaa luokkaa.

Kaakkois-Aasiassa ihmiset kävelevät mieluummin pois kuin antavat kieltävän vastauksen. Kaikki turismin parissa työskentelevät puhuvat jonkin verran englantia. Kielivaikeudet ovat kuitenkin yleisiä, ja usein arvoitukset jäävät ratkaisematta.

Väli-Amerikassa ihmiset ovat joko tuikean varautuneita tai häkellyttävän härskejä. Englannilla ei pärjää suinkaan kaikkialla: espanjan alkeet helpottavat menoa kummasti. Niiden avulla hämmentävät tilanteet yleensä ratkeavat ennen pitkää.

Toiset turistit

Kaakkois-Aasia: Laidasta laitaan. Kiinalaisia bussilastillisia, venäläisiä rantalomalaisia, saksalaisia seksituristeja. Keski-ikäisiä, jotka tulevat joka vuosi lomalle samaan paikkaan. Nuoria ensimmäisellä reppureissullaan. Paljon eurooppalaisia. Läppärikulkureita. Joogaintoilijoita. Sukeltajia. Hippejä.

Väli-Amerikka: Matalampi keski-ikä. Kreisejä bilettäjiä. Ei-niin-kreisejä vapaaehtoistyöntekijöitä ja collegeopiskelijoita. Pariskuntia maailmanympärimatkalla. Paljon pohjoisamerikkalaisia. Kielikurssilaisia. Surffareita. Hippejä.

Vastuullinen matkailu

Turismiteollisuuden valtavan koon takia Kaakkois-Aasiassa tapahtuu runsaasti ikäviä juttuja turismin nimissä, ja kielimuurin sekä kulttuurierojen takia voi olla vaikea selvittää, kuinka puhtaat jauhot milläkin yrityksellä on pussissaan. Väli-Amerikassa pienimuotoisen ja kestävän ekoturismin äärelle on tavattoman helppo löytää. Toki sielläkin ison rahan turismiteollisuuteen liittyy omat ongelmansa.

Älä osta lapsilta äläkä anna rahaa lapsille. Älä ratsasta norsulla. Älä mene katsomaan kukkotappelua. Älä vieraile kambodžalaisessa orpokodissa. Älä osta kokaiinia.

Näin sinulle käy

Vietettyäsi talven Kaakkois-Aasiassa:

 • Sinulla on ohuet väljät puuvillahousut, joissa on norsukuosi.
 • Vessapaperin korvaaminen vesisuihkulla tuntuu normaalilta.
 • Osaat syödä nuudelikeittoa puikoilla.
 • Kätesi hakeutuvat yhteen rinnan eteen, kun haluat kiittää.
 • Matkatavaroihisi kuuluu hengitysmaski.
 • Sanot länkkäreitä farangeiksi.
 • Puhut tankeroenglantia.

Koluttuasi suikeromaista Väli-Amerikkaa:

 • Sinulla on tulivuorivaelluksia järjestävän firman t-paita.
 • Vesisaavi, jossa kelluu pienempi muovikulho, on silmissäsi vesihana.
 • Lisäät kaikkeen chilikastiketta.
 • Toivotat ravintolassa tuntemattomille hyvää ruokahalua.
 • Osaat isoimpien bachatahittien kertosäkeet ulkoa.
 • Sanot länkkäreitä gringoiksi.
 • Puhut espanjaa.

Kumman sitten valitsetkin:

Katuruoka, kylmät suihkut, riippumatot, liskot, torakat ja tinkiminen ovat arkipäivääsi. Todennäköisesti syöt riisiä useamman kerran päivässä. Rinkassasi on homeläikkiä ja kulkukoirien pissaa. Sinulla on rusketusrajat varvassandaaleista. Et tiedä, mikä viikonpäivä on.

Phnom Penhiä ei ole rehellisesti sanottuna kauneudella pilattu - Maija Kauhanen Leónin katedraali on upea siirtomaa-aikainen rakennus - Maija Kauhanen

Maija Kauhanen

Kaunokirjallisuuden suomentaja, joka on elänyt tien päällä keväästä 2012. Tulee hyvälle mielelle keskiaikaisista labyrinteista ja dancehall-musiikista. Rakastaa Helsinkiä, varsinkin ollessaan kaukana sieltä.
Bookmark the pysyvä linkki.

1 kommentti

 1. Kiitos Maija upeasta postauksesta! Nauroin ääneen monta kertaa, niin osuvia, eläviä, tosia nuo vertailuissa olivat!

Vastaa

Jos sähköpostisi on rekisteröity gravatar-palveluun, saat kasvokuvasi näkyviin kommentin yhteydessä.

Sähköpostiosoitettasi ei ilmoiteta julkisesti. Vaaditut kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>